Copy
Niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

Save the date! 

15 april: Landelijke Contactdag!

Naast de informatieve lezingen kunnen we een speciale gast aankondigen…

Via de media zagen we in april 2016 het bijzondere filmpje van Raymond Zondervan over zijn speciale oogprothese. We zijn verheugd jullie te mogen melden dat Raymond inging op onze uitnodiging en zijn persoonlijk verhaal met ons allemaal komt delen!
 
's Ochtends zal de Algemene Leden Vergadering plaatsvinden. De agenda wordt momenteel samengesteld en zullen we, naast het exacte programma, in de volgende Online Nieuws met jullie delen. 

Jij komt toch ook?!

Voordelig naar de Gezondheidsbeurs

Van 2 t/m 5 februari 2017 vindt de Gezondheidsbeurs ‘Inspiratie voor een gezonde leefstijl’ plaats in de Jaarbeurs te Utrecht. Ook dit jaar staan de samenwerkende oogpatiëntenverenigingen samen in de Oogstraat op deze beurs. Lees wat er allemaal te doen is in de Oogstraat via deze link. Vereniging OOG in OOG is met enkele vrijwilligers ook in de Oogstraat aanwezig; dus kom vooral ook bij ons langs!

Als Vereniging OOG in OOG mogen wij je 75% korting geven op de toegang tot de beurs. Je betaalt slechts € 5,- per ticket. Wil je gebruik maken van deze aanbieding, klik dan op deze link. Meer informatie over de Gezondheidsbeurs kun je via deze link lezen.

Jaarwisseling 2016-2017: 15 blinde ogen


Tijdens deze jaarwisseling registreren oogartsen voor de negende maal het aantal en de ernst van oogletsels veroorzaakt door zelf afgestoken vuurwerk (consumentenvuurwerk). Dit op initiatief van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG).

De laatste acht jaar zagen de oogartsen in totaal 1921 patiënten met 2340 beschadigde ogen: 816 ogen liepen blijvende schade op, 149 ogen werden blind waarvan er 64 niet meer te redden waren en zijn verwijderd. Circa 50% van de patiënten was omstander en stak zelf dus geen vuurwerk af, maar werd wel slachtoffer.  In twee nachten wordt er in Nederland meer oogletsels veroorzaakt dan alle 523 oogtrauma’s opgelopen door Amerikaanse troepen gedurende 4 jaar militaire vijandelijkheden in Irak en Afghanistan. Informatiebron: Oogziekenhuis - Rotterdam


Verboden te knipperen
Vandaag was ik in het UMC, bij de oogarts aldaar, voor nog specialistischer onderzoek. Een snibbige mevrouw liet mij eindeloos kijken naar een oranjekleurig knipperend lichtje en snauwde daarbij steeds kribbiger: "U MAG BESLIST NIET KNIPPEREN MET UW OGEN". 

"Begrijpt u mij mevrouw, U MAG NIET STEEDS GAAN ZITTEN KNIPPEREN MET UW OGEN.

‘KIJKT U NAAR HET KNIPPERLICHTJE. JUIST JA, GOED ZO. NEE, NEE, NIET WEER KNIPPEREN.
MEVROUW, BLIJFT U ZO STIL MOGELIJK ZITTEN. U MOET NIET STEEDS UW HOOFD BEWEGEN.
EN STOPT U NU MET KNIPPEREN. IK KAN NIET WERKEN ALS U BLIJFT KNIPPEREN MET UW OGEN. STOPT U MET KNIPPEREN MET UW OGEN. HOORT U. U MOET NU STOPPEN MET KNIPPEREN, U BENT GEEN KNIPPERLICHT".

"Je bent zelf een knipperlicht", dacht ik terwijl de neiging om te moeten knipperen steeg naarmate ik steeds heftiger probeerde om dat niet te doen. Ik heb nog nooit zo heftig geprobeerd om niet te knipperen en nog nooit lukte het iemand om mij zodanig indringend toe te spreken, dat ik alleen maar kon doen wat ik niet mocht doen.

Het kan niet anders, deze mevrouw heeft ook een te hoge bloeddruk.

Superspecialist
Na dit weinig geruststellende onderzoek trof ik mezelf aan bij de superspecialist. Het oordeel kwam snel en beslist. Als een mitrailleur werden de woorden afgevuurd: 
Ra-tat-ta-tat: "Het netvlies in uw rechteroog is vrijwel geheel kapot. De bloedvaten zijn na de afgelopen maanden al geheel verlittekend."
Ra-tat-ta-tat: "Uw oog blijft blind."
Ra-tat-ta-tat: "Er is eerst een afsluiting geweest in het grote afvoerende vat en daarna nog een in de slagader."
Ra-tat-ta-tat:  ‘Dat is zeldzaam en zeker voor iemand die zo jong is als u."
Ik herhaal voor het goede begrip even wat hij zei: "Voor iemand die zo jong is als ik."
Ra-tat-ta-tat: "Wij kunnen niets doen voor u. Wij verwijzen u terug naar het Diakonijnenhuis."
Ze zeiden natuurlijk niet echt Diakonijnenhuis, maar sinds ik dat woord vorige week tijdens het hardlopen hoorde, kan ik het niet anders meer noemen dan zo.

Blindiaan
Ben ik een Blindiaan? M’n hoela, ik noem het oog gewoon stuk en stekeblind. Ik ben er niet eens kapot van. Ik bereidde me de afgelopen maanden onbewust en ongewild voor op wat ik verwachtte dat ging komen. Het oordeel van vandaag heb ik onbewust minstens drie weken zitten voorkauwen waardoor het slikken van vandaag makkelijker gaat.

Arendsoog
Als een echte boeddhist ben ik mezelf aan het leren te kijken naar wat er wel is, in plaats van te focussen op alles wat er niet is.
De bijbehorende mantra is: "Ik ben meer Arendsoog (links), dan Blindiaan (rechts)."
Ik ben een beginneling, Boeddha-wise gesproken, dus meestentijds lukt dat ongebreidelde positivisme totaal niet.
"De zon geeft schaduw", dat is beslist geen boeddhistische zienswijze, maar het is wel erg waar. Ik voel me meer Blindiaan dan Arendsoog en heb meer gevoel van verlies dan van winst.

De Boeddha in mij is nog VEEL te VEEL aan het KNIPPEREN!

Wordt vervolgd...
Rita Verduin

Ingezonden verzoek van Universiteit Twente  


Beste leden van vereniging OOG in OOG, 

Momenteel wordt er een onderzoek naar kwetsbare groepen bij crisiscommunicatie uitgevoerd door onafhankelijke onderzoekers van de Universiteit Twente in opdracht van Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), Ministerie van Veiligheid en Justitie. Er is veel onderzoek gedaan naar hoe mensen het beste gealarmeerd en geïnformeerd kunnen worden bij een noodsituatie. Een aantal doelgroepen zijn echter onderbelicht gebleven. Het is goed mogelijk dat deze groepen ook goed bereikt worden, maar daar is nog geen onderzoek naar verricht. Hiervoor is aanvullend onderzoek nodig. Dit onderzoek is erg belangrijk om een inzicht te krijgen in of en hoe deze groepen bereikt worden in een crisissituatie en welke eventuele extra voorzieningen getroffen kunnen worden om dit te verbeteren.

Eén van deze doelgroepen zijn mensen met een visuele beperking (mensen die blind of slechtziend zijn). Het doel van het onderzoek is om een inzicht te krijgen in hoe u op dit moment bereikt wordt of denkt bereikt te worden bij een noodsituatie en of u behoefte heeft aan aanvullende voorzieningen op het bestaande pakket aan communicatiemiddelen. Voor ons is het belangrijk om uw visie hierop te horen, uiteraard bepaalt u zelf wat u wilt vertellen en wat niet.

Meewerken aan het onderzoek 
De reiskosten voor de deelnemers van de focusgroep worden vergoed. De plaats en tijd van het onderzoek is afhankelijk van waar de deelnemers vandaan komen en wanneer zij kunnen. Dit wordt in overleg besloten worden. Als u geïnteresseerd bent in het deelnemen aan het onderzoek, kunt u zich opgeven via het volgende e-mailadres: d.m.c.ketelaar@utwente.nl

Anita Hol-Bubeck 

Mocht je het magazine gemist hebben. We delen graag het prachtige lotgenotenverhaal van ons lid Anita: "Ik haal uit mijn ‘nieuwe’ leven wat er voor mij nú inzit!" Je kunt haar verhaal ook lezen op onze website via deze link.

Agenda 2017 


2 t/m 5 feb: Gezondheidsbeurs - Jaarbeurs Utrecht.
24-25 mrt - Ziezo-beurs - Jaarbeurs Utrecht
15 apr: Landelijke contactdag - ALV


Het programma met onze activiteiten in 2017 kun je ook al online bekijken.
Copyright © 2017 Vereniging OOG in OOG - All rights reserved.

Je ontvangt dit nieuwsbericht als lid, donateur of relatie van Vereniging OOG in OOG. Afmelden of gegevens actualiseren kan via de volgende linken: afmelden online nieuws of gegevens actualiseren 

Email Marketing Powered by Mailchimp
Colofon:
Vereniging OOG in OOG
Vroegestraat 5
2951 VT  Alblasserdam
Tel: (078) 613 92 42 | 0653 836 774

Ons e-mail adres is: info@ver-ooginoog.nl
KvK 5070900

Redactie: Annemarie van Tiel
avantiel@ver-ooginoog.nl
 
OOG in OOG Tweets
Tref elkaar op Facebook
OOG in OOG films
Je vind op onze website nog meer informatie
Besloten Facebook-groep voor leden