Copy
ideewinkel Leiden, stichting voor duurzame initiatieven.
Lees hier ons laatste nieuws.

Inhoudsopgave

Het Groene Ideecafé


*ma 18 april: Leiden in 2025 duurzaamste uitgaansstad van Nederland
*Vooruitblik programmering van het Groene Ideecafé in 2016  

Lekker Groen Rond Leiden

*De Leiden orbit

Diversen

*Bestuurswisseling Stichting Ideewinkel
*Stichting Ideewinkel zoekt nieuwe bestuurders
*Hulp gevraagd!
*Fonds 1818 en WOZ Fonds steunen Ideewinkel en Ideecafé
*Vanaf 21 april in de bioscoop: Tomorrow

Het Groene Ideecafé

Leiden in 2025 duurzaamste uitgaansstad van Nederland

Hoe wordt Leiden de meest duurzame uitgaansstad van Nederland? Zijn in 2025 de meeste horecazaken in de regio energie- en waterzuinig, en gebruiker van schone stroom? Hebben ze een bedrijfsvoering die op hergebruik gebaseerd is, nauwelijks voedsel verspilt en restafval scheidt? Biedt de menukaart meer keuze in plantaardige gerechten, vis volgens de Viswijzer, en fairtrade, (lokale) seizoens- en gifvrij geteelde producten? Dit Ideecafé schetst hoe de verduurzaming in de Leidse horeca er voor staat en wat in de praktijk de kansen voor verduurzaming bepaalt.

Programma maandagavond 18 april 2016
20.00     Zaal open, inloop, spreekkwartier bestuur Ideewinkel
20.15     Inleiding: Ckees van Oijen, Groene Ideecafé
20.20     Pitches (4x 10min.) van Leidse horeca ondernemingen 
              onder meer Restaurant Logica, Dende en anderen
21.00     Presentatie Stichting Duurzame Horeca: Govert-Jan de
              Vrieze    
21.30     Discussie met sprekers en de zaal over ambities en
              realisatie
22.00     Afsluiting
De toegang is gratis.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carien Overdijk, Stichting Duurzame Horeca Leiden e.o. (cwj.overdijk(a)ziggo.nl, 071 5142469)
 
Vooruitblik programmering van het Groene Ideecafé in 2016
Volgende bijeenkomsten van het Groene Ideecafé zullen afwisselend plaatsvinden in Scheltema en in de Vrijplaats Leiden. Meer daarover in de volgende nieuwsbrief.              

  • Maandagavond 23 mei: Duurzame stedelijke ontwikkeling (Scheltema) 


Ieder die het Groene Ideecafé wil ondersteunen en onderwerpen wil aandragen of uitvoeren is welkom. De werkgroep Groene Ideecafé kan ook goed versterking gebruiken voor diverse activiteiten zoals de programmering en coördinatie, technische ondersteuning, publiciteit en verslaglegging, en het overplaatsen van informatie van de oude naar de nieuwe website (zie ook bij diversen).
Informatie en aanmelden: http://www.ideewinkel.nl/vacature/vacature-1/

Lekker Groen Rond Leiden

De Leiden Orbit

Op de interactieve website LekkerGroenRondLeiden.nl is een nieuw idee geplaatst. Het voorstel is om een circuit van 21,1 km. rond Leiden, “De Leiden Orbit”, interessant te maken voor hardlopers en recreanten. Doel van De Leiden Orbit is om Leiden sportief op de kaart zetten, een groene milieu strook met ruimte voor cultuur en het aantrekken van toeristen. Het creëren van een groene recreatiecirkel om de binnenstad ter grootte van een halve marathon. Het gaat om meer dan sport alleen. De Leiden Orbit is een vehikel voor sport, gezondheid, recreatie, milieu, kunst en cultuur. Lees meer ...


Diversen  


Bestuurswisseling Stichting Ideewinkel
Na zich een aantal jaren met energie en succes voor Stichting Ideewinkel te hebben ingezet hebben dit voorjaar onze voorzitter Peter van Helsdingen en algemeen bestuurslid Marijke Deurloo het bestuur verlaten. Wij zijn hen beiden heel erg dankbaar voor de wijze waarop zij zich lange tijd voor de doelstellingen van de Ideewinkel hebben ingezet en de stichting zo hebben helpen omvormen om te kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen, uitdagingen en kansen voor een duurzaam Leiden.

Nieuwe voorzitter Peter Engbers stelt zich voor:
 “Als voorzitter wil ik graag samen met het enthousiaste team van de Stichting Ideewinkel meehelpen de visie van velen, een Duurzaam en Groen Leiden 2030, te bereiken. De Ideewinkel heeft daarvoor vorig jaar een nieuwe doelstelling (paraplu functie voor duurzame initiatieven) geformuleerd. Het is nog niet duidelijk of dit echt werkt. Daarom gaan wij verder in overleg over de rol van Stichting Ideewinkel met het doel om deze effectiever te maken en meer te bereiken.
 
