Copy
JANUARI 2022
Nieuwjaarsgroet
De golven onstuimig. 
Roerige wolkenpartijen. 
Oneindig vergezicht. 
 
Zonnestralen achter de wolken. 
Gevangen licht aan de horizon. 
Oneindig boeiend. 
 
Onstuimig, roerig en oneindig was 2021. 
Zonnestralen en lichtpunten zijn er voor 2022. 

We wensen iedereen een open en cultuurrijk nieuwjaar!


Beeld: Hendrik Willem Mesdag, De Noordzee, 1900. Collectie Museum Panorama Mesdag
Bekijk wat er te zien en te doen is
VERWACHT

Van 03.04.2022 - 25.09.2022 
Suze Robertson: Toegewijd. Eigenzinnig. Modern.

Ter ere van haar honderdste sterfjaar wordt voor het eerst het complete verhaal verteld over deze vergeten, vooruitstrevende en expressieve kunstenaar, tevens tijdgenote van Hendrik Willem Mesdag.

Met een duo-tentoonstelling in zowel Den Haag als Nunspeet krijgt Robertson alsnog het podium dat ze verdient. In Museum Panorama Mesdag zijn 45 aquarellen, krijttekeningen en pastels te zien en 10 schilderijen. Een ‘must see’!

Beeld: Suze Robertson, Pietje met gouden achtergrond (detail), circa 1895-98, particuliere collectie

Ulrike Heydenreich 
Najaar | winter  

Driedimensionale berggezichten, fotocollages en tot waaiers gevouwen panoramalandschappen en getekende berggezichten van de Duitse kunstenaar Ulrike Heydenreich (1975). Met verschillende materialen, technieken en vormen speelt zij een verrassend spel met de dimensies. 

Beeld: 2010_Panoramaringe#1-3-- © Ulrike Heydenreich

Reserveer alvast je ticket
NOG TE ZIEN
Als de musea weer mogen heropenen verwelkomen we je graag bij de tentoonstellingen: 
Tot en met 27.02.2022
Mesdag & De Natuur 

Hendrik Willem Mesdag dwingt ons met een nieuwe blik te kijken naar de natuur. Hij wilde zijn publiek de ogen openen voor de schoonheid van het Nederlandse landschap en hen aanmoedigen daar zorgvuldig mee om te gaan. Zijn liefde voor de natuur wordt uitgelicht in de tentoonstelling Mesdag & De Natuur. 
Tot en met 27.02.2022 
Time & Tide  

Fotograaf Siebe Swart creëert met zijn indrukwekkende reeks zwart-wit panoramafoto’s de illusie van oerlandschappen, waarin de tijd heeft stilgestaan. Ervaar het zelf. Dat kan ook online of in zijn fraaie panoramaboek dat onlangs vier sterren kreeg van NRC.

OPEN CALL Panoramafotografie

Bij de tentoonstelling Time & Tide organiseren we een Open Call voor fotografen - professionals of amateurs. Maak een panoramafoto in zwart-wit van de zee, het strand of een ander waterlandschap. Een vakjury bestaande uit onder andere fotograaf Siebe Swart en conservator Adrienne Quarles van Ufford beoordeelt de inzendingen en selecteert hieruit de mooiste foto’s. Deze zijn vanaf vrijdag 28 januari of vanaf heropening te zien in Museum Panorama Mesdag. Inzenden is mogelijk tot en met 23 januari.  
Doe mee!

Siebe Swart vertelt

Op zondag 30 januari vertelt fotograaf Siebe Swart over de totstandkoming van zijn meerjarige fotoproject en de tentoonstelling Time & Tide. Afhankelijk van de geldende maatregelen is dit live of online bij te wonen. Bij een geopend museum presenteert en signeert Swart bovendien zijn net verschenen fotoboek Time & Tide. Als dit niet mogelijk is kunt u een gesigneerd exemplaar hier bestellen
 
Zondag 30 januari, ronde 1: 11:00 -12:00 uur, ronde 2: 12:00 – 13:00 uur.  
Deelname is gratis, reserveer van tevoren een tijdslot en een entreeticket. 

Boek ticket met tijdslot

Onderzoek Suze Robertson

Het technisch onderzoek naar de werkwijze van Suze Robertson is gestart. Voor het eerst buigt een onderzoeksteam, bestaande uit restauratoren Annemiek van Stokkom, Laura Kolkena en kunsthistorici Kees van der Geer en Suzanne Veldink, zich over de studiopraktijk van Suze Robertson.

Hoe bouwde ze haar schilderijen op en welke materialen en schildertechnieken gebruikte ze? Tien sleutelwerken die samen een dwarsdoorsnede vormen van haar oeuvre worden onderzocht, waaronder drie schilderijen uit haar iconische serie van model Pietje op een boerenstoel.
De resultaten worden opgenomen in de komende duo-tentoonstelling Suze Robertson. Toegewijd. Eigenzinnig. Modern. en zijn terug te lezen in de bijbehorende monografie (Scriptum Art Books, april 2022).

Beeld links: schilderijenrestaurator Laura Kolkena aan het werk
Stichting Victor en een particuliere schenker maken dit bijzondere onderzoek mogelijk.

Lezersaanbieding: kinderboek Aap & Mol cadeau 

Een actie speciaal voor onze nieuwsbrieflezers!
Bij bestelling van dé biografie van het Panorama van Scheveningen ontvang je het kinderpanoramaboek van Aap & Mol ter waarde van 7,99 cadeau. De rijk geïllustreerde biografie is een eerbetoon aan een bijzondere samenwerking tussen Hendrik Willem Mesdag, zijn echtgenote Sientje Mesdag-van Houten, goede vriend Bernard Blommers en de op dat moment nog jonge kunstenaars George Hendrik Breitner en Théophile de Bock. De publicatie is verkrijgbaar in de museumwinkel en via de webshop

Voorwaarden: De actie is geldig tot en met 31 juli 2022. Op vertoon van deze actiecode NBjan2022 en je mailadres. Zolang de voorraad strekt. 
Bestel hier

Even voorstellen: Boudewien Goslings

In deze reeks nemen we een kijkje achter de schermen van Museum Panorama Mesdag en komen medewerkers en vrijwilligers aan het woord. 

Sinds dit jaar is Boudewien Goslings, recent afgestudeerd kunsthistoricus, werkzaam op de afdeling Museale Zaken. Na haar stage bij het museum in 2020 vervolgt ze nu - met dank aan het Mondriaanfonds - haar werkzaamheden als collectie-onderzoeker.

Heeft ze een favoriet werk uit de collectie? En wat gebeurt er allemaal achter de gesloten deuren in het museumdepot? 
Boudewien aan het woord

Geef & beleef 

Help het museum de winter door. 

Met een aankoop in de webshop of met een gift

Met donaties, klein of groot, steun je het behoud van museum en collectie. 

Of scan de QR-code en bepaal zelf je bedrag!
Twitter
Facebook
LinkedIn
Instagram
YouTube
Museum Panorama Mesdag
Zeestraat 65
2518 AA Den Haag
info@panorama-mesdag.nl

Tijdelijk gesloten 

 
Copyright © 2022 | Museum Panorama Mesdag |
Alle rechten voorbehouden.


Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je eerder hebt aangegeven deze te willen ontvangen.

Wil je veranderen hoe je deze e-mails ontvangt?
Je kunt je voorkeuren beheren of je hier afmelden.