Copy
21 mei 2016
Beste lezer,
 
7 mei 2016 vond de onthulling plaats van het Memorial Damslachtoffers 7 mei 1945…
 
Johan Wieland, Rob Doves, Norbert-Jan Nuij, Ludmilla van Santen, bedanken allen die sinds de start van onze Stichting dit mogelijk hebben gemaakt:
 • Alle nabestaanden van de slachtoffers en getuigen die ons hun verhaal vertelden. Dankzij u allen konden wij de bewijzen vastleggen.
 • Joke Andriessen ondersteunde de stichting bij onderzoeken naar personen en zette de puntjes op de i.
 • Diverse vrijwilligers die eerder bij onderzoek en vertaling betrokken waren.
 • Een half jaar na de oprichting van de Stichting was het door persoonlijke omstandigheden voor Arthur Rebattu onmogelijk om voort te gaan en werd benoemd tot ere-bestuurslid.
 • Curator-adviseur Ronald van Tienhoven, vanaf 7 mei 2013 betrokken bij dit project. Hij bracht ons in contact met Moniker, was verantwoordelijk voor de fondsenwerving en regelde de facilitaire zaken. Zijn inbreng, advies en ondersteuning was voor ons essentieel en wordt zeer gewaardeerd.
 • Luna Maurer, Jonathan Puckey, Roel Wouters van Moniker, samen met hun team waaronder Tereza Ruller, Philip Bährer en eerder Eve Dullaart, hebben vanaf eind 2013 gewerkt aan de website plaatseensteen.nl Neemt u vooral de moeite om op die site te kijken naar de prachtige film met muziek van Louis Andriessen waarin mooi duidelijk wordt gemaakt hoe alle steentjes vorm geven aan het eindresultaat. Via dit participatieproject was het voor iedereen mogelijk om totaal 15.509 steentjes te plaatsen in de namen van de slachtoffers die uiteindelijk werden vastgelegd in steen. Herdenken 2.0
 • De leden van ons Comité van Aanbeveling
 • Joep Bouma verzorgde de persberichten 2015-2016
 • Gert Jan van Rooij fotografeerde 7 mei in opdracht van de Stichting
 • Steenbedrijf Gielkens produceerde de herdenkingsstenen.
 • Firma Dura Vermeer heeft ervoor gezorgd dat de stenen keurig in de bestrating zijn geplaatst.
 • Gemeente Amsterdam met diverse afdelingen van Stadsdeel Centrum.
 • Door financiële ondersteuning van sponsoren en fondsen en diverse privé donaties van familieleden, getuigen en betrokkenen kon het Memorial op 7 mei 2016 worden onthuld. Won Yip stelde zich garant voor de exploitatie.
 • Dank aan hen die ongenoemd bleven.
 
7 mei 2016 is dankzij uw inbreng een gedenkwaardige dag geworden. Helaas was het niet mogelijk om met iedereen een persoonlijk woordje te spreken.
De bloemen die zijn gelegd bij de kransen, zijn door de Gemeente voor de nacht veilig gesteld en zijn iedere volgende morgen om 8 uur teruggeplaatst, tot en met 11 mei, zoals bij het Nationaal monument.
De hulpverleners van het Rode Kruis Amsterdam hebben een aantal gasten (6) moeten bijstaan die last hadden van het warme weer, en er zijn enkele pleisters geplakt op kleine verwondingen. Gelukkig zijn er verder geen ernstige gevallen gemeld. We hopen dat iedereen snel is hersteld.
 
Een speciale pagina over deze dag is in ontwikkeling, deze link. Daarin zijn ook opgenomen de speeches.
Er is vooraf, op de dag zelf, en nadien, veel media-aandacht geweest waarbij enkele nabestaanden en getuigen hebben meegewerkt. Alles kunt u terug kijken via deze link
Er zijn veel foto’s gemaakt en deze kunt u vinden via deze link. U wordt vriendelijk verzocht uw gemaakte foto’s te delen via email dam07051945@gmail.com of via Wetransfer. De naam van de maker wordt per foto genoemd. Indien u foto’s van een ander gebruikt en publiceert, denk dan aan het noemen van de bron.
 
Vervolg
Nu er erkenning is voor de slachtoffers, hun namen voor altijd op de Dam te lezen zijn, zijn nu meer mensen op de hoogte van deze gebeurtenis.
Daardoor krijgen we enorm veel reacties binnen via email, website en onze Facebook pagina; de bezoekersaantallen stijgen per minuut. Het is fantastisch, maar het kost even wat tijd.
Ontvangen voorinschrijvingen voor ons boek ‘Drama op de Dam’ worden z.s.m. verwerkt. Bestellen tegen de gereduceerde prijs tijdens de voorinschrijving kan nog tot 7 juni. Vooral voor de grotere aantallen is er voordeel. Daarna is de verkoopprijs 24,95 per boek exclusief verzendkosten.
Uw persoonlijke bedankjes kunt u achterlaten in ons gastenboek.
Er zijn diverse vragen gesteld dat nieuw onderzoek vergt en waar we uitgebreid de tijd voor willen nemen.
De beantwoording kan even iets langer duren, waarvoor we uw begrip vragen.
U mag ons altijd mailen dam07051945@gmail.com
 
Dank u wel.
Een trots Bestuur.


Links
website stichting
plaatseensteen
facebookpagina stichting
twitter stichting

Het memorial voor Damslachtoffers wordt mede mogelijk gemaakt door vele particuliere donaties,  Yip Group, Mondriaan Fonds, AFK, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Amsterdam, Amsterdams Comité 4 en 5 mei, Tours & Tickets, Koninklijke Industrieele Groote Club, Rabobank Amsterdam, Madame Tussauds, Gassan, NH collection Grand Hotel Krasnapolsky, De Roode Leeuw, Stadsarchief Amsterdam, Rode Kruis, NIOD, NIMH, Nederlands Fotomuseum, Nationaal Archief, Mijn Genea, Condomerie, de Bijenkorf, ABN AMRO N.V, Erfgoed Logies, Maison de Bonneterie, 123inkt, StamboomVragenForum, Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2016 Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by MailChimp