Copy
View this email in your browser


 


Nieuwsbrief | Meetnet Agrarische Soorten 
december 2021 

Beste boerenlandvogelteller,
 
Buiten is het grijs en guur en een deel van onze boerenlandvogels houdt zich momenteel op in de zuidelijkere streken. Het lijkt niet het moment om aan het broedseizoen te denken. Toch gaan achter de schermen de analyses van voorgaande broedseizoenen altijd door. Inmiddels zijn de MAS-resultaten van 2021 binnen en zijn er ook nog een aantal andere interessante ontwikkelingen rondom boerenlandvogels geweest.
 

MAS-resultaten van 2021

Hoeveel MAS-punten zijn er in 2021 geteld en welke boerenlandvogels zijn er het meeste of juist het minste geteld? Zal de top 10 meest getelde soorten binnen afzienbare tijd veranderen? Dit en meer is terug te lezen in het verslag van de MAS-resultaten van 2021, dat dankzij jou en alle andere MAS-tellers tot stand is gekomen. Lees het artikel hier.
 

De Grutto in de spotlight

Onze nationale vogel is de afgelopen tijd veel in het nieuws voorbijgekomen, tot aan het NOS-journaal aan toe. Belangrijke aanleiding hiervoor is het recentelijk uitgekomen rapport van de Algemene Rekenkamer, waarin wordt gesteld dat het huidige subsidiëringsstelsel niet effectief is gebleken in het stoppen van de achteruitgang van de Grutto.  Ook in 2021 werden we weer met onze neus op de feiten gedrukt toen bleek dat er wederom niet genoeg jonge Grutto’s zijn opgegroeid om de landelijke populatie in stand te houden. Het nieuwsbericht hierover is hier te lezen. En dat ondanks positieve berichten uit Friesland, waarover hier meer te lezen is.

Boekentip: Grutto

Als boerenlandvogelteller zal jouw hart ongetwijfeld sneller gaan kloppen bij het zien en horen van de Grutto. Voor auteurs Otto Plantema en Astrid Kant is dit ook het geval en daarom schreven ze gezamenlijk een uitgebreid en zeer informatief boek over de Grutto. Het boek is verkrijgbaar in onze webwinkel.

Waar gaat het mis bij de Zomertortel?

In de jaren ’50 was de Zomertortel nog een algemene verschijning op het boerenland, maar inmiddels is de soort hard op weg om uit Nederland te verdwijnen als broedvogel. In dit artikel wordt beschreven waar het mis gaat met dit kleurige duifje van kleinschalig boerenlandschap.
Het is nog even een paar maandjes koukleumen, maar al gauw zullen de boerenlandvogels zich weer klaarstomen voor het nieuwe broedseizoen. In februari al zullen de Grutto’s weer in ons land verschijnen. Maar voor nu wenst Sovon je fijne feestdagen en een gelukkig 2022!
Bernice Goffin | Meetnetcoördinator MAS
 
Copyright © 2021 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen?
Meld je dan aan voor de verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp