Copy
Voorlopige balans 2020
View this email in your browser
Nieuwsbrief CREX

7 juli 2020
Beste waarnemer en beschermer,

De beide simultane tellingen voor de Kwartelkoning liggen alweer even achter ons. Het seizoen begon hoopgevend maar lijkt een beetje als een nachtkaars uit te gaan. Hieronder de resultaten van de tweede telling en er wordt ook de (voorlopige) balans opgemaakt.

Tweede telling

De weersomstandigheden waren gunstig tijdens het tweede weekend rond 19/20 juni. Na een periode van wisselvallig weer begon op de 19e een droge week. Dit resulteerde ook in het maaien van hooilanden. In het rivierengebied werd slechts één vogel gehoord, de bekende vogel in de Ooijpolder. Het Zwarte Water was wederom een hotspot met vier vogels. Andere roepende mannetjes zijn gehoord bij Noordbroek (Gr), Drentse Aa en Hellegatsplaten (ZH) waarmee het totaal voor de tweede telling op acht komt. Bij de eerste telling zijn 18 roepplekken doorgegeven (tabel). Controleer ook even de tabel of jouw resultaten er in staan en kloppen.
 

Seizoensverloop

Het meest opvallende dit jaar was de vroege aankomst en ook een groot aantal vogels dat in mei werd vastgesteld. Voor de eerste telling zijn er 45 roepplekken gevonden. Daarna kwamen er nauwelijks nieuwe vogels bij, maar natuurlijk wel bevestiging van de al bekende vogels. Op dit moment stokt het aantal bij 51 verschillende roepplekken. De vroege aankomst wordt nog nadrukkelijker als we de roepplekken omzetten in territoria.
 

Territoria

Een waarneming van een roepende Kwartelkoning wordt als territorium opgevoerd vanaf 20 mei. Slechts 34 van de 51 roepplekken kan als territorium worden gehonoreerd. Dit doen we elk jaar op deze manier, maar nog nooit waren er zoveel niet-gehonoreerde roepplekken. Meestal gaat het om enkele vroege roepplekken die alleen voor 20 mei zijn gehoord. Het lijkt er dus op dat een deel van de vogels die vroeg in het seizoen gevonden zijn doortrekkers waren. Vorig jaar hadden we begin juli 35 roepende vogels. Kijk voor de verspreiding in 2020 op onze website (Sovon.nl en waarneming.nl).
 

Duitsland

Bij onze oosterburen is het beeld wisselend. In Nordrhein-Westfalen en Niedersachen zijn er tot op heden weinig Kwartelkoningen gehoord, ook in de regio’s dicht bij ons land. In deze deelstaten lijkt net als bij ons de droogte een bepalende factor te zijn. In andere regio’s was de droogte minder dominant en daar zijn wel redelijke aantallen van de Wachtelkönig gehoord (ornitho.de).
 

Blijf je waarnemingen doorgeven

Opvallend is dat na anderhalve maand stilte er weer een Kwartelkoning is gehoord in de Oldenelerwaard bij Zwolle. Of het een oude bekende is, of een nieuwe vogel is nog niet duidelijk. Dit geeft aan dat het seizoen nog niet ten einde is. De komende twee weken zijn nog nieuwe vogels mogelijk en kan er indien nodig ook nog beschermd worden.

Geef je resultaten online aan ons door, ook als je geen Kwartelkoning hebt waargenomen. Daarnaast kun je ook Porseleinhoentjes doorgeven op de invoer. Aanvullende of bevestigende waarnemingen mag je ook op waarneming.nl invoeren. Geef dan wel de roepplek door en niet je waarneemplek.
Veel plezier tijdens de telling en laat ons weten wat je boeit.
Kees Koffijberg
Copyright © 2020 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen? Meld je dan hier aan voor de verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp