Copy
"Det här är nog det mest roliga jag har varit med om, inom skolan. Man får möta andra som är lika passionerade eller/och målmedvetna (kanske inte ens från staden man kommer ifrån) om matte och ger inte upp direkt. Man plågas tillsammans som sedan skapar en gemenskap. Inlärnings metoden är unik men väldigt effektiv, det mest hopplösa problemet förvandlas till något man kan lösa i huvudet." 
- Elev i år 8 Fagrabäckskolan, Växjö
View this email in your browser
Hösten hitills på Fagrabäckskolan

Uppstart för sjuor
Inspirationsföreläsning för alla sjuor 23 september (och NoT 1 oktober). Eleverna erbjöds att söka till Inte-Fatta-Kursen (förkortas IFK. För sjurna IFK7 och den som är gemensam för år 8 och 9 kallas IFK89).
På första träffen  för IKF7 den 13 oktober dök det upp 37 elever, varav 19 från NoT (en elev från 7NoT1 sjuk). Det var ett av de mest fokuserade grupper vi någonsin haft. IFK7 fokuserar på potenser under hösten. Ett tiotal elever hade fått besök på mellanstadiet när Fagrabäckelever gjort besök.
Adnan ansvarig för elevens val på torsdagar
21 elever i år 7-8 på NoT har även Mathivation på elevens val på torsdagar, som leds av Adnan Alblebish som tidigare gått på Fagra men som nu läser natur på Katedral. I elevens val ingår även att hålla lektioner på andra skolor, där 6 elever hittills hållit två lektioner för åk6 på Centrumskolan den 14/10.
Fortsättning för åttor och nior på LNU
IFK89 har haft två träffar på Linneuniversitetet. Det kom 17/22 elever den 23/9 och 20 elever den 13/10. Majoriteten är elever från år 8. De fyra kurstillfällena i höst fokuserar på att mäta lutningen på ickelinjära kurvor, så kallat derivata.


Schema för resten av terminen
IFK7: 11 november 09:00-10:30 i D6 samt 9 december 12:00-13:30 i D1.
IFK89 på LNU: 11 november 12:00-13:40 i M1054 samt 9 december IFK89 08:40-10:20 i IKEA-salen. 
NoT-dagar: 12, 19, 26 november, 10 december.
Hålla lektioner på andra skolor, 4, 16, 25 november.
 
Elever håller lektioner på andra skolor
Nu är det dags för IFK89 att komma ut och hålla lektioner för år 5 och 6. Det är inget krav att göra det. Vissa elever vill fokusera helt på att lära sig matematik, medan andra även vill utmana sina pedagogiska förmågor. Den 4 och 25 november blir det besök på skolor i upptagningsområdet.

Det blir en fm utbildning och en em att hålla två lektioner. Ett par elever kommer även få hålla en lektion den 16 november på begäran av Lena Hallengren som vill göra ett studiebesök. Lena bor i Kalmar är ordförande och gruppledare i utbildningsutskottet.

Fagrabäck och Mathivation i Lärarnas tidning
Efter ett studiebesök på Fagrabäckskolan publicerades en artikel om Mathivation i Lärarnas tidning.
Mathivation Weekend på Chalmers
25-27 september deltog 11 elever från år 8-9 från Fagrabäck på en utbildningshelg i Göteborg. 6 andra elever deltog, bland annat Tarek och Adnan som coacher i olika moment.
De ägnade hela helgen till att få fram decimaler på pi genom att mäta på sexhörningar, 12-hörningar, 24-hörningar, 3072-hörningar och till slut ta fram en generell formel inspirerad av Liu Hui-algrotimen.
Helgens aktiviteter besöktes av miljöpartisten Valter Mutt, ledamot i utrikesutskottet.

Kommentaren från en av eleverna från utvärderingen sammanfattar effekten som helgen hade:
"Den var en rolig upplevelse där man mötte utmaningar man inte trodde kunde lösas; som sedan blev lösta. Man fick en gemenskap med gruppen och jag fick själv ett intryck att alla ville försöka sitt yttersta, som sedan gav resultat. Inte full pott på tentan utan en underbar helg!" Lärarna och reseledarna Johan Lööf och Niklas Roth var väldigt engagerade och uppskattade av samtliga.
Kommentaren från en av eleverna från utvärderingen sammanfattar effekten som helgen hade:
"Den var en rolig upplevelse där man mötte utmaningar man inte trodde kunde lösas; som sedan blev lösta. Man fick en gemenskap med gruppen och jag fick själv ett intryck att alla ville försöka sitt yttersta, som sedan gav resultat. Inte full pott på tentan utan en underbar helg!" Lärarna och reseledarna Johan Lööf och Niklas Roth var väldigt engagerade och uppskattade av samtliga.

Arbetsmaterial Liu Hui (pdf)
Hela Utvärderingen av MathivationWeekend (pdf)
Sir Tarek undervisar elever i Filippinerna
Sir Tarek Arnaout höll i ett Skype-seminarium med 45 högstadieelever och ett 20-tal lärare/organisatörer på University of Santo Tomas i Manila, Filippinerna. Det var väldigt uppskattat och kommer med stor sannolikhet att fortsätta, med ambitionen att ha Tarek på plats!
Kurs i pedagogiskt ledarskap
Eleverna från Fagrabäckskolan har fått möjlighet att söka till en nationell kurs i pedagogiskt ledarskap som äger rum november 2015 - mars 2016.
Målet efter avslutad kurs är att eleven ska på egen hand hålla föreläsningar och mattelektioner.
Denna grupp kommer att bestå av 10 elever från olika skolor där Mathivation är aktiva. Söktrycket från Fagrabäckskolan var högst, där 9/17 ansökningar kom från Fagrabäckelever. I kursen kommer vi att besöka skolor i Göteborg, Malmö och Stockholm.
Fagrabäckare ute på fältet:
- Tarek och Ilma i Alingsås – 14 augusti – Tarek Arnaout, som nu går IB-programmet på Katedral och Ilma Caprnja, som går på Växjö Fria, inspirerade ett 30-tal lärare  i Alingsås på kickoff inför matematiklyftet. 
 
- Adnan och Caroline på Centrumskolan – 31 augusti – Adnan Alblebish, som nu går natur på Katedral, och Caroline Hedenbergh tillsammans med Miguel Perez från LNU och Farid presenterade Mathivation på Gustav Fridolins regionala konferens för Kronoberg. Här är Adnans föreläsning på Fridolins event i Göteborg innan sommaren. 
 
- Adnan i Stockholm – 3-4 september – Träning av elever på Sätraskolan inför att hålla lektioner på Bredängsskolan. Satsningen i Stockholm leds av Amad Raja och är ett samarbete med Stena Fastigheter. Här är en artikel från uppstarten förra året samt ett filmklipp
 
- Ilma i Stockholm – 8 september –  Föreläsning för 7:orna på Bredängsskolan följt av Sätraskolans elever som höll lektioner. 
 
- Ilma i Uddevalla – 9 september – Ilma och Albin Nilsson från Uddevalla var huvudtalare på Gustav Fridolins regionala konferens i Uddevalla.
 
- Tarek på Brattön – 9 september – Tarek bidrog med lektioner, övningar och spel till en teambuildingdag för hela SKF-gymnasiet i Göteborg ute på Lilla Brattön.
 
- Ilma i Falkenberg – 10 september – Ilma och Maria Jimenez från Sätraskolan föreläste på Stena Fastigheters personalkonferens i Falkenberg.
 
- Ilma i Borås – 30 september – Föreläsning och lektioner på Fristadsskolan i Borås där intressenter från kommunen och högskolan observerade.
 
- Carl i Kopparberg – 7 oktober – Carl Hedenbergh år 9 på Fagra och Albin föreläste och höll lektioner i geometri på Kyrkbacksskolan. 
- Saief i Göteborg – 9 oktober – Saief Salman, som nu går år 2 Natur på Växjö Fria, föreläste om framgång på Inspiration15, en regional konferens arrangerad av Sveriges Elevkårer.
Elever som går IFK7:
Eskil Olofsson 7A
Mattis Wiberg 7A
Edwin Lundmark 7B
Elliot Nielsen 7B
Emanuel Behrenz 7B
Linnea Horneig 7B
Samti Blessyn 7B
Gustav Hammarstedt 7C
Isac Rosell 7C
Ramtin Nessani 7C
Thea Hall 7D
William Björkman 7D
Ebba Eriksson 7E
Filip Sjögren 7F
Johanna Svensson 7G
Thea Pedersen 7G
Ellen Alvesson 7H
Fatimah Al-nuwab 7H
Adam Nilsson 7NoT1
Adam Nord 7NoT1
Adam Wickström 7NoT1
Albin Martinsson 7NoT1
Axel Evertsson 7NoT1
David Rohman 7NoT1
Emil Tegvall 7NoT1
Iris Bernhardsson 7NoT1
Lisa Bergman 7NoT1
Malva Sobeck 7NoT1
Marcus Sjöholm 7NoT1
Tilde Hermansson 7NoT1
William Jacobsson 7NoT1
Wilma Sjöholm 7NoT1
Albin Cronquist 7NoT2
Amelie Johansson 7NoT2
Anton Wallertz 7NoT2
Axel Hermansson 7NoT2
Jakob Baert 7NoT2
Karl Isaksson 7NoT2
 
Elever som går IFK89:
Ellinor Jaksic 8A
Ilse Twisk 8A
Maryam Al-Nuwab 8A
Karolina Myhrberg 8B
Theodor Johansson 8B
Amanda Mårdh 8C
Elsa Gustavsson 8D
Maja Porle 8D
Olivia Yman 8D
Olof Strandberg 8E
Othilda Ahlrot 8E
Benjamin Strömgren 8F
Carl Westhoft 8F
Carolina Barreira 8NoT1
Emma Lundqvist 8NoT1
Anja Magnusson 8NoT2
Jacob Andersson 8NoT2
Mathilda Sjöholm 8NoT2
Nils Andersson Ström 8NoT2
Frans Ottosson 8NoT3
Märta Belin 8NoT3
Linus Möller 9D
"I går hämtade vi en strålande glad pojke vid stationen. Han berättade att de hade haft det jättejobbigt och det hade varit jättesvårt men SÅ KUL. Vi fick även tillfälle att hälsa på Johan och Niklas som berömde ungdomarna. Jag vill därför tacka för att ni driver detta matteprojekt och för att sonen fick möjlighet att följa med till Göteborg. Det är verkligen berömvärt att ni på Fagrabäck provar de här idéerna."
- Förälder till en av eleverna som deltog i Mathivation Weekend på Chalmers
Mathivation på Sätraskolan genom Stena Fastigheter
Nästa nyhetsbrev kommer till jul!
Vill du avsluta din prenumeration av nyhetsbrevet? unsubscribe from this list