Copy
Niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

Afwisselend programma op de Workshop Contactdag


De Workshop Contactdag wordt gehouden op zaterdag 26 november a.s. Partners zijn uiteraard van harte welkom. Deelnemen voor leden en partners is gratis. Je kunt je inschrijven voor drie verschillende workshops.

De thema’s van de workshops zijn: 

1 – Creatieve Workshop ‘Schilderen met wasco’ met Rianne Rams (lid van onze vereniging en ziet met één oog)
2 – Workshop ‘Zien met één oog in het verkeer/op het werk’
3 – Twee verschillende ‘lotgenoten’ workshops onder leiding van Marcel Cremers

De workshops worden ‘s middags herhaald. Je kunt je dus opgeven voor een workshop in de ochtend én voor een in de middag. Eén voorwaarde: er moeten minimaal vijf deelnemers per workshop meedoen.

Programma
De inloop is vanaf 10.00 uur. De ochtend workshops starten om 10.45 uur. Om 12.45 uur gaan we gezamenlijk lunchen (door ons aangeboden) en om 13.30 uur starten de middag workshops. Deze ronden we om 15.30 uur af, waarna we met elkaar nog een drankje kunnen drinken.  Wanneer je maar één workshop wilt volgen dan staat het je natuurlijk vrij om een halve dag (met of zonder lunch) aanwezig te zijn. De Workshop Contactdag wordt gehouden bij PGO Support in Utrecht.

Je kunt je - met of zonder partner - direct online aanmelden door op deze link te klikken.

We kijken uit naar jouw/jullie komst! 

Creatieve Workshop ‘Schilderen met wasco’ met Rianne Rams

Schilderen met wasco is ontstaan uit het schilderen met bijenwas en kan door iedereen beoefend worden. Dit is een al eeuwenoude techniek en er wordt ‘geschilderd’ met een speciaal strijkijzertje en blokjes echte bijenwas.  Het is voor deze workshop absoluut niet belangrijk om goed te kunnen tekenen of schilderen. Alhoewel het een inspanning is om met nieuwe materialen bezig te zijn vindt er toch een ontspanning plaats, bovendien heb je tijdens de workshop contact met lotgenoten. 
 

Workshop ‘Zien met één oog in het verkeer/ op het werk’

Een adviseur van Bartiméus geeft een workshop over de praktische consequenties van eenogigheid in het werk en mobiliteit waar bijvoorbeeld autorijden onder valt. De workshop/presentatie is gebaseerd op wat men weet, maar vooral op wat de ervaring van Bartiméus is met hun klanten die zien met één oog in de afgelopen jaren. De workshop zal voor veel leden een herkenning zijn, maar geeft ook deels een oplossing voor praktische zaken waar mensen tegenaan kunnen lopen.

 

Twee verschillende ‘lotgenoten’ workshops onder leiding van Marcel Cremers


De eerste workshop richt zich op mensen die vrij recent te maken hebben gekregen met oogproblemen. Ook als dat al wat langer geleden is maar als je recent lid bent geworden is er een plaats voor jou. Na de voorstelronde zullen we in een actieve vorm met elkaar in gesprek gaan. Vragen die de revue onder andere kunnen passeren zijn: hoe zien mensen mij, hoe denk ik dat mensen mij zien, is mijn leven aan het veranderen en hoe pas ik mijn leven aan de nieuwe situatie aan?

De tweede workshop richt zich uitsluitend op koppels waarbij de helft van het koppel bestaat uit iemand met een oogprobleem en de andere helft van het koppel een (levens)partner, ouder, kind of vriend (in) kan zijn. Ook hier zal na een introductie op een actieve manier onder andere worden stilgestaan bij de volgende vragen: Is de situatie voor mij of voor ons als koppel veranderd, hoe maak ik deze veranderingen bespreekbaar als ik daar behoefte aan heb. Heb ik een andere partner/ouder/kind gekregen door de gewijzigde situatie?

Eerste nationaal Oogcongres was succes!

 
Afgelopen zaterdag vond het eerste Nationale Oogcongres plaats. Bijna 600 aanwezigen werden bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen in de oogzorg. Edith Mulder, directeur van het Oogfonds en Joep Aarts, directeur van de Oogvereniging, openden het Oogcongres en introduceerden de sprekers. 

