Copy
Late terugkomst Kwartelkoning
View this email in your browser
Nieuwsbrief CREX

21 mei 2021
Beste waarnemer en beschermer,

In de nacht van vrijdag 28 op zaterdag 29 mei is de eerste simultaantelling van de Kwartelkoning. Vorig jaar was het een mager jaar. De eerste resultaten van dit voorjaar zijn hoopgevend, maar het gaat nog om lage aantallen. Is dat de invloed van het weer, of zijn de waarnemers tot nu minder actief in de nachtelijke uren? Gelukkig kunnen we gewoon weer op pad in de avond en nacht, want we hebben geen avondklok meer.

Resultaten 2020

Vorig jaar waren er landelijke 45 roepende mannetjes. Het gaat hier om zogenaamde territoria gehonoreerd op basis van de telrichtlijnen. In de afgelopen periode waren 2017 en 2019 ook mindere jaren. De verdeling per provincie in 2020 was: Groningen 9, Friesland 8, Drenthe 5, Flevoland 1, Gelderland 4, Overijssel 10, Utrecht 1, Noord-Brabant 1, Zuid-Holland 4 en Noord-Holland 2. Zonder duidelijke clusters, en geen enkele gebied springt er uit qua aantallen. De meeste roepplekken zaten in gebieden waar niet werd gemaaid, of waar het na overleg was uitgesteld.
 
Figuur 1. Trend van aantal Kwartelkoningen in Nederland sinds 1980 (Meetnet Broedvogels Sovon).

Late aankomst (of terugkeer)

April en mei waren vorig jaar zeer droog en juni was nat. De omstandigheden zijn dit voorjaar totaal anders. Er is geen gebrek aan neerslag en het is ook nog steeds vrij koud. Op dit moment zijn zeven verschillende vogels gehoord en dat is duidelijk minder dan vorig jaar rond deze tijd (35). De eerste vogel is pas op 9 mei gehoord in het Binnenveld bij Veenendaal. Daarna ook bij Haren, Reeuwijk en Winterswijk (geen traditionele locaties) en Tempelstukken Norg en Zwarte Water. Een enkele waarneming moet nog gevalideerd worden. Het lijkt er op dat door de ongunstige weersomstandigheden de soort dit jaar wat later terug is. Zowel vanaf 2001 als in de recente tien jaar is de aankomst gemiddeld later dit voorjaar. Daarnaast kan het ook zijn dat de waarnemers tot nu toe dit jaar wat minder actief zijn in de uren na zonsondergang.


Figuur 2. Aankomst van Kwartelkoningen in Nederland vanaf 2001 (roepende mannetjes). Bron: http://s1.sovon.nl/kwartelkoning/kwartelkoning.asp en www.waarneming.nl.

Tellen in de nacht van 28 op 29 mei

Tot op heden hebben we vooral losse waarnemingen. Een beter beeld krijgen we pas tijdens de eerste telling. Alle belangrijke gebieden voor de soort worden dan simultaan door de vaste tellers beluisterd in de nachtelijke uren van vrijdag 28 op zaterdag 29 mei (globaal tussen 22:45 en 04:30). Dit zijn de uiterwaarden van de rivieren de Rijn, Waal en IJssel, Zwarte Water en de Vecht, Weerribben en De Wieden, de beekdalen van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel en het Oldambt in NO-Groningen.

Alle waarnemingen zijn welkom, zowel in het weekend, als ervoor en erna. Graag invoeren op het invoerportaal op onze website. Beheerders van natuurterreinen en ANV’s kunnen de ingevoerde meldingen bekijken en maatregelen nemen als dat nodig is. Aanvullende waarnemingen mogen ook op www.waarneming.nl worden ingevoerd.
 
Veel plezier tijdens het tellen en groeten van,
 
Jan Schoppers en Kees Koffijberg
Jan.schoppers@sovon.nl
 
Foto: Kwartelkoning. Anne van der Zijpp.

Copyright © 2021 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen? Meld je dan hier aan voor de verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp