Copy
Niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

Jaarverslag 2015 verschenen


Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 30 april jl. is het concept Jaarverslag 2015 door de leden goedgekeurd. 

Het jaarverslag is afgelopen vrijdag in haar definitieve vorm verschenen.

In dit verslag kun je de diversiteit aan activiteiten lezen die onze vereniging in 2015 heeft georganiseerd. Daarnaast is het financieel rapport over het jaar 2015 opgenomen. Het volledige verslag kun je lezen door hier te klikken. 
 

Notulen ALV 2015


De concept notulen van de Algemene Ledenvergadering kun je lezen door op deze link te klikken.

 

De datum is bekend voor onze jaarlijkse Familiedag 2016!


Op zaterdagmiddag 1 oktober a.s. zijn de jongste leden met een oogprothese of die zien met één oog van harte welkom in Amsterdam. Uiteraard samen met hun (groot)ouders en broertjes/zusjes. We bieden dan een informatief programma voor de (groot)ouders en … een educatieve, sportieve, creatieve en ontspannende middag voor de kinderen.

Een klein voorproefje van onze vijfde Familiedag:
  • Locatie is het VUmc in Amsterdam in combinatie met een bezoek aan VUmc Kinderstad.
  • We starten gezamenlijk met een overheerlijke lunch zodat we weer kunnen bijpraten met elkaar. 
  • Hierna volgt voor de volwassenen informatieve lezingen van o.a. Dr. Hartong, oculoplastisch/orbita (ooglid/oogkas) specialist.
  • De kinderen kunnen zich (begeleid door vrijwilligers) vermaken in Kinderstad. VUmc Kinderstad is een grote speelstad van 820m² op de 9e en 10e verdieping van het ziekenhuis waar kinderen kunnen doen wat ze het liefst doen: spelen! 
    Naast de prachtige ingerichte ruimtes door de sponsoren (AFC Ajax, radio 538, Schiphol, KPN, Spyker en EndeMol) is er natuurlijk volop speelgoed en knutselmaterialen beschikbaar; lego, playmobiel, bordspelletjes, X-Box, WII, Xbox Kinect, barbie hoek, leesboekjes enzovoort.

Na de lezingen gaan de volwassenen richting Kinderstad en sluiten we gezamenlijk af.

Dit gaat weer een fantastische middag worden voor jong en oud! Dus blokkeer 1 oktober alvast in jullie agenda! Meer informatie en hoe jullie je kunnen aanmelden vinden jullie straks in het nieuwe Magazine Oog in Oog.

Wij hebben er weer zin in!

Maaike en Michaela

Oogpatiëntenorganisaties kijken terug op succesvolle samenwerking


Een toegankelijke samenleving voor mensen met een visuele beperking en de kwaliteit van hulpmiddelen en zorg voor oogpatiënten: dit zijn twee terreinen waarop zes (oog)organisaties de afgelopen jaren intensief hebben samengewerkt. De resultaten zijn gebundeld in het projectverslag Voucherproject Oog 2013-2015.
 
Drie themacoördinatoren en ruim 60 ervaringsdeskundige vrijwilligers hebben zich in het samenwerkingsproject actief ingezet voor belangenbehartiging en het werken aan concrete oplossingen voor de doelgroep. Concrete resultaten die bereikt zijn:
 
Het project heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de samenwerking tussen de oogpatiëntenorganisaties, die elkaar in de afgelopen drie jaar steeds beter wisten te vinden. Vandaar dat de oogpatiëntenorganisaties deze samenwerking gaan voortzetten in het vervolgproject OOG 2016-2018.
 
Over deze samenwerking
Het Voucherproject Oog 2013-2015 is een gezamenlijk initiatief geweest van zes organisaties: de Oogvereniging, Hoornvlies Patiënten Vereniging, Macula Vereniging, Nederlandse Christelijke Blinden- en slechtzienden Bond, Vereniging OOG in OOG en het LSR (Landelijk Steunpunt Medezeggenschap). Deze organisaties werken samen aan de belangenbehartiging van mensen met een visuele beperking, een oogaandoening of doofblindheid. Het project is tot stand gekomen dankzij een financiering door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
 
Het Voucherproject Oog 2013-2015 krijgt een vervolg in de nieuwe samenwerkingsprojecten OOG 2016-2018 Mijn optimale oogzorg en Digiwijs.
 
Meer informatie
Heb je vragen of wil je meer weten? Neem contact op met de Ooglijn via (030) 229 28 78 of download het projectverslag Voucherproject Oog 2013-2015.
 
Mijn optimale oogzorg is een samenwerkingsverband van vijf oogpatiëntenorganisaties:


 


Leuke, leerzame dag uit naar Kasteel Heeswijk


Op onze oproep om samen het Brabantse Kasteel Heeswijk te bezoeken en een wandeling te maken reageerden 16 mensen van onze vereniging.  Het was een bijzonder geslaagd evenement dat beslist voor herhaling vatbaar is.

Alles werkte dan ook mee: het weer was op deze zaterdag 28 mei in één woord schitterend, de omgeving prachtig en de sfeer met lotgenoten onder elkaar was heel speciaal.  Een uitgebreid verslag nemen we op in ons Magazine Oog in Oog, nummer 61. Deze editie verschijnt in augustus 2016.

Nieuwe website in

juli live!

Binnenkort is het zover. De nieuwe website is bijna live.

De laatste pagina's worden nu overgezet en 'links' getest. Onderstaande afbeelding geeft een tipje van de sluier.

We houden jullie op de hoogte!

Agenda 2016  Aug: Nieuwsmagazine nummer 61

20-24 sep: 50Plusbeurs

1 okt: Familiedag

8 okt: Oogcongres

26 nov: Workshop / Contactdag

 

Magazine Oog in Oog

Heb je kopij voor het Magazine Oog in Oog? Dit kun je inzenden voor 1 juli 2016 naar avantiel@ver-ooginoog.nl. Heb je het magazine niet of te laat ontvangen? Laat het ons weten!


Hoeveel zie je nog, na dat ooginfarct?

Rechts
Deze vraag wordt het meest gesteld. Ik heb geprobeerd om dat in woorden uit te leggen. Onderdelen daaruit: een antracietkleurige wolk met kringen en figuren erin die een beetje deinen, vage contouren rechts, vrijwel geen kleur. Het is donker, nog net niet zwart, maar wel erg donker. Het wordt steeds zwarter.

Links
Links zie ik gewoon alles, hooguit is de dode hoek rechts groter geworden. Dat is wennen op de fiets in het verkeer en verder is het wennen dat als iemand achter me staat en iets zegt, ik niet goed kan bepalen waar het geluid vandaan komt. Ook sta ik vaker op iemands hielen of tenen, in de rij in de supermarkt bijvoorbeeld. ‘Kunt u niet uitkijken!’, wordt me dan verbeten toegeroepen. Tsja.

Oogarts
‘Het vocht onder uw netvlies is weg’, de oogarts bracht het als goed nieuws, maar voor mij klonk het allesbehalve goed.

‘Er zit geen vocht meer, maar ik zie nog steeds geen snars’, dacht ik, en hardop vroeg ik: ‘Hoeveel kans er is dat het andere oog er ook aan gaat?

‘Daar heeft u nu een verhoogd risico op’.
 
Duidelijk.

Eerlijk.

Oprecht.

Geen doekjes.

Lomp ook.

Voor de oogarts ben ik geen mens maar één oog.

Een disfunctioneel oog.

Laseren
‘Ik ga een laserbehandelplan maken. Dat is bedoeld voor ‘damage control’. Als we dat niet doen, is er kans dat de janboel die het nu al is, erger wordt en naar binnen slaat, dan krijgt u niet alleen een blind oog, maar ook een pijnlijk oog.’

Goed.

Liever een blind oog zonder pijn dan een blind oog mét pijn.

Daar kan ik in meegaan.

Onderzoeken
Ondertussen worden allerlei metingen gedaan.

‘Wat ziet u nu?’

‘Niks.’

‘En nu?’, er wordt iets verdraaid.

‘Nog niks.’

‘En als ik het apparaat weghaal?’

‘Als ik rechtuit kijk, zie ik niks.’

Snap je?

‘Niks.’

Acceptatie
Ik geloof dat ik het niet eens ontzettend erg vind. Het andere oog ziet gewoon en mijn hersens zullen er wel aan wennen waardoor de vermoeidheid die ik me nu nog plaagt, heus wel zal verdwijnen.

‘Dat duurt ongeveer drie maanden’, zo sprak de oogarts.

Heus, er zijn erger dingen in het leven.

Een erg ding
Wat ik echt erg vind, is dat ik deze week de sterfdag van mijn vader vergat. Ik huil dat ik die dag ben vergeten, dat ik in mijn hoofd te druk was met mijn eigen besognes.

Ik vind het vooral erg voor mijn moeder, die zo met mij meeleeft en die meer huilt dan ikzelf om het verlies van mijn oog. Nu heb ik haar op die dag, die altijd moeilijk voor haar is, niet eens gebeld.

‘Mama, vergeef me mijn lompheid.’

Wordt vervolgd…

Rita Verduin
Copyright © 2016 Vereniging OOG in OOG - All rights reserved.

U ontvangt dit nieuwsbericht als lid, donateur of relatie van Vereniging OOG in OOG. Afmelden of gegevens actualiseren kan via de volgende linken: afmelden online nieuws of gegevens actualiseren 

Email Marketing Powered by MailChimp
Colofon:
Vereniging OOG in OOG
Vroegestraat 5
2951 VT  Alblasserdam
Tel: (078) 613 92 42 | 0653 836 774

Ons e-mail adres is: info@ver-ooginoog.nl
KvK 5070900

Redactie: Annemarie van Tiel
avantiel@ver-ooginoog.nl
 
OOG in OOG Tweets
Tref elkaar op Facebook
Onze films op You Tube
Je vind op onze website nog meer informatie
Besloten Facebook-groep voor leden