Copy
Derde telperiode gaat van start
View this email in your browser
Nieuwsbrief Meetnet Urbane Soorten (MUS)

15 juni 2021

De tweede telperiode in de vroege ochtend is vanochtend geëindigd. Vanavond begint gelijk de derde telperiode voor de avondtelling.

 

Tellen en werkwijze

Je kunt vanaf 19 uur tellen en de telling moet klaar zijn rond 22 uur (zon onder). Bij voorkeur begin je zo laat mogelijk. Je telt weer zoals bij de andere tellingen alle soorten met terreinbinding. Bij de Gierzwaluw tel je zowel de laag- als de hoogvliegende vogels. En als je het vermoeden hebt dat je dezelfde groep op meerdere punten ziet, dan geef je alleen de aantallen door op het telpunt dat er het dichtstbij ligt. Naast de Gierzwaluw zijn ook Huiszwaluw, Boerenzwaluw en Boomvalk soorten die vooral tijdens de avondtelling worden gezien.

Probeer de telling in dezelfde week te doen als in voorgaande jaren. Volgorde van de telpunten mag je zelf weten, maar hou ook hier de volgorde aan van eerdere jaren.

Lees meer over de opzet van de tellingen in dit artikel in Sovon Nieuws.
 

Op een voetbalavond

Ben je geen liefhebber van voetbal, ga dan op een avond tellen wanneer Oranje speelt. Dan is het lekker rustig op straat. Houd de weersvoorspelling in de gaten, want na de warme dagen is er kans op onweer!

Binnenkort verschijnt de nieuwsbrief met de eerste resultaten van de tweede telling.

Voor in je agenda: de drie telrondes in 2021

 

Ochtendronde 1: periode 1 april - 30 april

Ochtendronde 2: periode 15 mei - 15 juni (eerste weekend 15 en 16 mei)

(telpunten in omgekeerde volgorde tellen)

Avondronde 3: periode 15 juni - 15 juli


De ochtendrondes starten een half uur voor zonsopkomst, en eindigen tot maximaal twee uur erna. Doe de avondronde vanaf 19.00 uur (bij voorkeur later beginnen) tot zonsondergang
Jan Schoppers
jan.schoppers@sovon.nl
Het nationale stadsvogelmeetnet MUS is in 2007 opgezet door Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland om de aantalsontwikkeling en verspreiding van (algemene) broedvogels in bebouwde gebieden goed in beeld te brengen: stad, dorp, buurtschap, industrie, sportvelden, parken etc. Vanaf 2014 maakt MUS deel uit van het Netwerk Ecologische Monitoring en wordt het gefinancierd door het Ministerie van LNV. De resultaten vormen ook een indicator voor de milieukwaliteit van onze directe woonomgeving.

Copyright © 2021 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen? Meld je dan hier aan voor de verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp