Copy

Nyhetsbrev från Ny Insikt. Har du ”stängt av” det som "känns"?
… det som gör ont?

Ser du inga bilder. Klicka här. Visa i din webbläsare

Har du "stängt av" det som "känns"?

... det som gör ont?Står du på tröskeln till det nya? Det du längtat efter. Där du är redo att släppa taget om det som har varit. För att bli lite mer fri. För att få stråla i ditt ljus. Men något står kanske fortfarande emellan ….?. 

Sorg gör att en del av våra drömmar, förhoppningar och förväntningar om framtiden spricker. ”Det blev inte som jag hade föreställt mig och tänkt”

Processen att sörja och att bearbeta sorg är individuell. Dina upplevelser och känslor finns bara i din kropp. Ingen annan vet hur just du känner.

Många förknippar sorgbearbetning med döden. Men det kan också handla om andra förluster såsom att förlora jobbet, förändringar på arbetsplatsen, barnlöshet, skilsmässa, person eller husdjur som blir sjukt, flytt … till förlusten av t ex drömmar, tillit och trygghet vad gäller barndom, livet, ekonomi eller annat.

Det är inte tiden i sig som läker sorgen utan det är vad vi gör under tiden. Oförlöst sorg handlar ofta om något okommunicerat av känslomässig natur och just kommunikationen är därför ofta nyckeln för att komma vidare. 

Reaktioner på sorg ser olika ut och varierar hos varje person över tiden. Känslor som tomhet, rädsla, förtvivlan, ilska, frustration och koncentrationssvårigheter kan finnas men också reaktioner som förändrad aptit, vilja att umgås med andra och inte minst känslomässig isolering. Man stänger helt enkelt av.

För att få hjälp med att släppa taget och för att kunna ta sig vidare kan sorgbearbetning göra stor skillnad. För mig blev detta ett viktigt steg i min process vidare. När jag kom i kontakt med sorgbearbetning första gången hade jag en bild av vad det var jag behövde jobba med och bearbeta. Men så blev det inte. Jag hamnade ytterligare många år tillbaka i livet och fick börja att bearbeta där. Händelser som jag trodde jag var färdig med och redan hade bearbetat klart.


 

Idag vägleder jag andra genom denna process. Jag får ofta feedback att man har ”gillat” sättet vi arbetat på. Att det upplevs strukturerat och att man tar sig fram steg för steg. Att det inte är terapi utan mer en process man går igenom. Många gillar också de konkreta hemuppgifterna som man får efter varje träff och även boken i sorgbearbetning som blir en följeslagare genom processen.

 

Efteråt upplever många större förståelse, försoning och förlåtelse med det de har gått igenom i livet. Ryggsäcken har blivit lite lättare att bära. De känner sig gladare och upplever en större lätthet. Mer levande i livet. Det gjorde jag också.

Jag är tacksam och ödmjuk varje gång jag ser ljuset tändas hos de jag arbetar med. Det är stort att gång på gång få bevittna och följa processen när starkt dömande övergår till förståelse, försoning och förlåtelse. En mjukhet infinner sig. 

I sårbarheten berör vi både vårt eget och andras hjärtan. Ditt sanna och ärliga sätt att förhålla dig till din omgivning får ditt ljus att stråla. Och där ditt ljus bidrar till att även andras ljus tänds.

Vad upplever du?


Vill du få en bättre förståelse för sorgeprocessen? Välkommen då den 31 mars då vi har en heldag för detta på Hälsans Hus i Lund. Se längre ner.

Allt gott till dig / Christel

OBS - Övningen längst ner är för dig som vill få hjälp med att utforska dina känslor. Vad finns kring och i dig just nu? Vad upplever du?


AKTUELLT HOS NY INSIKT 
Mer info längre ner i brevet

Heldag med Sorgbearbetning - 31 mars i Lund

För dig som vill få en bättre förståelse för sorgeprocessen. Även för dig som vill få dela tankar och känslor kring detta med andra. Om du vill. Inspirationsföredraget kommer att ske i dialog och reflektion.

Vi kommer också att göra mjuka välgörande och öppnande övningar i YinYoga. Och vi kommer att utforska våra tankar och känslor samt stilla sinnet och hitta vårt inre djupa lugn med hjälp av övningar i Mindfulness.

Klicka på länken för att läsa mer.
Obs! Boka-tidigt-rabatt går ut 28 februari.


Frågor och anmälan till christel.lilja@nyinsikt.com eller telefon på 0706-500855.
Mindfulness Coaching
För dig som vill gå kurs i mindfulness och även få det coachande samtalet kring det som finns i livet och omkring dig just nu.
Upplägget innehåller förutom kurs i mindfulness även webbaserat träningsprogram och coachande samtal kring det som kanske utmanar just nu.


Obs! Mindfulness är friskvård.

Läs mer om kursen och om tidigare deltagares omdöme här.
Har du frågor eller vill anmäla dig kontakta mig via mejl till christel.lilja@nyinsikt.com eller telefon på 0706-500855.
Uppmärksamma känslorna som finns i dig
Ju bättre vi blir på att utforska känslorna vi känner... desto lättare får vi för att släppa taget om dem.

Sätt eller lägg dig bekvämt. Slut dina ögon.
Andas
Ta några djupa andetag. 
Känn effekten.
Gå igenom / scanna kroppen och se om det går att släppa på de spänningar som finns där.
Andas
Rikta därefter uppmärksamheten mot dina känslor. 
Nyfiket utforska känslan/känslorna utan att värdera och bedöma den/dem. Där du endast betraktar och observerar.
Vad känner du?
Vad upplever du?
Vilka känslor dyker upp?
Se om det går att släppa taget om det som dyker upp. 
Rikta istället ditt fokus till nästa känsla. Som du efter fortsatt utforskande också släpper taget om. 

Fortsätt träna på detta sätt. Se vad du upptäcker.
Många upplever att de genom bland annat denna träning bättre lär känna sig själv och bättre förstår sina känslor. Där det också blir lättare att släppa taget om känslan.
Copyright © 2015 Ny Insikt, Christel Lilja AB, All rights reserved.

Kontakt
Ny Insikt, Christel Lilja AB
christel.lilja@nyinsikt.com  |  0706 - 500 855  |  www.nyinsikt.com
Uppdatera dina uppgifter eller Avsluta din prenumeration 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ny Insikt, Christel Lilja · Box 2021 · 220 02 Lund · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp