Copy
NOVEMBER 2022
NIEUWS
Museum Panorama Mesdag, uitgeverij Rubinstein en kinderboekenschrijfster Gitte Spee presenteren een tweede Gouden Boekje over het bekende kinderduo Aap & Mol.

Vanwege het grote succes van het kinderboek Aap & Mol in Museum Panorama Mesdag, schreef Gitte Spee een vervolgverhaal over Aap & Mol, dit keer met belevenissen van het duo op het toverstrand van Hendrik Willem Mesdag. 
Daarnaast ontwikkelde het museum samen met Spee en kinderlabel Global Affairs exclusieve Aap & Mol-knuffels, handgehaakt en fairtrade geproduceerd.

Foto: Links kinderboekerschrijver Gitte Spee | Rechts museumdirecteur Minke Schat
Lees persbericht
NU TE ZIEN
Hoogtepunten uit de collectie
tot en met 05.03.23

UIT DE TENTOONSTELLING
Poort te Harderwijk | Suze Robertson

In de rubriek ‘Oog voor detail’ uit Volkskrant Magazine van 22 oktober jl. neemt kunsthistorica Wieteke van Zeil het schilderij Vischpoort te Harderwijk onder de loep.

‘Suze Robertson componeerde al met kleur toen de jongens van De Stijl nog met blokken stapelden’. “…We zitten hier gewoon naar het palet van Mondriaan te kijken..”
Suze Robertson (1855–1922), Vischpoort te Harderwijk, ca. 1908–1909, Olieverf op doek, 100 x 80 cm, Mark Smit Kunsthandel, Ommen
 
Lees het artikel

UITGELICHT: Woelige Branding

Een beroemde uitspraak van Hendrik Willem Mesdag was “De zee is mijn”. Op het Duitse eiland Norderney werd hij geraakt door de zee, vanaf dan zijn favoriete onderwerp. ‘Op Scheveningen’ huurde hij een vaste kamer in Hotel Rauch, met uitzicht op zee. Mesdag bouwde vanaf 1870 een reputatie op als schilder van woeste golven, het liefst op groot formaat. Dit levensgrote schilderij, genaamd Woelige Branding, is hier een goed voorbeeld van.

De Woelige Branding van Mesdag is nu te zien in de presentatie Hoogtepunten uit de collectie

Woelige Branding, 1889, Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), olieverf op doek, Museum Panorama Mesdag

COLLECTIE OP REIS

Het schilderij Stapel stenen (1868) van Hendrik Willem Mesdag is op reis. Het werk wordt nu getoond in de tentoonstelling BAKSTEEN | BRICK in Kunsthal Kade te Amersfoort. De tentoonstelling BAKSTEEN brengt een ode aan dit materiaal met werk van meer dan vijftig (inter)nationale kunstenaars, waaronder dit vroege werk van Hendrik Willem Mesdag!

In zijn begintijd als schilder adviseerde zijn leermeester Willem Roelofs hem om ‘brokken natuur’ na te schilderen. Dit nam Mesdag zeer serieus; hij schilderde exact na wat hij waarnam.

Stapel stenen is tot en met 8 januari 2023 te zien in de tentoonstelling: BAKSTEEN | BRICK.

Links: Stapel stenen, 1868, Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), olieverf op doek, Museum Panorama Mesdag | Rechts: Foto: Mike Bink

ACTIVITEITEN

Specials Suze Robertson en Vrije Academie
Lezing Suze Robertson 
Op zondag 6 november en maandag 9 januari organiseert Museum Panorama Mesdag in samenwerking met de Vrije Academie een lezing over Suze Robertson.
  • Zondag 6 november, van 13:00 tot 14:00 uur door gastconservator Suzanne Veldink
  • Maandag 9 januari, van 13:00 tot 14:00 uur door gastconservator Kees van der Geer
Rondleiding Suze Robertson

Op 25 november, 10 en 17 december organiseert Museum Panorama Mesdag in samenwerking met de Vrije Academie een rondleiding door de tentoonstelling van Suze Robertson. Tijdens deze rondleiding - door kunsthistorica Titia van Lier - hoor je alles over deze bijzondere kunstenaar en haar oeuvre.

Meld je aan
Exclusieve groepsrondleiding Suze Robertson

Boek een exclusieve groepsrondleiding door de tentoonstelling Suze Robertson. Toegewijd. Eigenzinnig. Modern. Professionele museumgidsen nemen je mee langs het werk en leven van Suze Robertson.
Praktische informatie: Groepsprijs: € 90,- (€ 6,- p.p., max. 15 pers.). De rondleiding duurt 45 minuten. Stuur een mail naar info@panorama-mesdag.nl en vraag naar een rondleiding op maat.
Even voorstellen: Jorah Terwisscha van Scheltinga
Mijn naam is Jorah Terwisscha van Scheltinga en sinds september ben ik stagiair voor marketing, communicatie en publiekszaken. Dit jaar rond ik mijn studie ‘Docent Beeldende Kunst en Vormgeving’ af aan de Breitner Academie in Amsterdam. Mijn achtergrond ligt in kunsteducatie, maar mijn ambitie is om veel meer kanten van de museumwereld te verkennen. Vandaar dat ik tijdens mijn stage onder andere werk aan een vernieuwd publieksonderzoek, rondleidingen op zaal geef en help bij het ontwikkelen van educatief materiaal.
Mijn favoriete werk uit de tentoonstelling over Suze Robertson is het portret van Siska, daar is zoveel kleur in te ontdekken. Uit de eigen collectie is Woelige Branding mijn favoriet. Het is onheilspellend en verhalend. Wat mij opvalt tijdens mijn stage is de gedrevenheid van collega’s voor het behoud van het erfgoed van het echtpaar Mesdag en Van Houten en het enthousiasme en de passie van bezoekers voor het panorama en de collectie.

TIP | DE NIEUWE VROUW

De tentoonstelling van Suze Robertson is mede mogelijk gemaakt door genereuze museale bruiklenen, waaronder uit museum Singer Laren.

In het museum in Laren zijn momenteel nog twee schilderijen te zien van Suze Robertson in de tentoonstelling DE NIEUWE VROUW, waaronder dit fraaie zelfportret. Een must see!Suze Robertson, Zelfportret met rode jurk, 1889-1890 olieverf op doek, 50 x 40 cm. Kunstmuseum Den Haag – langdurig bruikleen Suze Robertson Stichting

NOVEMBER - DECEMBER Cadeaumaanden

Aap & Mol feestpakket

Speciaal voor de cadeaumaanden november en december zijn de exclusief handgehaakte knuffels van Aap & Mol in de aanbieding. De knuffels zijn van hoogwaardige kwaliteit en volledig fairtrade (Global Affairs, Amsterdam).
  • Aap & Mol-knuffels: Nu samen te koop voor €36,80 (i.p.v. €46,-)
  • Nieuw Gouden Boekje Aap & Mol op het toverstrand: €8,99

Bestel in de webshop
Twitter
Facebook
LinkedIn
Instagram
YouTube
Museum Panorama Mesdag
Zeestraat 65
2518 AA Den Haag
info@panorama-mesdag.nl

Geopend van di - zon, 10:00 - 17:00 uur
Kijk hier voor actuele openingstijden

 
Copyright © 2022 | Museum Panorama Mesdag |
Alle rechten voorbehouden.


Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je eerder hebt aangegeven deze te willen ontvangen.

Wil je veranderen hoe je deze e-mails ontvangt?
Je kunt je voorkeuren beheren of je hier afmelden.