In ons magazine zullen we uitgebreid terugkomen op het Oogcongres. Tijdens het Oogcongres werd een voorlichtingsfilm getoond namens de samenwerkende verenigingen. Via deze link kunnen jullie de preview alvast  bekijken. Het filmpje wordt nog ondertiteld en straks kunnen wij de definitieve film op onze website delen. Een samenvatting van het Oogcongres (gemaakt door Radio 509) is hier te beluisteren. In deze uitzending komen o.a. Prof. dr Caroline Klaver, Karlijn de Winter, Eline Vreijsen en Edith Mulder aan het woord. Edith Mulder doet ook een oproep om te stemmen voor de Raak stimuleringsprijs!

Het eerste Oogcongres was een samenwerking tussen de Oogvereniging, het Oogfonds, de Macula Vereniging, de Hoornvlies Patiënten Vereniging en Vereniging OOG in OOG.

Geweldige Familiedag


Op zaterdagmiddag 1 oktober vond de Familiedag 2016 plaats. Deze dag had een informatief karakter voor de (groot)ouders en… een educatieve, creatieve en ontspannende middag voor de kinderen.

Astrid Honing, moeder van Hugo Limmen, en Elke Knaven, moeder van Minke, deelden hun lotgenoten verhaal. Elke sloot haar verhaal af met een filmpje van haar dochter. Minke laat in een ‘vlog’ zien hoe zij voor het eerst haar ‘lensje’ (zo noemt Minke haar oogprothese) in doet. Dit indrukwekkende filmpje kun je bekijken op ons Youtube kanaal.

De verzameling met foto’s, gemaakt door verschillende fotografen, kun je bekijken als je op het plaatje links klikt.

Het verslag van deze dag en van de lezingen van Dr Dyonne Hartong, orbitaspecialist en Jelmer Remmers, ocularist, Astrid Honing en Elke Knaven, kun je lezen in het Nieuwsmagazine 62. Deze verschijnt in december
.

Goede samenwerking op de 50PlusBeurs


De 50PlusBeurs was, net zoals vorig jaar, een groot succes!  Bijna 98.000 bezoekers waren afgereisd naar de Jaarbeurs in Utrecht. De meeste bezoekers kwamen op woensdag en donderdag en op deze dagen was het pittig druk in de ‘Oogstraat’.
 
In de gezamenlijke stand, de zogenaamde 'Oogstraat', werden zo'n 750 oogdrukmetingen uitgevoerd. Circa 250 bezoekers hebben een druppelinstructie gehad. Tijdens de beurs zijn 2000 'flesjes' met oogdruppels tegen droge ogen uitgedeeld. Op de beurs stond ook de speciale grote opblaasbare oogbol. Hier konden bezoekers letterlijk en figuurlijk een kijkje in het oog nemen.

Speciaal Magazine ‘Zien’ 
Het Oogfonds heeft voor de beurs een speciaal glossy magazine ‘Zien’ samengesteld. Tonnie Landman, ons bestuurslid en oprichter van de vereniging, wordt in dit magazine geïnterviewd. ‘Zien’ is een mooi magazine geworden met veel informatie over goed ziend ouder worden. 

Samenwerking
De 50PlusBeurs was een zeer geslaagde week en we hebben de samenwerking met het Oogfonds, de Oogvereniging, de Macula Vereniging, de Hoornvlies Patiëntenvereniging en de Nederlands Christelijke Blinden en Slechtzienden Bond als zeer prettig ervaren.
 
Dank aan onze vrijwilligers!
Zonder de inzet van onze ‘eigen’ vrijwilligers was de 50PlusBeurs niet zo’n succes geworden. Grote dank aan alle vrijwilligers die namens Vereniging OOG in OOG de hele dag in de 'Oogstraat' hebben gestaan. 

 

Help Guido, Hans, Tonnie en Phian; Penningmeester gezocht!

 
Vereniging OOG in OOG groeit gestaag en alle bestuursleden hebben een groot pakket met taken en verantwoordelijkheden. Het 'penningmeesterschap' zo vindt het bestuur, moet echt de aandacht krijgen die hoort bij een groeiende vereniging en door een specialist uitgevoerd worden. Dat kun je als 'algemeen bestuurder' er niet zomaar bij doen. Ben je zo'n specialist en wil je de vereniging verder begeleiden in haar groei? Help onze bestuursleden Guido, Hans, Tonnie en Phian en meld je aan als Penningmeester.  Er zijn een paar 'minimale' eisen die het bestuur stelt: 

Heb je..
 • hart voor Vereniging OOG in OOG?
 • ben je gewend om op een beleidsmatige manier naar financiële zaken te kijken?
 • enige ervaring heeft met projectmatig werken?
 • bestuurlijke capaciteiten of wil je dit ontwikkelen?
 
Wat ga je doen?
 • het doen van betalingen en inning van contributies en donaties.
 • het opstellen van de jaarbegroting en de -rekening.
 • advies geven aan het bestuur over het te voeren financieel beleid.
 • zorg dragen voor een goede financiële rapportage en verantwoording.
Wat bieden wij?
 • je maakt deel uit van een dynamisch bestuur.
 • de mogelijkheid om je verder te ontwikkelen op financieel/ bestuurlijk gebied middels de cursussen van PGO Support.
 • een vacatiegeld vergoeding.
Voel je je aangesproken, wil je reageren of meer informatie? 
Voor reacties of meer informatie, zoals een uitgebreid functieprofiel, dan kun je contact opnemen met Hans van Dam, 0621 822 538, hvandam@ver-ooginoog.nl, of met Tonnie Landman, 0640 422 964, tlandman@ver-ooginoog.nl.

We nodigen je graag uit om ons op financieel gebied te versterken!

Huisartsenbrochure Anolftalmie/Microftalmie


Hij is verschenen! De officieel erkende huisartsenbrochure voor de aandoening miroftalmie en anoftalmie. Print hem uit, samen met het begeleidend schrijven, via onze website en overhandig hem aan je huisarts. Speciaal voor onze leden met de zeldzame aandoening microftalmie en anoftalmie is deze huisartsenbrochure samengesteld.

De brochure ‘Informatie voor de huisarts over anoftalmie/microftalmie’ is ontwikkeld in het kader van een projectsubsidie van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. De brochure kwam tot stand door een samenwerking met de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties (VSOP), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en Vereniging OOG in OOG.

De meeste zeldzame aandoeningen ziet een huisarts maar één keer in zijn carrière. Ook een huisarts heeft behoefte aan informatie over de aandoeningen microftalmie en anoftalmie. De huisartsenbrochure ‘Informatie voor de huisarts over Anoftalmie/microftalmie’ behandelt de aandoening niet alleen vanuit medisch, maar zeker ook vanuit het oogpunt van de patiënt. De patiënt kan de brochure aan de huisarts meegeven, zodat deze zich nog beter kan verdiepen in het ziektebeeld. Hoe je de brochure kunt downloaden en aan de huisarts kunt geven, vind je op onze website.

Raakstimuleringsprijs; stem op Archeon! 

Afgelopen zomer heeft een van onze leden Marian Rink ideeën aangeleverd voor een projectvoorstel om museum Archeon in Alphen a/d Rijn beter toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. Dit in het kader van de Raak stimuleringsprijs. Archeon is een museumpark, waar de historie van Nederland levendig wordt uitgebeeld. 

Archeon is nu één van de finalisten, en het publiek mag nu bepalen welk project de prijs zal winnen. Wat zou het leuk zijn als Archeon wint en de toegankelijkheid vergroot wordt voor onze doelgroep! Vóór 13 november; stemmen dus via deze link! Alvast dank namens Archeon en Marian Rink.

Agenda 2016 / 2017 


26 nov: Workshop Contactdag - PGO Support Utrecht
Dec: Oog in Oog Magazine nr 622 t/m 5 feb: Gezondheidsbeurs - Jaarbeurs Utrecht.
Feb: Vrijwilligersdag
24-25 mrt - Ziezo-beurs - Jaarbeurs Utrecht
15 apr: Landelijke contactdag - ALV


Het programma met onze activiteiten in 2017 kun je ook al online bekijken.
 


Het is zover: de tweede ooginjectie staat op het programma vandaag.
Nadat ik me heb aangemeld bij de receptie van de Dagbehandeling, beland ik opnieuw tussen de hoogbejaarden. De jongste boven mij is 76 jaar. Niet dat ik piep ben, maar 20 jaar verschil is ook op mijn leeftijd nog een heel verschil.

Ergens onderweg heb ik de sprong gemaakt van fit en flitsend naar ziek, zwak en misselijk.

Kledij
De eersten van ons hebben al de slagersberoepskledij aan en zien er eenvormig uit in hun gele schort, blauwe douchemuts en blauwe plastic schoenbeschermers.

Het resultaat leidt tot de ontmenselijking van de patiënt. Wij hebben geen eigen gezicht meer, noch een eigen identiteit. Wij zijn gereduceerd tot een eenvormige colonne en zijn nog slechts ons ene oog waarboven een blauwe viltstiftstip wordt geplaatst.

‘Is het uw rechteroog?’
‘Ja, het is mijn rechteroog.’
‘Dus het is niet uw linkeroog.’
‘Nee, het is mijn rechteroog.’
Wat voor u rechts is, is voor mij links.’
‘Oh.'
‘Dus u krijgt de stip boven uw linkeroog.’
'Zucht.'

Ziekenhuisgrapjeszucht.

Wachten
Het prikuur is nog niet begonnen of het loopt al uit.

‘De operatiekamer loopt uit.’
‘Hoeveel langer gaat het duren?’ Ik heb nog meer te doen vandaag.
‘Tien tot vijftien minuten.’

Ze kunnen liegen dat het gedrukt staat.

De eerste wachtruimte
In de eerste wachtruimte, daar waar de stip wordt gezet, de slagerskleding aan gaat en onze juwelen uit, wordt het bijna gezellig. De eerste groep wordt begeleid naar de tweede wachtruimte. Waarom er twee wachtruimten zijn, mag Joost weten, maar het is zo. Als het groepje met vieren bij elkaar staat in hun schorten en douchemutsen, mompel ik half hardop: ‘Slagerij Van Kampen.’

Ze verdwijnen en daarna word ook ik in slagerskledij gestoken.

De tweede wachtruimte
Om van de eerste naar de tweede wachtruimte te komen, moeten we ongeveer 50 meter over de gang lopen. Als ik een open wachtruimte passeer, zie ik een bekende zitten. Zij ziet mij niet en ik groet haar niet. Ik ben onherkenbaar met mijn muts op en schort aan.

Best fijn, die ontmenselijking des patiënts.

De tweede wachtruimte is groot en kaal. Onpersoonlijk. We zitten letterlijk in een voorportaal.

Weer duurt het wachten lang. Ik zou een half uur geleden al klaar hebben moeten zijn.

Prik
Eén voor een gaan we de operatiekamer binnen. Wie kan lopen loopt, wie in een rolstoel zit, wordt naar binnen gerold.

De operatie, lees handelingen die leiden tot en met een prik in de oogbol, stelt niet veel voor en voor ik het weet, ben ik weer terug in de tweede wachtruimte.

Er zit smurrie in mijn oog waardoor het lijkt alsof ik een oogontsteking heb.

We mogen het stukje over de gang niet alleen teruglopen, er moet per se een verpleegkundige bij zijn. We vragen of ze iemand willen bellen van de ophaaldienst.

Er gebeurt niets.

Revolte
Na weer vijftien minuten te hebben gewacht, in ziekenhuizen hangen evenveel klokken als er wachtruimtes zijn, heb ik opeens schoon genoeg van het wachten.

Ik sta op en zeg tegen mijn lotgenoten dat ik dat roteindje wel alleen kan lopen. Drie dames staan ook op: ‘wij gaan mee, we weten de weg!’

Het voelt als een revolte tegen de ziekenhuisdiscipline. Met zijn vieren lopen we terug, via de open wachtruimte, zonder bekenden dit keer, naar de eerste wachtruimte.
Aldaar kijkt de zuster verrast op: ‘U kan niet zonder begeleiding over de gang lopen’.

Ik word boos: ‘Dit hele gedoe is twee uur uitgelopen. Waarom en waarop moet ik in vredesnaam wachten? Er komt niemand als wij daarom vragen, het is bovendien een kippeneindje.’

‘Wij doen ons best mevrouw.’
Ja natuurlijk, daar zeg ik ook niets over, maar wat mij ergert is dat alles is ingericht op oude mensen die tijd genoeg hebben. Ik wil nog geen tijd hebben voor urenlang wachten. Sterker nog, daar héb ik geen tijd voor.

Ik vrees echter dat ik jammerlijk moet inbinden; ik kan beter maar wennen aan de ledigheid van het wachten.

Wordt vervolgd...
Rita Verduin
 
Copyright © 2016 Vereniging OOG in OOG - All rights reserved.

Je ontvangt dit nieuwsbericht als lid, donateur of relatie van Vereniging OOG in OOG. Afmelden of gegevens actualiseren kan via de volgende linken: afmelden online nieuws of gegevens actualiseren 

Email Marketing Powered by Mailchimp
Colofon:
Vereniging OOG in OOG
Vroegestraat 5
2951 VT  Alblasserdam
Tel: (078) 613 92 42 | 0653 836 774

Ons e-mail adres is: info@ver-ooginoog.nl
KvK 5070900

Redactie: Annemarie van Tiel
avantiel@ver-ooginoog.nl
 
OOG in OOG Tweets
Tref elkaar op Facebook
OOG in OOG films
Je vind op onze website nog meer informatie
Besloten Facebook-groep voor leden