Copy
Over het verbeteren van de veiligheidscultuur in de zorg door inzet van creatieve tools en games.
Beste lezer,
 

In deze nieuwsbrief speciaal uitgelicht de creatieve tools die wij voor onze klanten inzetten om de veiligheidscultuur in de zorg te verbeteren en zorgverleners blijvend bewust te maken van cultuur en gedrag met betrekking tot patiëntveiligheid.

Wat ik mij afgelopen half jaar opnieuw realiseerde was de intrinsieke motivatie van zorgprofessionals om het met elkaar zo aangenaam en veilig mogelijk voor de patiënt en familie te maken. Deze kracht komt uit de mens. U als medewerker. Jullie als team. Mijn blijvende bewondering hiervoor en veel kracht toegewenst de komende periode.

Voor nu, veel lees- en kijkplezier gewenst!

Hartelijke groet,
MEDD | Kitty ter Borg

Project uitgelicht

Zorginstellingen streven ernaar de werkvloer voor iedereen prettiger en veiliger maken. Maar hoe pak je dat nou aan? Een ding is zeker, dat doe je Met Elkaar!

Als onderdeel van een strategisch meerjarenplan om de kwaliteit en veiligheid binnen de afdeling Geboortezorg te verbeteren heeft MEDD een onfhankelijk dagboekonderzoek verzorgd. Dit dagboekje is een kwalitatieve onderzoeksmethode die op een creatieve wijze personen helpt ervaringen te documenteren en in kaart te brengen.

Dankzij de geweldige inzet van de medewerkers die de dagboekjes hebben ingevuld is er een eindrapportage opgeleverd met waardevolle inzichten en mogelijke vervolgstappen. Aan de hand van deze inzichten kon de afdeling Geboortezorg beter bepalen in hoeverre de huidige situatie voldoet en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn voor verbetering.

Lees meer over ons project Geboortezorg

MEDD blog: creative tools to improve safety culture in healthcare

...In recent years MEDD has developed multiple tools and games aimed for healthcare professionals to gain lasting awareness on their behaviour regarding safety and how they influence their own safety and that of others. In this blog a number of these will be highlighted and explained...

Benieuwd hoe wij creatieve tools inzetten om de veiligheidscultuur in de zorg te verbeteren en zorgverleners blijvend bewust te maken van cultuur en gedrag met betrekking tot patiëntveiligheid? 

Lees hier onze blog en laat je inspireren!

Uitnodiging training Risico-management & BowTie in de zorg


In deze tweedaagse cursus nemen we u mee in de achtergond van risico-management en het barrière-denken en leren we u op een creatieve en doeltreffende manier risico´s in kaart brengen. Het leren van, en het interactief oefenen met de trainingsinstrumenten in een kleinere setting wordt positief ontvangen door de cursisten. Zowel zorgprofessionals, fabrikanten van medische hulpmiddelen als consultants kunnen hun leerervaringen direct toepassen in de praktijk.

Doelgroep 
Iedereen die zich bezighoudt met kwaliteit en veiligheid in de zorg.

Locatie 
De cursus zal online, verdeeld over twee middagen, verzorgd worden. Vooraf sturen wij u een trainingskit per post en krijgt u toegang tot de BowTieXP software tool.

Cursusdata 2021 (onder voorbehoud)
Feb 2021: dinsdag 16 en donderdag 18 februari
Nov 2021: week van de patiëntveiligheid (data volgen)

Meer informatie en aanmelden

Onze klant aan het woord


Wij zijn trots op onze mooie samenwerking die we al jaren met het HagaZiekenhuis hebben!

Daarom in deze nieuwsbrief een ervaring terugblikkend naar 2012, waar onze samenwerking begon. En een ervaring anno 2020 over onze Serious Game die we met elkaar ontworpen hebben.


Ditta van den Berg
Adviseur Kwaliteit en Veiligheid

 

"Uitleggen wat ons kwaliteits- en veiligheids-managementsysteem inhoudt binnen het ziekenhuis was altijd een lastige klus voor ons als stafafdeling. Het was een abstract begrip en sprak de medewerkers op de werkvloer niet aan. Als stafafdeling hebben we pogingen gedaan om dit minder abstract te maken, maar we slaagden er niet goed om er een duidelijk en aansprekend verhaal ervan te maken. Samen met MEDD zijn wij aan de slag gegaan om een visualisatie van het kwaliteits- en veiligheidsmanagementsysteem te maken. En dat is gelukt!

MEDD gaat op zoek naar de kernvraag en het antwoord op ons probleem. Hierdoor is er een design ontwikkeld dat ons verder helpt dan we hadden durven dromen. Wij hebben een visualisatie gekregen welke uitnodigt tot een gesprek.

Zowel de medisch specialisten als de verpleegkundigen snappen het verhaal en worden er enthousiast van. Ook collega’s uit andere ziekenhuizen hebben interesse in ons model! Voor ons het bewijs dat wij erin zijn geslaagd om een compleet verhaal te maken in één tekening."Clarie Maat
Adviseur Kwaliteit & Veiligheid

 

"We waren op zoek naar een speelse en toegankelijke manier om de dialoog aan te gaan over risicomanagement, patiëntervaring en de invloed van cultuur en gedrag daarop. Het bordspel dat we samen met MEDD hebben ontwikkeld heeft ons geholpen om zorgprofessionals bij deze zaken te betrekken.

Het spel maakte praten en denken over patiëntveiligheid leuk en motiveerde de spelers om het in de dagelijkse praktijk te integreren!"

Klik hier voor meer klantervaringen

MEDD is een onafhankelijk ontwerp- en adviesbureau voor de gezondheidszorg. Wij verenigen kennis van gebruikers, kwaliteit en veiligheid om in co-creatie zorgprocessen en medische hulpmiddelen aantrekkelijker en veiliger te maken.

Deze MEDD nieuwsbrief wordt maximaal 4 keer per jaar verstuurd.

Copyright © 2020 MEDD, All rights reserved.


Email Marketing Powered by Mailchimp