Copy
Herstel Veluwe | Bioblitz | Kwartelkoning | Spotvogel
View this email in your browser


 Nieuwsbrief juni 2020   

Krabbelt de kwartelkoning weer op?


De Kwartelkoning leidt een kwakkelend bestaan in Nederland. Het was ooit een bekende broedvogel in grote delen van het land, maar bleek niet opgewassen tegen verlies aan leefgebied en het vroege maaien. Afgelopen weekeinde zijn ze door het hele land geteld.
>>Lees meer

Pimpelmees legt weer eieren als tevoren

De o zo bekende pimpelmees kreeg de laatste weken veel aandacht in de pers. Er waart namelijk een vreemde bacterie rond onder de ‘pimpels’. Maar dat is niet het enige mezennieuws. Nadat Pimpelmezen jarenlang minder eieren legden, is deze mees de eilegdip te boven. 

>>Lees meer
 

Herstel voor de Veluwe

Het is een van de grootste natuurgebieden van Nederland: de Veluwe. Met een omvang van bijna 100.000 hectare is het een belangrijk leefgebied voor vogelsoorten als de Nachtzwaluw en Boomleeuwerik, die houden van het droge landschap. Voor zeven van hen is actie nodig om de aantallen in stand te kunnen houden.
>>Lees meer

Bioblitz: 24 uur lang tellen

Jaarrond Tuintelling bestaat vijf jaar! Op 20 juni 2020 vieren we dit lustrum met een bioblitz. Tijdens de Bioblitz ontdek je zoveel mogelijk dieren en planten in je tuin op één dag. De kers op de taart: het levert ook nog informatie op over de verspreiding van allerhande tuinvlinders, -vogels, -zoogdieren enzovoort. Dat helpt bij het beschermen.
>>Lees meer

Drie nieuwe ledenraadsleden

Afgelopen tijd hebben zich weer drie nieuwe kandidaten gemeld voor de ledenraad. Ditmaal voor de districten Friesland, Twente en de Veluwe. Ook benieuwd wie het zijn? Op onze website stellen zij zich voor.
>>Lees meer

Online workshops

Om je op afstand dit veldseizoen zo goed mogelijk te begeleiden, hebben we diverse workshops online beschikbaar. Op ons YouTube-kanaal vind je webinars over Avimap, BMP, LiveAtlas en MUS. En in twee workshops behandelen we de geluiden van enkele lastig uit elkaar te houden soorten.

Een migrant van ver

Frank Majoor deed zondag 24 mei een leuke ontdekking in de Eierlandse duinen van Texel. Hij was Tapuiten aan het zoeken voor het populatie-onderzoek dat we hier sinds 2016 doen. In zijn telesoop verscheen een vogel met een vreemde kleurring ...
>> Lees meer

Vogeltellers in de kijker

"Prachtig om ergens te komen voor de nestkastcontrole"


Frank Peters en Rob Voesten zijn enkele jaren geleden gestart met het bijhouden van een 70-tal nestkasten voor de spreeuw. Met hun nestkastenwerkgroep volgen ze daarnaast verschillende soorten uilen en de Torenvalk.

>> Lees meer

"Weet waar je aan begint, want het wordt een verslaving"


Henny Kloosterboer doet vanaf het allereerste begin mee aan het MUS-project. Een “verslaafde” MUS-teller met een gevarieerd postcodegebied in de hoofdstad van de provincie Limburg. 

>> Lees meer

Soort van de maand

Het is een van de laatste terugkeerders uit Afrika: de Spotvogel. Door zijn zeer rappe en gevarieerde zang lijkt het wel of hij haast heeft zijn late terugkeer in te halen. Net als de Bosrietzanger overigens. Hoe hou je die twee nu uit elkaar?
>>Workshop vogelgeluiden

Telschrift

25 % korting + gratis verzending

Agenda


Alle teldata in juni

Bekijk ons online aanbod aan cursussen en workshops

Wat zingt daar?

Een prettige vogelgids voor iedereen die vogels aan hun zang wil leren herkennen
Copyright © 2020 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen? Meld je dan hier aan voor de verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp