Copy
Eerste telperiode halverwege
View this email in your browser
Nieuwsbrief Meetnet Urbane Soorten (MUS)

16 april 2021
Beste MUS-(mede)teller,
 
Het is alweer halverwege de eerste telperiode. De eerste helft van de maand was fris, maar de meeste soorten laten zich hierdoor niet uit het veld slaan en zingen er lustig op los. De komende tijd is het weer goed, dus plan je telling.
 

April doet wat die wil

Hier is dit jaar geen woord aan gelogen. De temperatuur zit tot op heden 5 graden onder normaal, met geregeld neerslag, dikwijls in de vorm van sneeuw of hagel. April vorig jaar was totaal anders, namelijk zeer zacht, zeer droog en recordzonnig. Maar de voorspellingen voor de rest van de maand zien er gunstig uit met stijgende temperaturen en nauwelijks neerslag.
 

Plan je telling!

Al bijna 200 tellingen zijn ingevoerd. Dat zijn er duidelijk minder dan vorig jaar. Zet je eerste telling(en) in je agenda want de tijd vliegt. We hebben nog twee weekenden voor de boeg, maar in de meeste plots kan ook wel doordeweeks geteld worden, zeker nu er nog steeds minder verkeer op de weg is. Belangrijk is dat je alle drie de tellingen doet en dan minimaal twee jaar (hoeft niet per se achter elkaar). Voor de meeste soorten zijn zowel de eerste als de tweede telling belangrijk. Voor een aantal soorten de tweede en derde telling.
 
Kijk in de vorige nieuwsbrief voor tips in het veld, het gebruik van Avimap en het oefenen van de geluiden.
 

Enkele quotes van MUS-tellers

  • leuk om weer op pad te gaan! opvallend veel huismus, ook tussen de telpunten in. heel leuk! ook veel tuto en veel minder stadsduif. weinig meeuwen ook. moeder eend met 5 pullen geholpen met oversteken; kl mantelm verjaagd die zat te azen op een vd jonkies ??
  • 1e keer deze wijk tellen, dus ik ben benieuwd. Wat een fantastische wijk is dit. Bij punt 4 zat gewoon een hele groep Huismussen. Wat werd ik vrolijk van het getjirp!!!
  • bizar, bizar, een zingende snor aan het begin van het dorp op punt 6. Echt gaaf.
  • Het leukst was een grote bonte specht die op de kap van een lantaarnpaal zat te roffelen, met succes want even later kwam het vrouwtje.
  • bij telling no.7 zagen we de eerste Boerenzwaluw en waren we vol hoop of de Zwarte roodstaart er was, en ja wel na enige minuten liet hij zich horen en zien, ook drie rammelende Hazen bokste er op los en tussen door dit gerammel liet de Kievit zich niet gek maken die liep op afstand te zoeken naar `n lekkere worm! Dit alles op een telpunt, echt genieten!!
  • Altijd zien we de slechtvalk op de toren van de Parkstraatkerk, maar tijdens deze telling niet.
  • Erg koud, om 8.00 u was het 0 gr C. Vogels zongen wel.

Voor in je agenda: de drie telrondes in 2021

 

Ochtendronde 1: periode 1 - 30 april (eerste weekend 3 en 4 april)

Ochtendronde 2: periode 15 mei - 15 juni (eerste weekend 15 en 16 mei)

(telpunten in omgekeerde volgorde tellen)

Avondronde 3: periode 15 juni - 15 juli


De ochtendrondes starten een half uur voor zonsopkomst, en eindigen tot maximaal twee uur erna. Doe de avondronde vanaf 19.00 uur (bij voorkeur later beginnen) tot zonsondergang
Heb je een vraag mail of bel me gerust. Ik wens je een gezonde en plezierige telperiode toe.

Met vriendelijke MUS-groet,
Jan Schoppers
jan.schoppers@sovon.nl
Het nationale stadsvogelmeetnet MUS is in 2007 opgezet door Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland om de aantalsontwikkeling en verspreiding van (algemene) broedvogels in bebouwde gebieden goed in beeld te brengen: stad, dorp, buurtschap, industrie, sportvelden, parken etc. Vanaf 2014 maakt MUS deel uit van het Netwerk Ecologische Monitoring en wordt het gefinancierd door het Ministerie van LNV. De resultaten vormen ook een indicator voor de milieukwaliteit van onze directe woonomgeving.

Copyright © 2021 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen? Meld je dan hier aan voor de verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp