NIEUWSBRIEF oktober 2019
 
STADSMUSEUM ZOEKT BESTUURSSECRETARIS (M/V, ONBEZOLDIGDE FUNCTIE)

Ter versterking van het 4-hoofdig bestuur is het Stadsmuseum op korte termijn op zoek naar een (onbezoldigde) bestuurssecretaris (m/v). De secretaris is medebestuurder en draagt tevens zorg voor de schriftelijke verslaglegging van de vergaderingen en de verdere ontwikkeling op het gebied van governance. Afhankelijk van jouw kennis en ervaring draag je bij aan de pr en marketing van het museum.

Stadsmuseum biedt: - Uitdagende projecten met een zeer tastbaar resultaat - Een deskundig bestuur met prettige collega-bestuurders - Een ‘social circle’ van cultuurliefhebbers en de mogelijkheid om deel te nemen aan tal van culturele evenementen.

Wij zoeken kandidaten: • Met een uitgebreid netwerk in de Woerdense regio • Met belangstelling voor cultuur en het culturele leven • Met initiatief en de bereidheid om in samenwerking bij te dragen aan de ontwikkeling van het museum • Met affiniteit voor pr en marketing • Met talent voor nauwkeurige verslaglegging en bestuursadministratie.
Het bestuur komt ca. 7 keer per jaar bijeen. De leden van het bestuur ontvangen geen vergoeding. Zie voor meer informatie over het museum: zie www.stadsmuseumwoerden.nl. Voor aanvullende informatie over de vacature kunt u mailen naar contact@stadsmuseumwoerden.nl.

Sollicitatie Stuur voor 20 oktober 2019 uw cv met een korte motivatie naar de heer M. Kentgens (bestuursvoorzitter) via contact@stadsmuseumwoerden.nl.

Klik hier voor de complete vakaturetekst
VRIENDENUITWISSELING MET ANDERE MUSEA

Waarom Vriendenuitwisseling?
Museumvrienden steunen niet alleen hun eigen museum, maar hebben over het algemeen ook belangstelling voor wat in andere musea is te zien en beleven.
De Museumvrienden kampen de laatste jaren met een teruglopend vriendenaantal, waardoor actie gewenst is om die trend minimaal te stoppen maar liever nog te keren.
Daartoe is in de NFVM (Nederlandse Federatie Vrienden Musea)-vergadering vorig jaar het idee geopperd om acties te ondernemen om museumvrienden te binden en te boeien. De vriendenuitwisseling is een actie in dat kader.
 
Wat willen we bereiken met de vriendenuitwisseling?
Voor de “eigen” vrienden/leden wordt een georganiseerd bezoek aan een ander museum georganiseerd, waarbij naast het museumbezoek zelf ook begeleiding en toelichting door de ontvangende vrienden wordt verzorgd. Op die manier biedt zo’n museumbezoek meer dan een gewoon bezoek. Met de uitwisseling dragen we ook bij aan de inkomsten van de ontvangende musea. De bezoekende vrienden betalen immers gewoon de entree, waarbij het merendeel de MJK zal laten scannen. 
  
Hoe zit het met de kosten?
De bezoekende vrienden komen op eigen gelegenheid en op eigen kosten naar de uitwisseling. Eventueel gezamenlijk vervoer kan in de eigen vriendenkring als mogelijkheid worden geopperd en geregeld.
 
Komende data:
12-10-2019: Museum Veere 
19-10-2019: Museum Biesbosch Museumeiland Werkendam (NB) 
02-11-2019: Musea Zutphen (Hof van Eeckeren) 

Komende periode zullen we extra aandacht schenken aan de werving van nieuwe Vrienden. Daartoe zal onder meer een aantal inleidingen over Het ontstaan van musea  door onze secretaris voor serviceclubs worden gehouden.
Vriendenuitwisseling - download de uitnodigingen via de website
GESLAAGD BEZOEK AAN STADSMUSEUM WOERDEN MET EEN LANGE NAZIT, 25 augustus jl. 

Op zondag 25 augustus om 13.30 uur verwelkomt Dick Launspach, voorzitter van de museumvrienden van het Stadsmuseum Woerden een twintigtal museumvrienden. Dit keer komen de Vrienden uit Wageningen, Culemborg, Gouda, Zuylen, Cruqius, Utrecht en natuurlijk ook uit Woerden. Het is een warme dag maar in monumentale pand uit de vijftiende eeuw, is het heerlijk vertoeven. De koffie met traktatie smaakt prima.

Ans Bierlaagh, een vrijwilligster van het museum, neemt ons eerst mee naar de Vroedschapszaal. Het interieur is nog grotendeels origineel. Een bijzondere bijeenkomst was in 1610. Er moest een geschil bijgelegd worden tussen de Staten van Utrecht en het Stadsbestuur. Er waren ‘hoge gasten’  bij zoals vertegenwoordigers van prins Maurits, de Staten-Generaal, de Raad van State en ambassadeurs van Frankrijk en Engeland. Na afloop schonken de gasten een gedenkraam met daarin  de wapens van de aanwezigen.

De rondleiding wordt voortgezet langs  archeologische vondsten, die altijd bovenkomen als er ergens in het centrum van Woerden gegraven gaat worden.

De eye-catcher is de tentoonstelling van de Haagse school in het Groene Hart rond 1900, ‘Boeren van toen’.

Kunstenaars als Jozef Israels, Anton Mauve, en Jan Hendrik Weissenbruch trokken er met tubes verf en palet op uit om het oer Hollandse landschap maar ook haar bewoners te schilderen. Ans vertelt ons dat het een zwaar leven was Men was overgeleverd aan de grillen van de natuur.

Op de muren zijn citaten geschreven uit het boek  ‘Het wassende water uit 1925’ van de in Woerden geboren Herman de Man.

Tijdens de lange nazit zijn  we allemaal zeer tevreden over dit vriendenbezoek en tevens worden herinneringen opgehaald aan vorige vrienden bezoeken in Culemborg, Gouda, Elburg en Den Helder.

Een goed initiatief. Reeds 23 vriendenverenigingen hebben zich inmiddels aangesloten bij dit initiatief. Een leuke manier om elkaar op deze wijze beter te leren kennen.

Els Scholten-Quispel, Gouda

OP ONZE WEBSITE
AGENDA

Zaterdag 8 juni 2019 t/m zondag 10 november 2019
Boeren van toen, De Haagse School in het Groene Hart rond de 19e eeuw

Zondag 27 oktober 2019 - 15.30 uur
Vriendenmiddag met Sietse Govers

Zondag 12 januari 2020 - 15.30 uur
Nieuwjaarsbijeenkomst met lezing door Leon Damen

Bezoeken in het kader van initiatief 'Vriendenuitwisseling'
Zaterdag 12 oktober 2019: Museum Veere 
Zaterdag 19 oktober 2019: Biesbosch MuseumEiland in Werkendam (NB)
Zaterdag 2 november 2019: Musea Zutphen (Hof van Heeckeren)

Geeft u zich op voor deze bezoeken - samen met de Vrienden van het Stadsmuseum Woerden - via onderstaande e-mail button.
Opgeven via a-mail
Copyright © Stg.Vrienden Stadsmuseum Woerden (2019)

Ons mailadres is: contact@vriendenstadsmuseumwoerden.nl

U kunt hier  uw gegevens wijzigen of uitschrijven voor alle nieuwsbrieven en uitnodigingen voor Vriendenmiddagen


This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Vrienden Stadsmuseum Woerden · Kerkplein 6 · 3441 BG, Woerden · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp