Copy
Derde telperiode halverwege
View this email in your browser
Nieuwsbrief Meetnet Urbane Soorten (MUS)

 1 juli 2021

Beste MUS-teller,

De derde telperiode (15 juni - 15 juli) van het Meetnet Urbane Soorten is halverwege. Het weer is vanaf half juni wisselvallig en de voorspelling is dat het zo blijft tot half juli. Daarom is het belangrijk je avondtelling in te plannen. Voor een aantal soorten is dit de belangrijkste telling in MUS.

Tellen en werkwijze

Je kunt vanaf 19 uur tellen en de telling moet klaar zijn rond 22 uur (zonsondergang). Bij voorkeur begin je zo laat mogelijk. Je telt weer zoals bij de andere tellingen alle soorten met terreinbinding. Bij de Gierzwaluw tel je zowel de laag- als de hoogvliegende vogels. En als je het vermoeden hebt dat je dezelfde groep op meerdere punten ziet, dan geef je alleen de aantallen door bij het telpunt dat er het dichtstbij ligt. Naast de Gierzwaluw zijn ook Huiszwaluw, Boerenzwaluw en Boomvalk soorten die vooral tijdens de avondtelling worden gezien. Probeer de telling in dezelfde week te doen als in voorgaande jaren. Volgorde van de telpunten mag je zelf weten, maar doe het wel zoals in eerdere jaren.
>> Meer informatie

Op een voetbalavond

Ons nationale voetbalelftal, maar ook de landen uit de gevreesde ‘poule des doods’ zijn naar huis. Het EK is echter nog steeds gaande. Ben je geen liefhebber van voetbal, doe je telronde dan op een voetbalavond. Dan is het lekker rustig op straat. Houd de weersvoorspelling en buienradar in de gaten, zodat je de telling kunt doen op een avond met weinig of geen neerslag.

Enkele quotes van tellers bij de derde telling:

  • Topwaarneming voor ons dorp: een territoriale boomvalk. Jaren geleden voor het laatst gespot en nieuwe soort voor postcode.
  • Rustig op straat wegens gelaten stemming na verlies Nederlands elftal. Gierzwaluwen vlogen erg hoog.
  • Minder gierzwaluwen dan gehoopt, ondanks helder weer en goede condities. Scholekster wel gehoord in mijn gebied maar niet vastgesteld waar precies vandaan. Verder een grote groep vliegende kauwtjes niet genoteerd.(50 !)
  • 5 Gierzwaluwen-hoog. telpunt 6, overvliegende Sperwer. Erg rustig met vogels, volgens mij waren ze voetbal aan het kijken
  • Vanavond ging mijn zus gezellig mee. En twee zien er meer dan 1.
  • Bij vertrek thuis veel gierzwaluwen in de lucht en bij thuiskomst ook weer, maar op mijn route waren er deze keer niet zo veel.... Met mijn hesje aan kreeg ik veel belangstellende vragen, erg leuk! Het was weer een mooi rondje!
  • In een boom tussen de flats nabij TP2 een reigernest ontdekt met minimaal 2 jongen
  • Bij de laatste, nr.12, is het grote wateroppervlak voorgoed verdwenen, met de watervogels. Een kleine troost: een holenduif riep mij daar ten afscheid toe.

Voor in je agenda: drie telrondes in 2021

 

Ochtendronde 1: periode 1 april - 30 april

Ochtendronde 2: periode 15 mei - 15 juni (eerste weekend 15 en 16 mei)

(telpunten in omgekeerde volgorde tellen)

Avondronde 3: periode 15 juni - 15 juli


Belangrijk is voor het meedoen in de trend dat alle drie tellingen gedaan worden en dan minimaal twee jaar (niet per se achterelkaar). De ochtendrondes starten een half uur voor zonsopkomst, en eindigen tot maximaal twee uur erna. Doe de avondronde vanaf 19.00 uur (bij voorkeur later beginnen) tot zonsondergang
Jan Schoppers
jan.schoppers@sovon.nl
Het nationale stadsvogelmeetnet MUS is in 2007 opgezet door Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland om de aantalsontwikkeling en verspreiding van (algemene) broedvogels in bebouwde gebieden goed in beeld te brengen: stad, dorp, buurtschap, industrie, sportvelden, parken etc. Vanaf 2014 maakt MUS deel uit van het Netwerk Ecologische Monitoring en wordt het gefinancierd door het Ministerie van LNV. De resultaten vormen ook een indicator voor de milieukwaliteit van onze directe woonomgeving.

Copyright © 2021 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen? Meld je dan hier aan voor de verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp