Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief Slaapplaatsen

Oktober 2020

Beste slaapplaatsteller,

In deze nieuwsbrief de resultaten van twee soorten: de definitieve resultaten van Reuzensterns en aantallen van Wulp. Zwarte Sterngegevens zijn nog niet binnen, dus dat blijft nog even een verrassing.

Verder besteden we in het nieuwe seizoen regelmatig aandacht aan praktijktoepassingen van slaapplaatsaantallen. Slaapplaatsaantallen worden regelmatig gebruikt voor de bescherming van vogels en de gebieden waarin ze rusten en voor onderzoeksprojecten. Dat kan op verschillende manieren gebeuren, zoals via Natura 2000-wetgeving of via milieutoetsing bij ingrepen. Tellen blijft natuurlijk een hartstikke plezierige bezigheid, maar als je weet dat het de vogels ten goede komt geeft dat natuurlijk ook een extra impuls! En dat kunnen we wel gebruiken in deze turbulente tijden.

Tenslotte de voorkeursdata voor de aankomende teling van Grote Zilverreiger en Aalscholver.

De nieuwsbrief kun je downloaden via de link hieronder. 
Download de hele nieuwsbrief (pdf)

Online workshop Slaapplaatsen en slaapplaatstellingen


Zet de datum vast in je agenda: op 22 oktober van 20:00 tot 21:00 uur geven we een online workshop over de ecologie van slaapplaatsen en slaapplaatsen tellen!

Welke Nederlandse vogels slapen gezamenlijk? En hoe, waar en waarom doen ze dat? En natuurlijk is er aandacht voor het tellen van slaapplaatsen, waarbij we ook beschrijven waarvoor we je gegevens gebruiken!

Ga op 22 oktober net voor 20.00 uur achter je computer zitten. Je kunt de workshops volgen via ons YouTubekanaal. Vooraf aanmelden hoeft niet, maar kan wel, op het kanaal. Tijdens de workshops kun je in de chatbox vragen stellen als je bent ingelogd op YouTube.

Aankomende telling

De eerstvolgende slaapplaatstelling is die van Grote Zilverreiger en Aalscholver, met voorkeursdatum 24 oktober. Zonsondergang is op de voorkeursdatum om 18:25 uur en we raden je aan om ongeveer een uurtje van tevoren te beginnen met tellen, zeker als je een plek voor het eerst telt. Tellen kan van 17 oktober tot en met 1 november.
 
In de nieuwsbrief vind je ter herinnering alle voorkeursdata voor het seizoen 2020/2021.

Veel telplezier!
Paul van Els
Meetnetcoördinator
Copyright © 2020 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen? Meld je dan hier aan voor de verzendlijst.