Een essentieel project van ons is “Het Groene Ideecafé”. Dit vervult een belangrijke rol als podium en ontmoetingscentrum voor mensen met duurzame ideeën en initiatieven. Maar er zijn heel veel duurzame initiatieven, organisaties, en events in Leiden en omstreken. Heel goed! Maar hoe kunnen we deze organisaties en events beter coördineren en zorgen dat onze bijdrage zinvol is? We moeten meer duidelijkheid creëren over onze rol en samenwerken of beter coördineren met andere duurzaamheid organisaties / initiatieven en met het gemeente programma Duurzaamheid. Daar wil ik me graag voor inzetten. 
 
Ik had/heb verschillende andere bestuurs(voorzitters) rollen in de Bergsport, in Natural History, en in Environmental Volunteering. Binnen duurzaamheid zijn mijn andere activiteiten of voornaamste interesses vooral gerelateerd aan het stimuleren van recreatieve routes, maken van groene verbindingen, en energie efficiëntie/hernieuwbare energie. Ik ben een actief wandelaar, fietser, kayaker (en doe/deed bijna elke andere buitensport) met het doel om actief bezig te zijn in de natuur en vooral om van de nog overgebleven mooie natuur van deze wereld te genieten.”


Stichting Ideewinkel zoekt nieuwe bestuurders!
Als bestuurder bij de Stichting Ideewinkel bepaal je met de andere bestuursleden het beleid van de stichting, met accent op een effectieve externe communicatie en PR. Je stuurt de vrijwilligers aan die nieuwsbrieven en de algemene website beheren en je overlegt met projectleiders over de projectgebonden communicatie, en coacht hen waar nodig. Je houdt contact met andere organisaties en je coördineert deelname van de Ideewinkel aan externe bijeenkomsten.
Wilt u ons komen versterken? Ga naar de website van i-doe voor de volledige omschrijving van de vacature en/of neem contact op via bestuur@ideewinkel.nl.


Hulp gevraagd!
De nieuwe Ideewinkel website is klaar, maar er staat nog veel inhoud op de oude homepages van het Groene Ideecafé en Vrij Groen. Om binnenkort echt alles op één plek te hebben staan – op onze gezamenlijke website van Stichting Ideewinkel en al haar projecten – zoeken wij iemand die hiermee aan de slag wil gaan!’ Als je ervaring hebt met WordPress is dat super! En anders maken we je gewoon wegwijs! Heb je interesse stuur dan een email naar: bestuur@ideewinkel.nl

Fonds 1818 en WOZ Fonds steunen Ideewinkel en Ideecafé!
Wij zijn hier erg blij mee en verheugen ons erop om dankzij de subsidie dit jaar weer mee te kunnen bouwen aan een duurzame en sociaal sterke stad! Met de bijdrage van Fonds1818 willen wij aan onze zichtbaarheid en bekendheid timmeren. De steun van het WOZ Fonds gaat naar het Groene Ideecafé. Hiermee kunnen wij een boeiend en actueel programma organiseren over duurzame ontwikkelingen in Leiden en omgeving. Wij zijn beide Fondsen zeer erkentelijk voor hun vertrouwen!
 
Vanaf 21 april in de bioscoop: Tomorrow
De documentairefilm “Tomorrow” is dankzij een succesvolle crowdfunding campagne gerealiseerd, in antwoord op alle negatieve berichtgeving. De makers, Cyril Dion en Mélanie Laurent, brengen concrete en positieve initiatieven samen en ontdekken hoe de wereld van morgen eruit kan zien op het gebied van landbouw, energie, economie, democratie en educatie. In Frankrijk en België won de film al diverse prijzen en trok al ruim 700.000 bezoekers. Via deze link vind je de perspagina met onder andere de trailer van de film; voor een goed beeld van dit project kun je ook deze korte teaser bekijken. Ook op de website van de film zelf is een hoop informatie te vinden, waaronder een toolkit met oplossingen waarmee je zelf of als groep aan de slag kunt gaan.


Info Het Groene Ideecafé  

Het Groene Ideecafé is een ontmoetingsplek en een inspirerend platform voor mensen met duurzame ideeën en groene plannen. Elke maand is er een presentatie of een documentaire of film, met discussie, waarbij de inbreng van bezoekers wordt aangemoedigd.
Contact:
De Ideewinkel: info@ideewinkel.nlwww.ideewinkel.nl
Het Groene Ideecafé: groenideecafe@ideewinkel.nl , www.hetgroeneideecafe.nl This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting IDeeWinkel · Langegracht 160 · Leiden, Zh 2312NJ · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp