Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief Slaapplaatsen

Mei 2021
Beste slaapplaatsteller,

Hopelijk kijken jullie ook terug op een mooi telseizoen slaapplaatsen en genieten jullie inmiddels al van de broedvogels in deze winterachtige lente. In deze nieuwsbrief de resultaten van de steltlopertellingen van maart en april. Ook zijn de teldata voor het seizoen 2021/2022 al bekend, waaronder die van de landelijke parkietentelling. Stuur je slaapplaatsencoördinator even een berichtje als je interesse hebt om mee te doen met de parkietentelling, alle hulp is welkom! De eerstvolgende tellingen zijn die van de sterns, de data daarvoor vind je in het teloverzicht onderaan deze nieuwsbrief.

Resultaten steltlopertellingen maart/april 2021

De steltloperslaapplaatstellingen van 2021 hadden duidelijk wat te lijden onder het koude weer: het totaal aantal tellingen was iets lager. Gelukkig was de teldekking over Nederland wel vergelijkbaar en werden er vergelijkbare aantallen gemeld, hoewel de absolute maxima van beide soorten lager waren dan in 2020.
Lees meer

Tellingen van parkieten op de slaapplaats in 2021/2022

In de winter van 2021/2022 organiseren we, net als enkele jaren geleden, een landelijke telling van slaapplaatsen van parkieten. Het gaat om twee landelijke simultaantellingen van de Halsbandparkiet, Grote Alexanderparkiet en Monniksparkiet. Vooral de eerste twee zijn de afgelopen jaren in aantal en verspreiding toegenomen. Er is steeds meer interesse om de soorten goed in beeld te krijgen. Precieze details over teldata volgen snel. Wil je meedoen? Geef je dan alvast op via paul.vanels@sovon.nl.

Teldata seizoen 2021 - 2022


(klik op de afbeelding voor een vergroting)
 

Aankomende tellingen Lachstern, Zwarte Stern en Reuzenstern

De eerstvolgende slaapplaatstellingen zijn die van het drietal sterns Lachstern, Zwarte Stern en Reuzenstern.

Voor de Lachstern en Zwarte Stern zijn er drie voorkeursdata: 23 juli, 30 juli en 6 augustus. Zonsondergang is op de eerste voorkeursdatum om 21:44, op de tweede voorkeursdatum om 21:22 en op de laatste voorkeursdatum om 21:16. We raden je aan om ongeveer een uurtje van tevoren te beginnen met tellen, zeker als je een plek voor het eerst telt.

Voor de Reuzenstern zijn er eveneens de gebruikelijke drie voorkeursdata: 13, 20 en 27 augustus. Zonsondergang is op de eerste voorkeursdatum om 21:09, op de tweede voorkeursdatum om 20:54 en op de laatste voorkeursdatum om 20:39.

Veel telplezier!
Paul van Els
Meetnetcoördinator
Copyright © 2021 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen? Meld je dan hier aan voor de verzendlijst.