Copy
Niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

Samen op pad tijdens de Voorjaarsactiviteit op zaterdag 28 mei as.


Dit voorjaar is de Voorjaarsactiviteit georganiseerd in het Brabantse land. Eerst samen brunchen en vervolgens naar Kasteel Heeswijk voor een rondleiding en een wandeling in de bossen.

Kasteel Heeswijk is een van de vier monumenten die de provincie Noord-Brabant heeft gekwalificeerd als top monument van Brabant! Het Kasteel Heeswijk bestaat bijna duizend jaar. De rijke geschiedenis van dit machtige monument kunt u beleven in en rondom het kasteel. Prominent ligt Kasteel Heeswijk in het beekdal van de Aa nabij Den Bosch, indrukwekkend middelpunt van Landgoed Heeswijk. Vanaf hier bestuurden de heren van Heeswijk-Dinther hun domein. De laatste eigenaren, de baronnen Van den Bogaerde van Terbrugge, waren verbonden aan het Koninklijk Huis. Nu is het kasteel een museum. Deze rondleiding duurt ruim een uur.
 
Voordat we het kasteel met elkaar gaan bezoeken nodigen wij u uit voor een heerlijke brunch in de vorm van een toepasselijke Brabantse Koffietafel in hotel restaurant De Leygraaf in Heeswijk. Hier staat in buffetvorm de heerlijkste Brabantse lekkernijen voor ons klaar. Na de brunch vertrekken we richting het kasteel voor een rondleiding binnen in het kasteel.

Na de rondleiding ontvang je een frisse, gezonde versnapering. Mocht het weer het toelaten kunnen we een mooie wandeling maken in de bossen nabij het kasteel. Hier vertelt de gids nog veel over de geschiedenis en de bijzondere bezienswaardigheden die we tegenkomen. Deze wandeling duurt maximaal 1 uur.
 
Meer informatie of aanmelden
Deze activiteit is in eerste instantie alleen toegankelijk voor leden. Er zijn maar 20 plaatsen beschikbaar in de rondleiding, dus meld je snel aan om er zeker van te zijn dat je erbij bent! Indien je in het bezit bent van een museumjaarkaart geef dit dan door bij het aanmelden. Mochten er toch nog plaatsen beschikbaar zijn, dan mogen partners mee.

Uiteraard kunnen onze blinde/ slechtziende leden wel hun begeleider meenemen. Voor deze activiteit vragen wij een eigen bijdrage van € 10,- per persoon. Het Kasteel Heeswijk is helaas niet rolstoel toegankelijk.

Voor meer informatie of direct aanmelden kun je terecht bij Maaike Oosterhof via moosterhof@verooginoog.nl of 0653 836 774. Na aanmelding ontvang je de adresgegevens van de locaties en de routebeschrijving.

Wij kijken uit naar je komst! 

Programma Voorjaarsactiviteit 28 mei 2016


11.30 uur: Ontvangst in hotel de De Leygraaf
12.00 uur: Aanvang Brunch
14.00 uur: Vertrek naar Kasteel Heeswijk
14.15 uur: Start rondleiding
15:30 uur: Einde rondleiding 
15.30 uur: Wandeling in de bossen rondom het
                   kasteel. Afhankelijk van de weers-
                   omstandigheden.
16.30 uur: Afsluiting

Fotoverslag Landelijke contactdag


Zaterdag 30 april vond de landelijke Lotgenoten Contactdag plaats. Een vol programma met heel (nieuwe) leden.  We delen alvast de foto's met jullie. Klik op naastgelegen foto voor het fotoalbum. Het uiteindelijke verslag en de resultaten van de enquête delen we graag met jullie in Nieuwsmagazine nummer 61. Deze verschijnt in augustus. De notulen van de ALV zullen wij verspreiden via online Magazine. 

Vakantie leestip - Eva's Oog


Sinds maart verkrijgbaar. Niet gerelateerd aan zien met een oog of oogprothes, maar wel een heerlijk spannend leesboek. 

Als de schilderes Eva Magnus en haar dochtertje Emma langs een rivier wandelen, ontdekken ze het dode lichaam van een man. Eva belooft Emma dat ze de politie gaat bellen, maar dat doet ze niet. Waarom niet? En waarom reageert Eva elke keer zo ongemakkelijk als Emma zegt dat het fijn is dat ze meer geld hebben nu? Inspecteur Konrad Sejer is belast met het onderzoek naar de man in de rivier. Op zijn bureau ligt ook nog de onopgeloste zaak van de prostituee Maja, die een paar dagen eerder vermoord is. Al snel ziet Sejer een verband tussen beide misdaden: er is één naam die steeds opduikt - Eva Magnus.

Agenda 2016  28 mei: Voorjaarswandeling 

aug: Nieuwsmagazine nummer 61

20-24 sep: 50Plusbeurs

sep/okt: Familiedag

 8 okt: Oogcongres

26 nov: Workshop / Contactdag

 

Magazine Oog in Oog

Heb je kopij voor het Magazine Oog in Oog? Dit kun je inzenden voor 1 juli 2016 naar avantiel@ver-ooginoog.nl. Heb je het magazine niet of te laat ontvangen? Laat het ons weten!


Veel meer mensen dan ik ooit voor mogelijk had gehouden blijken iemand te kennen die ook met maar één oog leeft en die toch hockeyt, tennist, hardloopt, fietst, autorijdt, leest, werkt en, het belangrijkste, gelukkig is.

Dat geeft hoop.

Actie!
Zoals het ook hoop geeft dat de oogarts diverse onderzoeken en behandelingen voorstelt. Actie is goed. Actie is fijn. En al die actie is er vast en zeker niet voor niets, misschien is mijn oog nog te redden?!

Mijn oogarts is mijn Florence Eyetingale.

Avastin
Ik kan vrijwel meteen terecht voor een ooginjectie. Dat is een injectie ín je oog.
Het klinkt gruwelijk.

Ik moet een verklaring ondertekenen dat ik zelf insta voor eventuele negatieve gevolgen van de injectie waarmee Avastin in mijn oogbol wordt gespoten. Avastin is niet ontwikkeld voor ogen, maar als medicijn tegen kanker.

Thuis google ik op ‘Avastin’ en ontdek dat dit medicijn de groei van bloedvaten remt. Dat werkt prima tegen kanker, en uit aanvullend onderzoek - maar nog niet genoeg, vandaar die verklaring - blijkt dat Avastin óók werkt bij diverse oogaandoeningen.

Bejaardenspreekuur
Als ik bij de dagbehandeling voor mijn eerste ooginjectie arriveer, voel ik me compleet misplaatst. Ik zie alleen maar mensen die minstens twintig jaar ouder zijn dan ik.

Wat moet ik tussen deze ouden-van-dagen?

Voor de zekerheid vraag ik of ik wel bij de goede afdeling ben.

Jazeker, vanochtend is de ooginjectiebehandelochtend. Ik ben de enige met een vaatafsluiting, de andere patiënten lijden allemaal aan natte-macula-degeneratie. Dat klinkt naar een SOA, maar het is een oude-mensenziekte.

Wachten
De voorbehandeling bestaat uit drie verdovende druppels, een hele zwik vragen over allergieën, kwalen en medicijnen en wachten.

En daarna nog eens wachten.

‘De OK loopt uit’, zegt de dagbehandeling-verpleegkundige.

We wachten nog langer.

Voor de bejaarden niet zo erg, die hebben hun AOW, maar ieder uur dat ik niet werk, heb ik geen inkomen. Zouden ze daar weleens aan denken in een ziekenhuis?

De injectie
De ooginjectie zelf blijkt enger te klinken dan te zijn. Ik ben in een wip weer uit de OK.
Met een opgelucht ‘tot de volgende keer’, verlaat ik de dagbehandeling.

Wordt vervolgd…

Rita Verduin

Publieksbegeleiders gezocht voor het MuZIEum in Nijmegen!


Ben jij assertief, flexibel, enthousiast en lijkt het je leuk om bezoekers gastvrij te ontvangen? Dat kan! Wordt vrijwilliger bij het muZIEum en draag je steentje bij aan de bewustwording rondom blinde en slechtziende mensen. Als publieksbegeleider ben je een ambassadeur van het muZIEum en maak jij een verschil voor blinden en slechtzienden. 

Het muZIEum
Het muZIEum biedt bezoekers een verrassende en unieke beleving. Ze worden helemaal ondergedompeld in een wereld waar ze zelf ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn. De verschillende belevingen maken bezoekers bewust van de obstakels, maar vooral van de mogelijkheden die een visuele beperking met zich meebrengt. Alle andere zintuigen staan op scherp. Het is een leuk en innovatief uitje dat zowel meer begrip als betrokkenheid creëert. In het muZIEum zijn de rollen omgedraaid: de blinden leiden de zienden. Juist hierdoor kijken bezoekers terug op een onvergetelijke ervaring.
 
Vrijwilligerswerk
Wil jij je steentje bijdragen aan de bewustwording rondom blinde en slechtziende mensen? Dat kan! Je bent werkzaam als publieksbegeleider en daarmee een echte ambassadeur van het muZIEum.
 
Je voornaamste taken als publieksbegeleider:
  • Het gastvrij verwelkomen en informeren van de bezoekers
  • Assisteren bij evenementen en arrangementen (zoals koffie en taart)
  • Begeleiden van bezoekers tijdens Expeditie ribbelroute (buitenbeleving)
  • Begeleiden van bezoekers voor en na de donkerbeleving
  • Begeleiden van educatieve onderdelen in de foyer 
  • Assisteren van de coördinator publiekszaken bij het alle voorkomende werkzaamheden

Interesse en wil je meer informatie? Meer informatie en 'functie eisen'kan je vinden op de website van het MuZIEum of via deze link. Heb je interesse voor dit leuke vrijwilligerswerk bij het leukste uitje van Gelderland? Stuur dan je CV en je motivatiebrief met pasfoto naar info@muzieum.nl.
Copyright © 2016 Vereniging OOG in OOG - All rights reserved.

U ontvangt dit nieuwsbericht als lid, donateur of relatie van Vereniging OOG in OOG. Afmelden of gegevens actualiseren kan via de volgende linken: afmelden online nieuws of gegevens actualiseren 

Email Marketing Powered by MailChimp
Colofon:
Vereniging OOG in OOG
Vroegestraat 5
2951 VT  Alblasserdam
Tel: (078) 613 92 42 | 0653 836 774

Ons e-mail adres is: info@ver-ooginoog.nl
KvK 5070900

Redactie: Annemarie van Tiel
avantiel@ver-ooginoog.nl
 
OOG in OOG Tweets
Tref elkaar op Facebook
Onze films op You Tube
Je vind op onze website nog meer informatie
Besloten Facebook-groep voor leden