Copy
18 december 2017
 

Beste lezer,
 
U leest nummer 39 van onze nieuwsbrief,  waarin we ter afsluiting van 2017 nog dit met u willen delen:
 
Recent zijn door de Gemeente Amsterdam noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd op de Dam waarbij ook de naamstenen van het Memorial opnieuw in de klinkerbestrating zijn ingepast. Daarbij zijn stenen tijdelijk verwijderd (uit voorzorg ‘s nachts veiliggesteld), en er is helaas beschadiging ontstaan aan 1 naamsteen, en aan de Nederlandstalige
context-regel. De betrokken families zijn daarvan door ons op de hoogte gesteld.
Wij betreuren het indien nabestaanden dit als schokkend hebben ervaren.
De schade zal binnenkort door de gemeente worden hersteld in het kader van de overdrachtsovereenkomst met onderhoudsplicht. Wij hebben er alle vertrouwen in en zullen er samen met de ontwerper op toezien dat dit netjes zal gebeuren.
 
Vijf jaar van drukke werkzaamheden rond de onderzoeken, met als hoogtepunten de publiekscampagne 'Plaats een steen', de herdenking in 2015, de onthulling van het Memorial met de naamstenen van 32 dodelijke slachtoffers en de presentatie van ons boek ‘Drama op de Dam – 7 mei 1945’ begin 2017, liggen achter ons.
Het boek heeft inmiddels al mooie recensies mogen ontvangen en diverse lezers hebben de moeite genomen hun bevindingen te laten weten.

Een kleine greep uit de recensies:
  • NRC “nauwgezette reconstructie” (vier stippen)
  • Contactblad Stichting 1940-1945 “zeer verzorgde boekuitgave”
  • Biblion “indrukwekkende verhalen”
  • go2war2.nl “Mooi lezenswaardig boek” (drie sterren)
We hopen dat eenieder in de eigen omgeving over 7 mei 1945 spreekt, zodat deze geschiedenis met vreselijke gevolgen meer onder de aandacht komt.
Het is een mooie geste om het boek cadeau te doen, Het is op voorraad bij o.a. Stadsboekwinkel Amsterdam, Amsterdam Museum, de Bijenkorf, Bruna Damstraat Zaandam, Scheltema, Bol.com, of te bestellen via iedere boekwinkel en via onze website. Voor afname van grotere aantallen kan een korting worden verkregen via email boekbestelling@7mei1945.nl
 
We blijven verder onderzoek doen naar de omstandigheden van de beschieting en naar personen, zoals de gewondenlijst en koppeling van personen die op foto’s worden herkend. Volg ons op de Website en Facebook voor regelmatig nieuwe updates.
 
Op 7 mei zal door de Stichting niet jaarlijks (in groter verband) een herdenking worden georganiseerd. Wel onderzoeken we de mogelijkheden om op 7 mei 2020 een passende bijeenkomst te organiseren.
 
Wederom mochten we enkele giften ontvangen, hartelijk dank, en dit blijft nodig voor verder onderzoek, en het in stand houden en verder ontwikkelen van de website die de komende jaren zal blijven bestaan, opdat wij niet vergeten.
Uw giften zijn van harte welkom op rekeningnummer NL10 INGB 0008 136685 ten name van Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945 en zijn fiscaal aftrekbaar omdat wij een Algemeen Nut Beogende Instelling zijn.
 
Helaas kregen we ook dit jaar weer bericht van ziekte en overlijden van contactpersonen. We zijn dankbaar dat we hun verhaal nog konden vastleggen.
In gedachten zijn we bij hen die gemist worden.
 
Het bestuur wenst u en uw naasten veel gezondheid en geluk voor 2018.
 
U mag ons altijd mailen dam07051945@gmail.com

Dank u wel,
Het bestuur
 
 


Links
website stichting
plaatseensteen
facebookpagina stichting
twitter stichting

Het memorial voor Damslachtoffers werd mede mogelijk gemaakt door vele particuliere donaties,  Yip Group, Mondriaan Fonds, AFK, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Amsterdam, Amsterdams Comité 4 en 5 mei, Tours & Tickets, Koninklijke Industrieele Groote Club, Rabobank Amsterdam, Madame Tussauds, Gassan, NH collection Grand Hotel Krasnapolsky, De Roode Leeuw, Stadsarchief Amsterdam, Rode Kruis, NIOD, NIMH, Nederlands Fotomuseum, Nationaal Archief, Mijn Genea, Condomerie, de Bijenkorf, ABN AMRO N.V, Erfgoed Logies, Maison de Bonneterie, 123inkt, StamboomVragenForum, Centraal Bureau voor Genealogie CBG, De Jonggroep, Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2017 Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp