Copy
Niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

Door het oog van Cornelis Springer

 
Afgelopen zaterdag waren we aanwezig bij de opening van de prachtige tentoonstelling 'Door het oog van Cornelis Springer' in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen.
 
Begin 2015 werd Vereniging OOG in OOG benaderd door Arnold Ligthart, kunsthistoricus en samensteller van de tentoonstelling, voor informatie over het zien met één oog. Cornelis Springer raakte namelijk door een ongeluk in 1857 op 40-jarige leeftijd blind aan één oog. Begin dit jaar hebben wij Arnold Ligthart uitgebreid voorgelicht over het zien met één oog en hem vervolgens ook nog doorverwezen aan Laila Gaasbeek, orthoptist en lid van onze Adviesraad.
 
In een van de zalen van de tentoonstelling wordt uitgebreid aandacht besteed aan het zien met één oog. Hoofdstuk vier van de prachtige tentoonstellingscatalogus gaat over dit onderwerp. Bij de noten van dit hoofdstuk worden zowel onze vereniging als Laila Gaasbeek dan ook vermeld.
 
De tentoonstelling is tot 10 april 2016 te bezichtigen in het Zuiderzeemuseum.

 

Lotgenotenverhaal van Hanneke van de Velden: Leve het Leven!


Deze week is ons Magazine Oog in Oog nummer 59 verschenen. In het magazine staat een prachtig verhaal verhaal van Hanneke van de Velden. Vanwege ruimtegebrek hebben we het verhaal in het magazine moeten inkorten. Maar, zoals beloofd is het hele verhaal op onze website te lezen. Klik op deze link en je kunt direct naar het uitgebreide artikel van Hanneke 'Leve het Leven!'.

Artikel over OOG in OOG in Melanoom Nieuws


Afgelopen zomer werd Tonnie Landman, als oprichtster van onze patiëntenvereniging, geïnterviewd voor het blad Melanoom Nieuws. Journalist Moniek Veltman vroeg Tonnie naar het hoe en waarom van de vereniging.

Het interview met Tonnnie kun je lezen door op deze link te klikken. Wil je het hele nummer lezen? Dat kan ook, klik dan op deze link om het hele nummer van Melanoom Nieuws te lezen.


Ik verloor het zicht in mijn rechteroog volkomen onverwacht in een tijd van 48 uur in het weekend dat de jongste lente begon. Een schokkende gebeurtenis.
 
Ik bezocht sindsdien het ziekenhuis ontelbare keren en was kind aan huis op de poli's Oogheelkunde, Interne Geneeskunde en Neurologie. Mijn oogarts bleek een knappe techneut, de internist heb ik één keer gezien en daarna liet hij alles over aan een vrolijke verpleegkundige en de neuroloog was een goedmoedige dikzak die mij leefregels voorschreef die hij zelf ook weleens kon navolgen. De aandacht voor de medische kant van de zaak was prima, daar heb ik geen klachten over. De aandacht voor de mentale kant van de zaak was bedroevend. Het enige dat ik te horen kreeg van de oogarts was: 'u zult de eerste drie maanden heel moe zijn'. Verder werd er met GEEN WOORD gesproken over mijn verlies.
 
Ik verloor wel zomaar opeens, op klaarlichte dag, een heel oog. Dat is een GROOT VERLIES. Mijn venster op de wereld was ineens gehalveerd. Letterlijk. Ik was ook angstig, als het met het ene oog zo makkelijk kon gebeuren, waarom dan niet ook met het andere? Dan zou ik geen blindiaan zijn, maar stekeblind. Ik was niet onvoorbereid op verlies. Het leven had mij al wat lessen geleerd. Ik wist zo'n beetje wat mij te doen stond. Om te beginnen zei ik allerlei verplichtingen af en leefde ik op de vierkante centimeter. Door het 'moeten' te verminderen is er ruimte om te zijn met alles wat zich aandient. Dat geeft mentale ruimte.
 
Ik besloot te blijven werken. Deels omdat ik me als niet-verzekerde-zelfstandige niet kon veroorloven geen inkomen te genereren, maar ook omdat de dagelijkse routine goed helpt bij het niet verdwijnen in de diepe afgrond van verlies.
 
Mijn blog runningrita.nl is ook een grote steun. Ik kon en kan er mijn ei kwijt, en houd toch ook afstand, want wat ik in de diepste ellende schrijf, publiceer ik niet. Ik heb alles bij elkaar veertien blogs geschreven over alles wat er gebeurde na dat eerste lenteweekend.
 
Voor Vereniging OOG in OOG ga ik columns schrijven. Ik verheug me erop. Wordt vervolgd...     Rita Verduin

Nieuw: Wmo-ondersteuning 
via de Oogvereniging

Het huishouden doen, de post lezen of boodschappen doen: anno 2015 bekijkt de gemeente per persoon of iemand daar hulp bij kan krijgen. Mensen met een visuele beperking moeten zelf assertief zijn en goed uitleggen wat ze nodig hebben. Vanaf nu kunnen zij hiervoor gratis Wmo-ondersteuning krijgen via de Oogvereniging.
 
Ambtenaren van de gemeente komen lang niet iedere week in aanraking met mensen met een visuele beperking, laat staan dat het voor hen eenvoudig is om in te schatten wat de gevolgen daarvan zijn op het dagelijks leven. Laura Hoogstraten, themacoördinator Transitie Zorg bij de Oogvereniging: “Het is aan mensen zelf om ervoor te zorgen dat ze de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Een goede voorbereiding op het gesprek met de gemeente hoort daarbij. Net als goed op de hoogte zijn van je rechten en plichten.”
Hoe werkt Wmo-ondersteuning?
Wmo-ondersteuning via de Oogvereniging is gratis beschikbaar voor alle mensen met een visuele beperking of doofblindheid. De Wmo-ondersteuning wordt gegeven door vrijwilligers die hier speciaal voor zijn opgeleid.
 
Wie gebruik wil maken van de Wmo-ondersteuning, kan contact opnemen met de Ooglijn via 030-2945444 of ooglijn@oogvereniging.nl. De Ooglijnmedewerker bespreekt wat de vragen zijn en wat iemand van de ondersteuning verwacht. De Ooglijn brengt aanvrager en Wmo-ondersteuner vervolgens met elkaar in contact. Meestal komt de Wmo-ondersteuner bij mensen thuis. Soms kan de Wmo-ondersteuning per telefoon of e-mail worden gegeven.

Verenigingen bundelen hun krachten voor optimale oogzorg


Op papier is de oogzorg in Nederland goed geregeld. Maar in de praktijk lopen oogpatiënten aan tegen (onnodige) bureaucratie. Met de toekomstige druk op de oogzorg wordt dat niet vanzelf minder.

Dat iedereen de zorg krijgt die past bij zijn of haar persoonlijke situatie, dat is de toekomstdroom van vijf oogpatiëntenorganisaties. Samen gaan wij hier onder de noemer ‘Mijn optimale oogzorg’ de komende jaren aan werken. Bewustwording bij patiënten en behandelaars is hierbij een belangrijk speerpunt.

Oogpatiënten weten vaak niet wat hun mogelijkheden zijn. Wanneer kan ik naar de optometrist, wanneer naar de opticien? Welke vragen kan ik stellen over mijn behandeling? Hoe vaak voert een oogarts een bepaalde operatie uit? Er zijn veel geluiden over stroeve overgangen tussen de verschillende schakels in de oogzorg. Van opticien, optometrist, oogarts, revalidatie-instelling, hulpmiddelenleverancier tot apotheker.

Voorbereid de behandelkamer in
Binnenkort worden onder de noemer ‘Mijn optimale oogzorg’ handige tools ontwikkeld. Deze tools helpen patiënten om goed voorbereid de behandelkamer in te stappen en te weten welke vragen zij moeten stellen. Ook wordt gewerkt aan bewustwording bij behandelaars om patiënten zorgvuldig te informeren en de weg te wijzen en rekening houden met hun individuele wensen en behoeften. Het doel is uiteindelijk een optimale oogzorg die samenhangend, transparant, bereikbaar en toegankelijk is.

Oogzorgketen
Bij de oogzorg spelen vele partijen een rol: van opticiens, ocularisten, huisartsen en optometristen tot oogartsen. Om bij te dragen aan optimale oogzorg kan de onderlinge samenwerking tussen hen verbeterd worden, vooral het tegengaan van versnippering en (onnodige) bureaucratie is een belangrijke stap waar de oogpatiëntenorganisaties voor pleiten.
 
Voucherproject is Samenwerking
‘Mijn optimale oogzorg’ is een samenwerking van vijf oogpatiëntenorganisaties: de Oogvereniging, MaculaVereniging, Hoornvlies Patiënten Vereniging, Vereniging OOG in OOG en de Nederlandse Christelijke Blinden- en Slechtziendenbond. Het project wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en loopt van 2016 tot 2018.

Ambassadeurs gezocht!


Onze website wordt vernieuwd en toegankelijker gemaakt voor smartphones en tablets. We willen nog meer verhalen van onze leden delen op onze nieuwe website.

Wie wil graag ambassadeur zijn en zijn/haar verhaal in het kort vertellen op onze site? Stuur dan een e-mail naar Annemarie van Tiel via avantiel@ver-ooginoog.nl. Overigens zijn andere suggesties voor onze website van harte welkom!

Agenda


15 dec:  Magazine Oog in Oog - 59
14 jan:  Bestuursvergadering
27 feb:  Vrijwilligersdag

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?


De meeste mensen weten dat het in Nederland verplicht is om een zorgverzekering te hebben. En bijna iedereen merkt tegen het einde van het jaar dat er op dat onderwerp wat te kiezen valt. Zorgverzekeraars en vergelijkingssites informeren je over premies en polissen voor het komende jaar. 

Dat is het moment om kritisch te kijken of je de polis hebt die het beste bij je past. Maar wat zijn nu eigenlijk jouw rechten en plichten? Waar moet je op letten? En waarom? Patiëntenfederatie NPCF heeft de rechten en plichten op een rijtje gezet. De Keuzegids Zorgverzekering 2016 kun je hier rechtstreeks bekijken.

Wintercircus komt eraan! 


Sterke Staaltjes! Een prachtig circustheaterspektakel waar je lacht én ademloos toekijkt. Ook als je blind of slechtziend bent!
 
Wintercircus Martin Hanson trekt in december en januari door het land en tovert theaters om tot een geldfabriek met stoere arbeiders. Dan duiken er drie vreemde types op... Er wordt gejongleerd en gebalanceerd. Met heerlijke humor en spetterende live muziek. Er is adembenemende acrobatiek hoog in de lucht, op een fiets, in touwen en palen. Negen sneeuwwitte Zwitserse herdershonden bewaken de boel. Een tinkerhengst toont zijn paardenkracht en papegaaien blijken reuze intelligente lopende band medewerkers te zijn.
 
Live audioscriptie en voelplein
Deze theatervoorstelling is ook volledig toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Na de enorm enthousiaste reacties vorig jaar, is de live audiodescriptie nu uitgebreid naar zeven theaters. Twee verslaggevers verzorgen de live audiodescriptie via draadloze koptelefoons. Daarnaast is er een voelplein met o.a. maquettes en een ‘meet & feel’ met de artiesten. Zo hoeft niemand iets te missen van wat er gebeurt. Leuk om te beleven met het gezin, familie, vrienden en samen evenveel te genieten van de voorstelling!
 
Speeldata, prijzen en meer informatie zijn te vinden op www.wintercircus.nl.
Copyright © 2015 Vereniging OOG in OOG - All rights reserved.

U ontvangt dit nieuwsbericht als lid, donateur of relatie van Vereniging OOG in OOG. Afmelden of gegevens actualiseren kan via de volgende linken: afmelden online nieuws of gegevens actualiseren 

Email Marketing Powered by Mailchimp
Colofon:
Vereniging OOG in OOG
Veldhuizenstraat 75
1106 DG  Amsterdam
T (020) 696 47 06 - 0640 422 964
Ons e-mail adres is: info@ver-ooginoog.nl
KvK 5070900

Redactie: Annemarie van Tiel
avantiel@ver-ooginoog.nl
 
OOG in OOG Tweets
Tref elkaar op Facebook
Films delen we op You Tube
Je vind op onze website nog meer informatie
Besloten Facebook-groep voor leden