Copy
Bekijk in je browser
REPERTOIRE 
Reizen Jihad, tekst van Fikry El Azzouzi (c) Stef Depover
Vier keer op een jaar maken de Theaterbib-medewerkers een selectie uit de meer dan 19.000 titels in onze bibliotheek voor het OPENDOEK-magazine. Steeds in het thema van die specifieke editie.

Hier vind je hun 32 tips van het voorbije jaar nog eens op een rijtje: 

NR. 1 TOEKOMST VERSUS TRADITIE: traditionele teksten in een nieuw kleedje 
NR. 2 DUURZAAMHEID: teksten die je met je bubbel kan spelen 
NR 3 LOUTERING: theaterteksten met een helend effect
NR 4 KRITIEK: kritische teksten zowel voor de maatschappij als de medemens 
 
Toch je gading niet gevonden? Klik hier voor de volledige catalogus.
DIGITAAL LEESCOMITÉ
(c) Dieter Bevers
“In de eerste twee maanden van de coronacrisis zagen 28 digitale leescomités het licht. Logisch, want met de maatregelen is boeken
doorgeven erg omslachtig”
(Bastiaan Malcorps, Theaterbib)

Dat de coronacrisis ons leesplezier stimuleert, blijkt een goede zaak voor de theatertekst. In onze Theaterbib worden teksten massaal gedigitaliseerd, en dus zien ook online leescomités het licht. Wat is zo’n comité precies? Bieden online leesgroepen een waardig alternatief? 
Klik hier voor het hoe en waarom van een online leescomité.
VERKLAP ONS JE FAVORIETE LITERAIRE THEATERTEKST   
Voor het online literatuurplatform LangZullenWeLezen! mag OPENDOEK een top-10 samenstellen van theaterteksten die ook door de modale literatuurliefhebber kunnen gesmaakt worden. En wie anders dan onze bibfanaten kunnen ons hierbij adviseren? 

Tip je theatertekst (titel en auteur) en vertel in maximum 100 woorden waarom elke literatuurliefhebber deze moet lezen. Stuur je tip in voor 15 februari. Natuurlijk is de tekst raadpleegbaar in onze Theaterbib! 
Klik hier om je ultieme literaire theatertekst in te sturen.
VLAAMSE TONEELAUTEURS
In afwachting van betere theatertijden, stelt VTA - Vlaamse Toneelauteurs hun eerste digitale Stukkenwijzer voor. Je vindt er een karrenvracht aan nieuwe en populaire Vlaamse toneelwerken. 
Klik hier voor de VTA-Stukkenwijzer.
GLUREN BIJ DE BUREN 
Tom Lanoye (c) Arthur Los Fotografie
Twee literaire magazines besteden in hun laatste editie aandacht aan dé theatertekst en de theaterauteur. Deze willen we je als theaterliefhebber zeker niet onthouden! 
 
“Theater gaat terug op de roots van de literatuur”
(Tom Lanoye in Verzin 2021 nr. 1)

Hoe zorg je ervoor dat een theatertekst werkt? Weinig Vlaamse schrijvers kennen het klappen van de theaterzweep zo goed als Tom Lanoye. Meer dan twintig stukken schreef hij tijdens zijn carrière bij elkaar. “Toneelschrijven is zeker niet het makkelijkste ambacht. Het voelt alsof je twee broden tegelijkertijd aan het bakken bent.” VERZIN mocht tijdens deze theaterarme winter even op masterclass, rechtstreeks vanuit Kaapstad. Klik hier voor meer...  
 
"Er is nood personages met diversere achtergronden, er is nood aan interessantere vrouwenrollen, er is nood aan dekolonisatie. Er is nood aan nieuwe stemmen."
(Paul Verrept in Deus Ex Machina 2021 nr. 175)

Deus Ex Machina #175 breekt een lans voor 'theaterliteratuur'. Nico Boon, Stijn Devillé, Paul Verrept en DEM-redactielid Xandry van den Besselaar selecteerden en interviewden zes Nederlandstalige theaterauteurs en brengen van elke auteur een fragment. Een essay van Evelyne Coussens over de staat van de hedendaagse toneeltekst leidt het geheel in. Klik hier voor meer... 

CONTACTEER ONS!

Facebook
Instagram
Website
Email
© 2021 - OPENDOEK - Passie voor theater 

OPENDOEK vzw 
Zirkstraat 36 
2000 Antwerpen

tel. 03 222 40 90 
secretariaat@opendoek.be
WWW.OPENDOEK.BE 

Uitschrijven
Voorkeuren aanpassen
Stuur naar een vriend

Klik hier voor de vorige nieuwsbrieven


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
OPENDOEK - Passie voor Theater · Zirkstraat 36 · Antwerpen 2000 · Belgium