Copy
Tämä on Finlandia-hiihdon uutiskirje. Tuoreimmat kuulumiset löydät sosiaalisen median kanavistamme sekä nettisivuiltamme.
View this email in your browser

Hiihtäjän joulu


Taas kääntyy vuosi lopuilleen ja hiihtokausi on alkanut. Tosin eteläisessä Suomessa hiihtäminen on toistaiseksi jäänyt pitkälti hiihtoputkien ja ensilumenlatujen varaan. Onneksi edes niin! Kuntoaan voi tosin hoitaa muutenkin kuin hiihtäen, mutta se ei vaan tunnu samalta kuin itse lajiharjoittelu. Pohjois-Suomessa tosin on ollut hyvät hiihtokelit jo toista kuukautta ja sinnehän moni on matkansa suunnannut. Lumelle rekee hiihtäjän mieli.

Finlandia hiihto esittäytyy tänä talvena uudella hiihtovalikoimalla, sillä perinteisen tyylin sata kilometriä on vaihtunut vapaan tyylin hiihdoksi ja uutena tapahtumana hiihdetään kaksi viikkoa ennen varsinaista Finlandiaa Naisten Finlandia. 12 kilometrin mittaisena Vierumäen maisemissa. Supermaratonmatka 100 kilometriä vaihdettiin vapaalle tyylille siksi, että hiihtouran kunnossapito on helpompaa ilman latuja, ja rata on hiihdettävässä kunnossa kaikille osallistujille. Naisten Finlandia puolestaan tuo Finlandia-perheeseen uudenlaisen tuotteen, joka on enemmänkin iloinen hiihto- ja kuntotapahtuma kuin varsinainen kilpailu. Tapahtuma rakentuu hyvinvointiteeman ympärille monipuolisine ohjelmineen. Vierumäellä on myös hyvät yöpymismahdollisuudet, joten kiireen voi jättää kotiin. Kynnys lähteä mukaan hiihtämään on matala, sillä hiihtomatka on kohtuullinen jopa ilman harjoittelua.

Toivotan kaikille hyvää joulua ja onnellista hiihtovuotta 2018,

Juha Viljamaa
Puheenjohtaja
Finlandia-hiihto

PS. Lahdessa on tällä viikolla päässyt jo mukavasti hiihtämään, kuten kuvan Esa Valkonen (vas.) ja Taisto Pöyry maanantaina. Lahtelaiset herrat ovat kumpikin Finlandian konkareita. Taisto on jo ilmoittautunut tulevaan Finlandiaan, joka on hänelle 13. kerta.


Treenivinkit kohti Finlandiaa: Muista pitää huolta lihashuollosta ympäri vuoden!


Jotta päästään hyviin lopputuloksiin ,on hiihtäjän lihashuollosta pidettävä huolta ympäri vuoden. Oikea harjoittelun rytmitys, riittävä lepo ja monipuolinen ravinto sekä huoltavat harjoitteet, venyttely ja hieronta ovat niitä tukitoimia, joita olisi toteutettava hyvinkin ammattitaitoisesti. “Vuosia itse hiihtolajien edustajien kanssa yhteistyötä tehneenä voin sanoa, että vaikka hiihto onkin kehollle erittäin hyvä liikuntamuoto niin kestävyyslajina se aiheuttaa jonkinverran rasitusperäisiä ongelmia, jos niitä ei kontrolloida ja hoideta tarpeeksi ajoissa”, sanoo Rela-groupin koulutusjohtaja Petteri Malinen.
Kannattaa siis kartoittaa lihashuolto tarpeet jo ennaltaehkäisevässä muodossa ennen itse vaivojen syntymistä. Hyvä lihashuolto ja liikkuvuuksien ylläpito lantion kuin rintarangankin alueella on hiihtäjälle erittäin tärkeää. Kannattaa siis keskittyä siihen, että lantio pelaa ja rintaranka liikkuu.

Yhteistyössä: Rela-group jälleen hiihtäjien tukena


Jo parin talven ajan Finlandian hiihtäjät ovat päässeet nauttimaan tapahtumaviikonlopussa Rela-hierojien palveluista. Rela-group on jälleen innolla mukana tukemassa ja auttamassa hierontapalveluilla jokaista lihashuoltoa kaipaavaa hiihtäjää.
“Aiemmat Finlandiat ovat olleet kaikki mahtavia kokemuksia, ja nyt innolla odotamme taas tulevaa talvea. Värikäs matkavalikoima ja eri tyylit sekä tekniikat tarjoaa mielenkiintoa meidän päiväämme. Joukossa on varmasti taas niitä hiihtäjiä, jotka menevät koko reitin tasatyönnöllä, jolloin ylävartalo kuormittuu suhteessa enemmän kuin vastaavasti vuorohiihdossa tai vapaalla tyylillä hiihdettäessä. Hoidettavat alueet ovat siis suhteellisen monipuolisia ja laajoja”, koulutusjohtaja Petteri Malinen sanoo.
Edellisvuosina hiihtäjät ovat ottaneet Rela-groupin ilolla vastaan ja olleet tyytyväisiä tarjottuun palveluun.
“Toivottavasti sama toteutuu ja miksei toteutuisi taas tulevassa Finlandiassa, ja rankan suorituksen jälkeenkin hymy valtaa useimman hiihtäjän suupielet. Menneet MM-kotikisat ja Suomi100 tekevät tapahtumasta varmasti taas kovinkin kansainvälisen, joten odotamme, että kohtaamme klinikallamme myös monta "hiihtoturistia". Näistä varmasti useat saavat ehkä sen ensimmäisen kokemuksen suomalaisesta laadukkaasta hoitamisesta”, Malinen sanoo.
Hän kertoo Rela-groupin pyrkivän tarjoamaan kaikille hiihtäjille uuden kokemuksen lisäksi mahdollisuuden nopeampaan rasituksesta palautumiseen ja ennenkaikkea avaimet hyvään lihashuoltoon.
“Lähtökohtaisesti pyrimme tarjoamaan mahdollisimman monelle lyhyen ravitelutyyppisen hieronnan kohdealueelle, mikä edesauttaisi rasituksesta palautumisessa. Todellinen avaava rasvahieronta olisi hyvä toteuttaa vasta muutamien päivien päästä, kun elimistö on palautunut taas normaalitilaan.”
Rela-groupin hierojat antavat vinkkejä ja räätälöivät jatkohoitoihin myös niin sanotun jatkopalautumispaketin, jonka voi ostaa tapahtumasta edullisesti lahjakortiksi itselle mukaan. Lyhyet ravistelut ovat hiihtäjille maksuttomia.

Finlandia-hiihdossa erityisesti 24. helmikuuta hiihtäjien käytössä on iso joukko niin Rela-groupin henkilöstöä kuin Hierojakoulu Relaxin lisensoituneita urheiluhierojiakin. Mukana siis myös hierojien lisäksi ainakin osteopaatti ja mahdollisesti fysioterapeuttikin antamassa tarvittavaa taustatukea ja vinkkejä mahdollisesti haasteellisissa rasitus- ja urheiluvammatilanteissa.  Ravisteluklinikka toimii Lahti Hallissa ja on avoinna lauantaina 24.2.2018 n.klo.12-18 ja sunnuntaina 25.2.2018 n. klo.12-17. Lue lisää Rela-hierojien vastaanotoista relahierojat.fi ja Hierojakoulu Relaxista opiskelehierojaksi.fi
 

Viron hiihtojuhla Tartu Maraton kutsuu jälleen helmikuussa!


Virolainen hiihtofestivaali Tartu Maraton järjestetään helmikuussa jo 45:nnen kerran. Lisäksi Viron tasavalta täyttää 100 vuotta 2018. Siinä on siis kaksi hyvää syytä suunnata Tarttoon juuri Finlandiaa edeltävänä viikonloppuna aistimaan tunnelmaa molemmista merkkipäivistä.
Ohjelmassa on matkoja sekä vapaalla että perinteisellä, joukkuekilpailu sekä lasten tapahtumia.

Lue lisää: https://www.tartumaraton.ee/en/events/suusamaraton/45/

Kuva: Ardo Säks

Copyright © Finlandia-hiihto 2015, All rights reserved.