Copy
DECEMBER 2022
NIEUWS
BLIK OP PAPIERCOLLECTIE
Dankzij steun van het Mondriaan Fonds hebben Boudewien Goslings (assistent conservator) en Jildou Zandstra (collectiebeheerder) het afgelopen jaar een ‘vergeten’ deel van de collectie kunnen onderzoeken: een omvangrijke verzameling werken op papier.
Sientje Mesdag – van Houten (1834-1909), Tulpen, waterverf en gouache op papier, Museum Panorama Mesdag

Bij het grootschalige onderzoeks- en conserveringsproject heeft het museum van een groot aantal werken vast kunnen stellen wie het vervaardigd heeft, waar en wanneer. Daarnaast konden enkele schilderijen in de collectie aan mogelijke voorstudies gekoppeld worden.
Het leverde zelfs een spectaculaire ontdekking op van de vroegst bekende tekening die Hendrik Willem Mesdag maakte op 9-jarige leeftijd.

Goslings: ‘Tijdens het onderzoek kom je heel dicht bij de kunstenaars, je ziet ze als het ware al tekenend denken en keuzes maken.’ Zandstra vult aan: ‘Naast goede registratie en onderzoek zijn ook een goede conservering en een veilige opslag van belang, dat hebben we dankzij dit project kunnen realiseren.’
 
Het museum beheert de grootste collectie werken op papier van Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten. Al het werk is afkomstig uit de tweede helft van de 19de eeuw. Deze collectie is uniek in de wereld.
 
Foto: Boudewien Goslings (assistent conservator) in depot
 
Lees meer

SUCCESVOLLE INZAMELACTIE #Sintvoorieder1

In samenwerking met de Stichting Sint voor Ieder1 bundelden Radio West en Den Haag FM hun krachten. Het streven was om 20.000 cadeaus in te zamelen voor kinderen in de regio Den Haag die leven in (verborgen) armoede.

In totaal zijn 47.459 cadeaus gedoneerd aan de actie! Namens Museum Panorama Mesdag doneerden Marije Becker (relatiemanager) en Minke Schat (directeur) 100 Aap & Mol kinderboeken en -knuffels.

CULTUUR IN DE ETALAGE

Onlangs onthulde museumdirecteur Minke Schat samen met cultuurwethouder Saskia Bruines de cultuuretalage van Museum Panorama Mesdag op de hoek van de Wagenstraat in de binnenstad van Den Haag.

De gemeente Den Haag zet Cultuur in de Etalage. Letterlijk. Eyecatchers in de binnenstad die leegstand in de winkelstraten opvullen en winkelend publiek verassen en aansporen een van de vele Haagse culturele instellingen te bezoeken.

Win een prijs!
Maak kans op twee vrijkaarten en een album over het Panorama van ScheveningenZet jezelf op de foto voor deze prachtige Panorama-etalage en deel de foto op social media. (#museumpanoramamesdag). Stuur ook je foto naar: marketing@panorama-mesdag.nl. Wie weet win je een prijs! 
NU TE ZIEN
Suze Robertson. Toegewijd. Eigenzinnig. Modern. 
Tot en met 05.03.23
 
Suze Robertson werd en wordt gerekend tot de grote kunstenaars van haar tijd. Ze was een radicale vernieuwer: met haar expressieve manier van schilderen en tekenen, gedurfde materiaalkeuze en uitbundige kleurgebruik, tilde ze de Nederlandse kunst begin 20ste eeuw naar nieuwe hoogten.

Fotografie: Jan Kees Steenman
Lees meer

RONKENDE RECENSIES

Onlangs verschenen in de media:
In de media

GEBOORTEDAG SUZE ROBERTSON

Suze Robertson werd op 17 december 1855 in Den Haag geboren.

Het museum viert haar leven op zaterdag 17 december a.s. Op deze dag ontvangt iedere bezoeker een leuke verrassing bij de informatiebalie.
 
Reserveer hier je ticket voor zaterdag 17 december!

KUNSTWERK UITGELICHT | Hoekje van het atelier

Met dank aan de museale bruikleen van het Groninger Museum is vanaf 12 december de kleurrijke aquarel ‘Hoekje van het atelier’ van Suze Robertsons atelier te zien op zaal.
Robertson maakte tijdens haar leven vele stillevens van haar atelier, maar deze is extra bijzonder omdat het werk van Geesje Mesdag-van Calcar is geweest, de schoonzus van Hendrik Willem en Sientje. Er zit een interessant verhaal aan vast...

Suze Robertson, Hoekje van het atelier, ca. 1898-1903, Waterverf op papier, 650 x 453 mm, Groninger Museum, Groningen
Lees meer
NU TE ZIEN
Vanaf 12 december is dit stilleven met rijke kleuren van Sientje Mesdag-van Houten te zien in de presentatie Hoogtepunten uit de collectie. Het is een van de rijke vondsten uit het papiercollectie-onderzoek.
Aquarellen zoals deze waren vanaf 1876 jaarlijks te zien op de verkooptentoonstellingen van de Hollandsche Teekenmaatschappij, een initiatief van een aantal Haagse schilders. Deze aquarel is door de jaren heen uitzonderlijk goed bewaard gebleven, waardoor we tot op de dag van vandaag van het rijke kleurgebruik kunnen genieten.

Sientje Mesdag-van Houten, Stilleven met pompoenen, pruimen, perziken en vaas, Waterverf en gouache op papier, Museum Panorama Mesdag
Lees meer

ACTIVITEITEN

Lezingen en Rondleidingen
De eigenzinnige Suze Robertson: waar streefde ze naar op artistiek gebied? In deze lezingen nemen gastconservatoren Kees van der Geer en Suzanne Veldink je mee in het leven en de kunst van deze vernieuwende kunstenaar. Je komt meer te weten over Robertsons kleurgebruik, de opvallende oppervlaktestructuren van haar doeken en hoe zij de weg baande voor het expressionisme in Nederland.
 
Lezing

Op maandag 9 januari 2023 van 13:00 tot 14:00 uur geeft gastconservator Kees van der Geer in Museum Panorama Mesdag een lezing over Suze Robertson. Aansluitend is er de gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken.

Deze lezing is een samenwerking van Museum Panorama Mesdag met de Vrije Academie.
 
Meld je aan
 
Lezing

Op donderdag 16 februari 2023 van 14:00 tot 15:00 uur geeft gastconservator Suzanne Veldink in Museum Panorama Mesdag een lezing over Suze Robertson. Aansluitend is er de gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken.

Deze lezing is speciaal voor museumkaarthouders. Kosten 10,- per persoon excl. entreeticket.
 
Meld je aan
Rondleiding

Op zaterdag 10 december en zaterdag 17 december organiseert Museum Panorama Mesdag in samenwerking met de Vrije Academie een rondleiding door de tentoonstelling van Suze Robertson.
 
Kunsthistorica Titia van Lier vertelt je alles over Robertson en haar oeuvre.
 
Meld je aan
Boek een exclusieve groepsrondleiding:
 
  • Rondleiding: Tentoonstelling Suze Robertson. Toegewijd. Eigenzinnig. Modern.
  • Rondleiding: Presentatie Hoogtepunten uit de collectie inclusief een bezoek aan Mesdags Panorama.
     
Onder begeleiding van professionele museumgidsen.
Praktische informatie: Groepsprijs: € 90,- (€ 6,- p.p., max. 15 pers.). De rondleiding duurt 45 minuten. Stuur een mail naar info@panorama-mesdag.nl en vraag naar de mogelijkheden en data voor een rondleiding op maat.
Even voorstellen: Georgio Spaans
Mijn naam is Georgio Spaans en sinds 2012 gestart als publieksmedewerker bij het museum. Inmiddels ben ik als winkelmedewerker verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de museumwinkel.

Wat het meest wordt verkocht? De kaarten en de grote Panorama Mesdag-puzzel! Voldoening geeft mij de positieve feedback die je van de bezoekers krijgt: ‘Wat pakken jullie dit mooi en leuk in, wat ziet de winkel er mooi uit!’ Zelf loop ik regelmatig door de winkel, dan vul ik producten aan of leg ik de spullen weer netjes.  

Hier werken vind ik zo leuk omdat geen dag hetzelfde is en er altijd van alles gebeurt. En niet onbelangrijk: ik heb heel leuke collega's, het is net een familie en dat voelt heel vertrouwd. Mijn positieve kijk wil ik graag overbrengen aan bezoekers, ik hoop dat ze met een blij gevoel het museum verlaten en denken: ik kom nog eens terug!   

DECEMBER CADEAUMAAND

Zoek je iets voor de cadeaumaand? In de museumwinkel vind je voor elke leeftijd en ieder budget de leukste geschenken. Van vrolijke familiecadeaus, Aap &Mol-knuffels en Panorama Mesdag-puzzels tot designproducten. Alles wordt met liefde ingepakt. Met je aankopen steun je tegelijkertijd het museum. 

10% korting
De hele maand december is het cadeaumaand met 10% korting op alle winkelproducten. (M.u.v. boeken).

Gratis verzending in december
Zoek een leuk cadeau uit in de webshop en maak ook gebruik van gratis verzendkosten. 

Bestel in de webshop

De korting en actie geldt niet i.c.m. andere kortingen en loopt t/m 31 december 2022. 

ACTUELE OPENINGSTIJDEN

Geopend:
  • Tweede Kerstdag: maandag 26 december 2022, 10:00-17:00 uur
  • Oudejaarsdag: zaterdag 31 december, 10:00-16.00 uur
Gesloten:
  • Eerste Kerstdag: zondag 25 december 2022
  • Nieuwjaarsdag: zondag 1 januari 2023
Twitter
Facebook
LinkedIn
Instagram
YouTube
Museum Panorama Mesdag
Zeestraat 65
2518 AA Den Haag
info@panorama-mesdag.nl

Geopend van di - zon, 10:00 - 17:00 uur
Kijk hier voor actuele openingstijden

 
Copyright © 2022 | Museum Panorama Mesdag |
Alle rechten voorbehouden.


Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je eerder hebt aangegeven deze te willen ontvangen.

Wil je veranderen hoe je deze e-mails ontvangt?
Je kunt je voorkeuren beheren of je hier afmelden.