Copy
Niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

Komen jullie ook naar de Familiedag?


Op zaterdagmiddag 1 oktober a.s. zijn de jongste leden met een oogprothese of die zien met één oog van harte welkom in Amsterdam. Uiteraard samen met hun (groot)ouders en broertjes/zusjes. We bieden dan een informatief programma voor de (groot)ouders en… een educatieve, creatieve en ontspannende middag voor de kinderen.

Programma speciaal voor kinderen in het leuke Kinderstad
Na het welkomstwoord gaan de kinderen, begeleid door de vrijwilligers, naar Kinderstad op de 9e en 10e verdieping om eindeloos te spelen. Kinderstad is er voor kinderen van 0 tot en met 16 jaar en er is hier echt van alles te doen. De kinderen kunnen geschminkt worden of kunnen hier een ware glittertattoo laten zetten. Er komen ook mensen die samen met de kinderen gaan knutselen.

Voor ouders is er een informatief programma
Voor de volwassenen hebben we een informatief programma met een lezing van dr. Dyonne Hartong en ocularist Jelmer Remmers. Aansluitend delen twee ouders hun persoonlijk verhaal. Na het informatieve gedeelte gaan we naar de kinderen in Kinderstad om te kijken bij de kinderen en om nog even met hen te spelen.

Lezing Dr. Dyonne Hartong - orbitatspecialist (oogarts)
Dyonne Hartong werkt als oogarts namens de Dutch Orbital Society ‘DOS’ (verenigde groep van Nederlandse orbitaspacialisten) in het MICAteam van het VUmc. Met dit gecombineerde spreekuur zijn zij enkele jaren geleden gestart, waarbij de kinderen geboren met microftalmie of anoftalmie worden gezien door een vaste orbitaspecialist, ocularist, kinderoogarts, kinderarts/klinisch geneticus, orthoptist en verpleegkundige. Het is weliswaar een zeldzaamprobleem, maar door veel kinderen op 1 locatie te zien hebben ze inmiddels ervaring met een ruime groep van microftalmie/anoftalmie patiëntjes en heeft men betere inzichten gekregen in het te verwachten verloop en de mogelijke problemen waar men tegen aan kan lopen. Met de presentatie gaat Dyonne Hartong in op hun ervaringen en de behandelingen die zij hebben ingezet. Daarnaast richt dr. Hartong zich op onderzoek naar technieken en uitkomsten bij patiënten die een oogverwijdering ondergaan. Ook deze uitkomsten worden in de presentatie besproken.

Presentatie Ocularist Jelmer Remmers
Jelmer geeft een presentatie over het aanmeten en vervaardigen van kunstogen. Naast een algemeen gedeelte over hun werkwijze zal Jelmer specifiek in gaan op de behandeling van patiënten met microftalmie of anoftalmie. Voor deze doelgroep wordt er, naast cosmetiek, een extra eis gesteld aan de prothese; er moet een groeistimulans worden afgegeven aan de omliggende weefsels. Ook ontbreekt het vaak aan fixatie-mogelijkheden in de holte door de afwijkende anatomie. Dit alles maakt het vervaardigen van een adequate prothese extra uitdagend. Tijdens zijn presentatie zal Jelmer proberen inzicht te geven in zijn aanpak en op welke manier 3D technologie daarbij kan helpen.

Hoe kunnen jullie je aanmelden en meer informatie over de locatie en eigen bijdrage
De locatie is het VUmc in Amsterdam. Meer informatie kunnen je vinden in ons magazine op pagina 5,6 en 7.  Vanwege de hoge kosten van de locatie en de verplichte afname van de catering vragen we voor deze familiedag een eigen bijdrage van € 15,- per aangemelde familie. Aanmelden kan heel gemakkelijk rechtstreeks via deze link!


Wij zoeken nog vier vrijwilligers
Wij zijn op zoek naar vier enthousiaste vrijwilligers die de kinderen willen begeleiden in Kinderstad. Lijkt het je leuk om een bijdrage te leveren aan het speelplezier van de kinderen of wil je eerst nog meer informatie? Neem dan contact op met Maaike Oosterhof via moosterhof@ver-ooginoog.nl

Dit wordt weer een informatieve en fantastische middag voor jong en oud!

Wij hopen jullie op de Familiedag te mogen begroeten!

Maaike en Michaela

Vrijwilligers gezocht voor dinsdag en woensdag tijdens de 50PlusBeurs!


Wie wil op dinsdag september of op woensdag 21 september één dag op de 50PlusBeurs staan om namens Vereniging OOG in OOG de bezoekers van de beurs te informeren over o.a. het zien met één oog, oogverwijderingsoperaties en oogprotheses.

Dus lijkt het jou leuk en is het geen probleem om vanaf 09.30 uur tot 17.00 uur aanwezig te zijn, geef je dan nu op! Voor het toegangsbewijs en de lunch wordt gezorgd. De reiskosten mag je declareren bij ons. De 50PlusBeurs wordt gehouden in de Jaarbeurs te Utrecht. Meer informatie of opgeven kun je doen bij Maaike via moosterhof@ver-ooginoog.nl.
Lees ook het artikel op pagina 7 in het magazine Oog in Oog. 

Nationaal Oogcongres op 8 oktober

 
Op deze dag word je helemaal bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen in de oogzorg en enkele lezingen zijn zeer interessant voor onze leden.

Vereniging OOG in OOG is de hele dag aanwezig met een informatiestand. 

Op de agenda staan o.a. de volgende lezingen en presentaties:
 • Genetische ontwikkelingen: het oog loopt voorop (Prof. dr. Caroline Klaver)
 • Onbegrepen licht- en donkeradaptatieproblemen bij glaucoom (Prof. dr. Nomdo Jansonius)
 • Staar in 2016: wat mag u verwachten (Dr. Nic Reus)
 • Diagnostiek van zeldzame oogheelkundige aandoeningen bij kinderen (Dr. Mies van Genderen)
 • … en nog veel meer!
Het uitgebreide programma kun je via deze link bekijken. Deelname aan deze dag kost € 17,50 (inclusief koffie, thee en een lunch).  Leden van vereniging OOG in OOG ontvangen € 5,- korting. 

Aanmelden
Je kunt je online aanmelden via deze link. Vul wel in dat je lid bent van Vereniging OOG in OOG. Wil je je liever telefonische aanmelden of heb je nog vragen over het Oogcongres? Neem dan contact op met het Oogfonds via T (030) 254 57 11. Je kunt ook vragen stellen via info@oogfonds.nl.

Het Oogcongres is een samenwerking tussen de Oogvereniging, de MaculaVereniging, de Hoornvlies Patiënten Vereniging, Vereniging OOG in OOG en het Oogfonds. 
Heb je..
 • hart voor Vereniging OOG in OOG?
 • ben je gewend om op een beleidsmatige manier naar financiële zaken te kijken?
 • enige ervaring heeft met projectmatig werken?
 • bestuurlijke capaciteiten of wil je dit ontwikkelen?
 
Wat ga je doen?
 • het doen van betalingen en inning van contributies en donaties.
 • het opstellen van de jaarbegroting en de -rekening.
 • advies geven aan het bestuur over het te voeren financieel beleid.
 • zorg dragen voor een goede financiële rapportage en verantwoording.
Wat bieden wij?
 • je maakt deel uit van een dynamisch bestuur.
 • de mogelijkheid om je verder te ontwikkelen op financieel/ bestuurlijk gebied middels de cursussen van PGO Support.
 • een vakantiegeldvergoeding.
Voel je je aangesproken, wil je reageren of meer informatie? 
Voor reacties of meer informatie, zoals een uitgebreid functieprofiel, dan kun je contact opnemen met Hans van Dam, 0621 822 538, hvandam@ver-ooginoog.nl, of met Tonnie Landman, 0640 422 964, tlandman@ver-ooginoog.nl.

Extra informatie uit magazine op website


Magazine 61 is verschenen en aan alle leden verstuurd. Je kunt het magazine ook online lezen, klik dan op de illustratie van het omslag.
 
De uitgebreide én geïllustreerde presentatie van Dr. Kalmann is online te lezen en staat op onze website.  Het lotgenoten verhaal van Jan de Klerk is ook op onze website gepubliceerd. Je kunt hem nog eens nalezen bij de Weblogs.

Agenda 2016  


20-24 sep: 50Plusbeurs - Jaarbeurs Utrecht
1 okt: Familiedag - VU mc Amsterdam 
8 okt: Oogcongres - Jaarbeurs - Utrecht
26 nov: Workshop / Contactdag - PGO Support Utrecht
Dec: Oog in Oog Magazine nr 62
Omslagfoto: Paul van Yzendoorn.
Deze week liep ik mijn eerste rondje als hardlopende blindiaan. Een mijlpaal. Het ging lichtvoetig, langzaam en lekker.

Lichtvoetig omdat ik nu eenmaal zo loop (ja, echt), langzaam omdat mijn conditie naar de mallemoer is en lekker omdat het simpelweg fijn was om weer te lopen, om weer te dúrven lopen.

Angst
Ik had werkelijk niet gedacht dat ik dit na zes weken alweer zou durven doen. Angst is een raar ding. Het is er ineens. Angst dat het nog een keer gebeurt. Dat mijn lijf me opnieuw in de steek laat. Dat het van kwaad tot erger gaat. Dat het vanaf nu alleen nog maar verder bergafwaarts gaat. Dat het…

Angst werkt verlammend. Je gaat ervan piekeren en dat piekeren maakt het alleen maar erger.
Je zou verwachten dat al het ge-dokter van de laatste tijd erbij helpt, maar het tegendeel is eerder het geval. Ik werd er niet geruster op.

‘Uw andere oog heeft nu een verhoogd risico.’

‘Weet u zeker dat u uw cholesterol wilt aanpakken met een dieet en niet met pillen?’ (Er wordt niet werkelijk gezegd ‘pillen’ maar er wordt gezegd ‘medicatie’ of ‘medicijnen’ of ‘medicinaal’.)

‘Nee, sporten is uit den boze. U mag in geen geval sporten.’

‘Ik stuur u door naar de neuroloog voor een neurologische screening.’

Vette pech
Het oog is dubbel afgesloten, zowel de zuurstof aanvoerende slagader als de grote afvoerende ader zitten verstopt. Dat is zo zeldzaam dat de oogarts een neurologische screening nodig vond.

Dat was een angstig dagje, die dag bij de afdeling neurologie. Ik denk dat niemand zit te wachten op een bezoek aan de neuroloog. Een hersenscan, een halsslagader-echo, een hartonderzoek; ik was er niet gerust op.

Mijn hersens blijken in goede conditie, de halsslagaders zijn prima in orde en mijn hart is pico bello. Het is een raadsel waarom beide aders dicht zitten. Het ziet er naar uit dat de hoge bloeddruk de oorzaak was en dat ik daarnaast gewoon vette pech heb gehad.

Shit happens.

Zelfs een kind snapt dat zo lang geen toevoer van zuurstof desastreus moet zijn voor de vitaliteit van een orgaan. Er is nu al zes weken geen verse zuurstof bij het netvlies gekomen. Ik heb geen hoop meer op herstel.

Ik ga het ermee doen.

Park Bloeyendael
Ik liep een rondje van 4,5 kilometer in park Bloeyendael, een parkachtig natuurgebiedje ter grootte van een postzegel dat vlak achter onze wijk ligt. Het lopen ging – vrijwel – als vanouds.

Alleen bij het passeren van een grote groep wandelaars schatte ik de afstand tot een paar van hen niet helemaal goed in en schampte ik langs een paar zwaaiende armen en een schouder. Keihard riep ik ‘Oeps’ en ‘Sorry dames’, maar erg was het niet en voorheen gebeurden dit soort semibotsingen ook af en toe.

Ik was zo blij dat ik daar gewoon, vertrouwd hard liep, dat ik tegen iedereen die ik tegenkwam ‘Goedemiddag, wat een heerlijke dag’ riep. Zelfs een visser, stoïcijnser kan bijna niet, draaide zich om en stak zijn duim omhoog.

Ik loop bijna twee derde van mijn leven hard. Ik houd van de cadans, van de natuur, van de beweging.

Het mag in de krant: I’m running again.

Een nieuw leven, een nieuwe look
Na het hardlopen zondag besloot ik dat dit nieuwe leven een fysieke markering verdient.

Vandaag was ik bij mijn kapper, Mary heet ze, en ze knipt mij al bijna 25 jaar. Ze kent mij zo goed dat ze niet eens meer probeert mij aan de haarverf te krijgen.

‘Ik wil het compleet anders Mary’, en ik legde uit waarom.

Nadat ze van de schrik was bekomen, begon ze te knippen.

Om niet meer op te houden.

Mijn hoofd is nu net zo kort gekapt als begin jaren ’80 van de vorige eeuw. Het enige verschil is dat ik er toen een tuinbroek bij aan had.

Wordt vervolgd...

Rita Verduin

 


Eye in the Sky is een bloedstollende actiethriller waarin we kolonel Katherine Powell (Helen Mirren) volgen die een geheime actie leidt die terroristen in Kenia moet ontmaskeren. Bijna alles draait om de beelden die via dat éne elektronische oog ontvangen worden. Een bijzondere manier van observeren met één digitaal oog.

Wanneer kolonel Katherine Powell (Mirren) de opdracht krijgt om een geheime drone-missie te leiden, kan ze nog niet voorspellen wat haar te wachten staat…Het is de bedoeling dat ze een groep terroristen moet arresteren die op een schuilplaats verblijven in Nairobi, Kenia. Meer informatie en de trailer kun je bekijken via IMDB (Internationaal Database van alle films). Een echte aanrader!
Copyright © 2016 Vereniging OOG in OOG - All rights reserved.

Je ontvangt dit nieuwsbericht als lid, donateur of relatie van Vereniging OOG in OOG. Afmelden of gegevens actualiseren kan via de volgende linken: afmelden online nieuws of gegevens actualiseren 

Email Marketing Powered by MailChimp
Colofon:
Vereniging OOG in OOG
Vroegestraat 5
2951 VT  Alblasserdam
Tel: (078) 613 92 42 | 0653 836 774

Ons e-mail adres is: info@ver-ooginoog.nl
KvK 5070900

Redactie: Annemarie van Tiel
avantiel@ver-ooginoog.nl
 
OOG in OOG Tweets
Tref elkaar op Facebook
OOG in OOG films
Je vind op onze website nog meer informatie
Besloten Facebook-groep voor leden