Copy
MEI 2022
VROEGSTE TEKENING MESDAG ONTDEKT
Met de recente vondst van de Petunia (1840) is de vroegste tekening van Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) gevonden. De tekening is tijdens een grootschalig onderzoek in Museum Panorama Mesdag ontdekt.

Mesdag maakte deze tekening op 9-jarige leeftijd. Hij tekende de bloem gedetailleerd en zeer natuurgetrouw. De tekening zat vastgeplakt in een album waarop de naam ‘petunia’ stond vermeld. De jonge Mesdag tekende de bloem voor de dertiende verjaardag van zijn zus, Ellegonda. 
Lees meer op onze website
Lees meer op NOS.nl
PETUNIA OF CONVOLVULUS TRICOLOR?
 

Milan Plasmeijer, Petunia-wetenschapper verbonden aan de Universiteit van Amsterdam wist ons te overtuigen dat het waarschijnlijk om een Convolvulus Tricolor gaat, die ook is afgebeeld op een tekening van de invloedrijke botanische schilder Pierre-Joseph Redouté uit 1827. De gelijkenis is treffend. De Convolvulus Tricolor - ook wel Driekleurige Winde of Dagschone genoemd -  was ook in de 18e eeuw veel te zien op botanische schilderijen, zoals in het stilleven van Gerard van Spaendonck uit 1787.

Lees meer
EVEN VOORSTELLEN: ADRIENNE QUARLES VAN UFFORD
 
Verheugd zijn we dat Adrienne Quarles van Ufford met ingang van 1 mei ons team komt versterken als hoofd museale zaken.

Zij is samen met haar team verantwoordelijk voor het tentoonstellingsprogramma, het collectiebeheer en het publieksprogramma van het museum.
Museumdirecteur Minke Schat: ‘Adrienne kent als breed georiënteerd kunsthistoricus als geen ander de weg in het museale landschap. Zij heeft met haar focus op de 19e eeuw specifiek kennis van het erfgoed van het echtpaar Hendrik Willem Mesdag en Sientje van Houten, en van hun tijdgenoten in het bijzonder. Wij zien ernaar uit om samen met Adrienne en haar team een nieuwe horizon vorm te geven. Kijkend naar haar kennis, ervaring en netwerk zien wij dit met het volste vertrouwen tegemoet.’

Adrienne werkte eerder als tentoonstellingsmaker, onderzoeker, projectleider, educator en anderszins voor museale instellingen als De Mesdag Collectie,  het Van Gogh Museum, het Frans Hals Museum en Stedelijk Museum Amsterdam. Zij was ook publicist en redacteur voor opdrachtgevers als Museumtijdschrift, Frans Hals Museum, Dordrechts Museum, Singer Laren en Museum De Lakenhal.
NU TE ZIEN
Tot en met 28.08.22: Panoramafoto’s van Siebe Swart
Stormvloed, invallende duisternis of opkomende zon, mist en nevel: voor fotograaf Siebe Swart (1957) zijn dit dé ideale weersomstandigheden voor het maken van zijn panoramafoto’s. 
 
Tot en met 28.08.22: Mesdag & De Natuur ‘De natuur te leeren kennen’.
Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) was een groot natuurliefhebber. Zijn natuurbeleving en de wens om zijn liefde voor de schoonheid van het landschap en de zee over te brengen op het grote publiek worden uitgelicht in de tentoonstelling Mesdag & De Natuur.
VERWACHT
Suze Robertson | Toegewijd. Eigenzinnig. Modern.
24.09.2022 – 05.03.2023


Ter ere van Suze Robertsons honderdste sterfjaar presenteert het museum een grootse overzichtstentoonstelling over deze radicale vernieuwer in de Nederlandse kunstwereld rond 1900,met maar liefst 80 schilderijen en werken op papier.

Het is de eerste keer in 40 jaar dat er zoveel van Robertsons schilderijen en tekeningen uit museale en particuliere collecties bijeen te zien zijn, waaronder veel onbekend werk.
Lees meer op onze website

In gesprek met NRC-journalist Hans Steketee en fotograaf Siebe Swart

Bij de tentoonstelling Time & Tide organiseert Museum Panorama Mesdag een vraaggesprek met NRC-journalist en zeiler Hans Steketee.

Steketee volgt het fotografisch werk van Siebe Swart al jaren. Hij schreef er meerdere artikelen over voor het NRC. Ook heeft hij een essay geschreven voor het boek Time & Tide wait for no man, dat verscheen bij de gelijknamige tentoonstelling die nu te zien is in het museum. Als fervent zeiler kent Steketee de kust vanaf de zee, waar Swart zijn lens juist vanaf het land op het water richt. In een vraaggesprek op 12 juni met conservator Adrienne Quarles van Ufford gaat Steketee in op Swarts panoramafoto's. Ook zijn eigen boek De Warnow (2019), over een fatale zeiltocht, komt aan bod. Na afloop is er gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken in aanwezigheid van Siebe Swart.

Praktische informatie: Zondag 12 juni, 15-17 uur. Prijs: Early bird: t/m 31 mei: 5,- p.p. Na 31 mei en bij de deur: 7,50 p.p. (excl. entreeticket). Vol = vol.
Meld je aan
ACTIVITEITEN MEIVAKANTIE
  • 6 mei 11 uur en 14 uur: Gratis rondleiding
  • 7 mei 13-16 uur: Open Atelier, vrije inloop met entreeticket     
  • 8 mei 14-16 uur: Kinderboekenschrijver Gitte Spee leest voor uit Aap & Mol
  • dagelijks: Familietour, vrij verkrijgbaar via QR-code
  • dagelijks: Familiespeurtocht, vrij verkrijgbaar bij de balie

Toegang tot activiteiten alleen i.c.m. geldig entreeticket. Kijk voor de meest actuele informatie, data en tijden op de website.

EXTRA OPENINGSTIJDEN

Open op maandag 6 juni (Tweede Pinksterdag) 
Open op maandag 18 juli t/m maandag 22 augustus
Open op maandag 26 december (Tweede Kerstdag) 

Kijk voor een overzicht van de actuele openingstijden op de website.

Twitter
Facebook
LinkedIn
Instagram
YouTube
Museum Panorama Mesdag
Zeestraat 65
2518 AA Den Haag
info@panorama-mesdag.nl

Geopend van di - zon, 10:00 - 17:00 uur
Kijk hier voor actuele openingstijden

 
Copyright © 2022 | Museum Panorama Mesdag |
Alle rechten voorbehouden.


Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je eerder hebt aangegeven deze te willen ontvangen.

Wil je veranderen hoe je deze e-mails ontvangt?
Je kunt je voorkeuren beheren of je hier afmelden.