Copy
Nieuwsbrief LiveAtlas juli 2021
View this email in your browser


 

 

Begin juli neemt de kans een volwassen Koekoek op je lijstje te scoren heel snel af. Jonge vogels kun je nog wel tot in september tegenkomen.  

Kleine Karekiet voert een jonge Koekoek, 26 juni 2021 (Marina de Keizer)
Ha vogelaar,

of vlinderaar, libellenzoeker, zoogdierenliefhebber of sprinkhanen- en krekeldeskundige. Je leest het goed. Van deze soortgroepen kun je complete lijstjes bijhouden met LiveAtlas.

Nu de zomer aanbreekt, kun je naar hartenlust op pad, leuke gebieden in trekken en lijstjes bijhouden. Of gewoon een rondje met de hond lopen en alles turven, zoals Hugo van der Wal doet.

In deze nieuwsbrief lees en zie je meer over:
  • De vertraagde fenologie van zomerse zangers
  • Filmpje: hoe tel je libellen?
  • Vertrekkende Koekoeken
  • De laatste invoertips
  • 5 vragen aan: Hugo van der Wal 
Veel leesplezier!

Fenologie: zangers vertraagd


In april zagen we dankzij LiveAtlas al dat Tuinfluiters en Braamsluipers later terugkeerden dan in voorgaande jaren. Bij de Grasmus bleek de vertraging uiteindelijk miniem.

Opvallend zijn de overeenkomsten met de terugkeer van deze soorten in Groot-Britannië.

Vergelijk de grafiekjes van LiveAtlas maar eens met die van het vergelijkbare BirdTrack.

Illustratie: Elwin van der Kolk
Hoe loop je door het veld als je ook libellen telt?

Gerdien Bos van de Vlinderstichting geeft uitleg.

Koekoek vertrekt, karekiet blijft

Ieder koekoekvrouwtje is gespecialiseerd in een waardvogel: een vogelsoort bij wie ze haar eieren legt. In waterrijke gebieden is de Kleine Karekiet een gewild slachtoffer, met een lang broedseizoen.

Tot eind juni kunnen vrouwtjes Koekoeken hun eieren nog kwijt in nesten van deze soort. Maar dan gaat het snel: hun taak zit erop en ze trekken alweer vliegensvlug richting Afrika. Terwijl de Kleine Karekiet het ei uitbroedt en nog lang bezig is om dat monsterlijk grote vogeljong te voeren.
 
Illustratie: Elwin van der Kolk

De wegtrek van volwassen Koekoeken zorgt ervoor dat de kans om een Koekoek te zien in juli al weer heel klein is geworden. Waarnemingen in augustus en september betreffen vrijwel zonder uitzondering uitgevlogen koekoeksjongen. 

Let trouwens op de trefkans van beide soorten in mei. Die is zelfs iets groter bij de stuk schaarsere Koekoek. Dat heeft er vast mee te maken dat zijn luide zang ver draagt, terwijl zo'n staccato krassend karekietje soms bijna wegvalt in het vogelkoor. 
 

Invoertips en digitale nieuwtjes

 
  • Soorten die je hebt waargenomen, maar niet hebt geteld zet je op [aanw.] en niet op [1 ex.]. We zien dit vooral bij aangevulde BMP-tellingen weleens misgaan.
  • Bij libellen kun je bij de details nu ook de stadia invullen (op de plek van de broedcodes van vogels). 
  • Het is nu ook mogelijk om sprinkhanen en krekels in te voeren. Daarvoor heb je wel de laatste versie van Avimap nodig. Update de app eventueel even via de Play of Apple Store op je smartphone. 
  • Deze zomer hopen we koppeling met waarneming.nl gereed te hebben zodat je je LiveAtlas-waarnemingen gemakkelijk kunt doorsturen naar je account op die site. Daar zullen we nog nader over berichten. 

5 vragen aan
Hugo van der Wal


Hoe is je deelname aan LiveAtlas begonnen?
Vorig jaar opperde een van de leden van de Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland om mee te gaan doen, omdat het een leuke manier is om in groepjes naar vogels te kijken. Vogelaars zijn vaak solisten, maar hoe leuk is het om samen aan de slag te gaan en elkaar van alles te leren? Samen zie je gewoon meer!
 
Je hebt dit jaar al 500 uur geteld. Indrukwekkend. Waar ben je actief?
Onder meer vanwege corona had ik veel vrije tijd en ben ik verslingerd geraakt aan de LiveAtlas. Het is een mooie manier om mijn eigen gegevens overzichtelijk op te slaan en Sovon kan er ook nog eens wat mee. Een voordeel vind ik ook dat ik tegelijk mijn waarnemingen van vlinders, libellen en zoogdieren kwijt kan. Ik laat de hond dagelijks twee keer uit en tel tegelijk een deel van Zierikzee of een blok van Plan Tureluur, op loopafstand van de stad. Een dorp verderop heb ik een volkstuin liggen waar ik heel wat uren doorbreng: daar pik ik tegelijk de vogels op. Dat gaat in één moeite door. De tellingen in mijn drie BMP-gebieden vul ik ook aan tot LiveAtlas-lijstjes.

Bij het Oostvoornse meer help ik regelmatig met het ringen van vogels op de ringbaan: daar sta je zomaar uren in de vrije natuur naar vogels te speuren, niet alleen in de mistnetten, maar vooral op trek komen er zoveel soorten langs… Dat levert prachtige lijstjes op. Tenslotte ben ik in het voorjaar drie weken op vakantie geweest, in Nederland natuurlijk, en dan gaat het mobieltje gewoon weer mee: naar de Veluwe, de Mookerheide en de Grote Peel.


Wat maakt meedoen leuk?
Behalve dat het mij een heleboel administratie scheelt (geen notitieboekjes meer nodig), is het ook erg gezellig om maandelijks met een groepje van de VWG te gaan atlassen. Zo hoop ik met de leden van de VWG heel Schouwen-Duiveland in kaart te brengen.
 
Heb je nog dingen voor het team die volgens jou beter kunnen?
Ik begreep dat er een koppeling met waarneming.nl komt en dat vind ik echt super en heel praktisch.
 
Leukste lijstje of waarneming? 
Mijn leukste en meest bijzondere waarneming was wel een ontmoeting vorig jaar met de Grijze Wouw. Nooit eerder gezien. Maar dan doe ik tekort aan al die leuke, onverwachte ontmoetingen zoals een zingende Rietzanger op 2 meter, een Putter in mooi avondlicht of een Bever die een kreek uit komt lopen.

Veel plezier in het veld!


Groeten van het team: Paul van Els, Fred Hustings, Albert de Jong, Gerard Troost en Erik van Winden.  

Contact met het team
Copyright © 2021 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen?
Meld je dan aan voor de verzendlijst.