Copy
Nieuwsbrief LiveAtlas maart 2020
View this email in your browser


 

 

Het voorjaar is begonnen … fenologie!

Een van de leuke dingen van LiveAtlas is dat de fenologie van vogels mooi is te volgen. Komen de Tjiftjaffen eerder terug dan vorig jaar? Wanneer beginnen de Grote Lijsters te zingen en horen we ze minder vaak?

Met het groeiende aantal lijstjes dat dagelijks binnenkomt, wordt de trefkansfiguur steeds beter. De laatste weken schommelt het aantal lijstjes tussen de 60 en 90. Heel mooi! We hopen dat je, net als ons, de smaak te pakken hebt en het leuk vindt om alle soorten bij te houden tijdens je wandelingen.
Illustratie: Elwin van der Kolk

Een paar nieuwigheidjes

  • We hebben de trefkansfiguur iets preciezer gemaakt door net wat anders te rekenen. Hij wordt nu dagelijks bijgewerkt op basis van het gemiddelde van de afgelopen week. We werken dus met een voortschrijdend gemiddelde.
  • We gebruiken nu een per soort specifieke selectie van gegevens uit andere projecten. Als je met je muis over de trefkans beweegt, zie je welke gegevensbronnen er zijn gebruikt.
  • Je kunt nu nog meer soorten op de website bekijken.
  • Je kunt nu ook Postduiven invoeren. Lees meer over het verschil tussen Postduiven en Stadsduiven.
Voor de promotie van LiveAtlas hebben we een filmpje met uitleg gemaakt. Wil je een presentatie geven over LiveAtlas, dan kun je deze mooi gebruiken. Overigens is er ook een PowerPoint over het project beschikbaar.

Invoertips


Waarneming met details invoeren
Wil je een waarneming met details invoeren, druk dan meteen op de detailknop (B). Druk je op (A) en vervolgens op (B), dan wordt er een nieuwe waarneming aangemaakt en heb je dus een dubbele waarneming ingevoerd. Kortom: (A) is om snel soorten te plussen, (B) is om snel gedetailleerde waarnemingen in te voeren.Het goede teltype kiezen
Misschien vind je het soms lastig om het goede teltype te kiezen. De omschrijvingen zijn wellicht wat verwarrend. Daarom nog even als toelichting:
  • Incomplete lijst: alleen invullen als je bijvoorbeeld alleen watervogels hebt geteld of als je niet alle soorten die je waarnam herkende.
  • Complete uurlijst in heel km-hok: alleen invullen als je inderdaad ‘precies’ 1 uur in ‘exact’ 1 km-hok hebt doorgebracht.
  • In alle overige gevallen: Complete lijst met variabele tijd en/of dekking. En tel dan niet heel erg lang (meer dan een uur) of heel kort (enkele minuten). Lange wandelingen kun je het beste over meerdere lijstjes verdelen.
Schatten kan ook
Soms is het lastig om alle soorten te tellen. Neem nu Kauwtjes en Kokmeeuwen. Een verstandige schatting (10, 50, 200) invoeren is dan al bruikbaarder dan op de knop [aanwezig] drukken.

In Brabant gebeurt het

13 en 14 juni
Biodiversititeitsweekend met Leo Ballering


In juni vindt in het Brabantse Meijerijstad (Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode) in Noordoost-Brabant het Biodiversiteitsweekend plaats. Onder leiding van niemand minder dan Leo Ballering, LiveAtlas-ambassadeur van het eerste uur, gaan verschillende teams op pad om in kilometerhokken vogels te tellen en zo in één klap een aardig verspreidingsbeeld neer te zetten. Doe je mee? Zoiets is trouwens ook erg leuk te organiseren in je eigen regio.

We wensen je veel telplezier dit voorjaar


Groeten van het team: Paul van Els, Fred Hustings, Albert de Jong. Gerard Troost en Erik van Winden.  

(Foto Grote Lijster: Harvey van Diek, illustratie Stadsduif: Elwin van der Kolk)
 
Facebook
Twitter
Website
Instagram
YouTube
Copyright © 2020 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen?
Meld je dan aan voor de verzendlijst.