Copy
Tekening Aat Veldhoen 1987
2 mei 2020
 
Beste lezer,
 
U leest Nieuwsbrief nummer 45
onderstreepte teksten verwijzen naar een weblink

 
75 jaar Vrijheid
 
Herdenken en Vieren - update
In diverse media zal er aandacht worden geschonken aan de bevrijding van Nederland. De bevrijding verliep niet overal feestelijk. Bij schietpartijen tussen leden van de Binnenlandse Strijdkrachten en de Duitsers, werden in heel Nederland tussen 4 en 8 mei 1945 bijna 200 mensen doodgeschoten. In Amsterdam hebben wij deze doden vastgesteld, naast de 32 slachtoffers op de Dam.
Veel mensen zochten op de Dam bescherming achter draaiorgel ’t Snotneusje
nu in eigendom van het Amsterdam Museum
 
Er was veel gepland, een reünie en herdenking, activiteiten, alles loopt anders.
We zijn zeer verheugd dat diverse omroepen en bladen met een item komen over de bevrijding van Nederland, én Amsterdam, de schietpartij met de gevolgen voor slachtoffers, nabestaanden en getuigen, en de heldhaftige rol van het draaiorgel. 
Bij alles dienen wij en u zich te houden aan de landelijke regels: ‘Blijf thuis’.
 
Graag uw speciale aandacht voor:
 
 • Dagelijks vanaf 27 april NPO1 20.25 NOS Bevrijdingsjournaal
 • 2 mei artikel in het Parool en in Meinummer Ons Amsterdam
 • 2 mei NPO2 20.35 Omroep Max- In de voetsporen van de bevrijding, 
  over 7 mei. 
 • 4 mei Aangepaste Nationale Herdenking in de Nieuwe Kerk en op de Dam zie link.
 • De vlaginstructie is eenmalig aangepast: van zonsopgang tot zonsondergang hangt de Nederlandse vlag halfstok.
 • 5 mei Aangepast programma Amsterdam zie link
 • 5 mei en 7 mei De bevrijding van Amsterdam, de schietpartij op de Dam, en de rol van het draaiorgel ’t Snotneusje. Gelukkig is er veel aandacht voor de belangrijke gebeurtenis rond de bevrijding.
 • Vanuit Pakhuis de Zwijger wordt op 5 mei Live de Bevrijdingsdag Special: de Vrijheidsmaaltijdsoep uitgezonden (16.30-19.30 uur), met soep, verhalen en muziek. Van 17.00 tot 17.15 uur wordt er gesproken over het Snotneusje en de schietpartij. Ook te volgen via AT5
 • AT5 maakt een uitgebreide reportage, uitzending 5 mei.
 • Op 7 mei verschijnt in het Noord-Hollands Dagblad een reportage van Rien Floris.
 • En wellicht komt er nog meer… te volgen in onze rubriek In het nieuws.
 • Bij het Memorial op de Dam zal bij iedere naamsteen een bloem worden gelegd. Met dank aan Annemarie de Wildt van het Amsterdam Museum. 
 • Tijdelijk is het mogelijk om een digitaal bloemetje te plaatsen via de website van het Nationaal Comité, zie link
 
Volg ook onze website en facebook voor het laatste nieuws én uitbreidingen met nieuwe getuigenissen, nieuw beeld, én geluid.

* tekst gaat verder onder de foto.
Foto: collectie Marco Hogenkamp, een feestelijk uitgedost draaiorgel ’t Snotneusje in de Kalverstraat, datering op of na 7 mei 1945
Foto: collectie Marco Hogenkamp, een feestelijk uitgedost draaiorgel ’t Snotneusje in de Kalverstraat,
datering op of na 7 mei 1945


Update herstel Memorial Damslachtoffers
Het Memorial is door de Gemeente aangepast, de werkzaamheden zijn gereed. Dit keer zijn zes naamstenen vervangen: Willem Bakker, Herman Budde, Gerrie Cornelisse, Jan Goede, Dien Buddingh-van der Flier en Petrus van Dam. Ook zijn er links en rechts van de bestaande granieten context-regels, twee stalen tegels aangebracht met tekst in Nederlands en Engels. Daarop een QR-code die verwijst naar onze website. Deze tegels markeren een kunstwerk binnen de Gemeente Amsterdam. Voorlopig moet het beschermd zijn tegen ‘van buiten komend onheil’.
 
Tips
 • Op dit moment loopt nog de actie ‘Donatie+ boekverloting’. We verloten maar liefst 10 exemplaren van ons boek ‘Drama op de Dam – 7 mei 1945’ Iedereen die een donatie overmaakt, elk bedrag telt, doet mee met de boekverloting. Trekking 1 juni.
 • Uiteraard kunt u het ook los bestellen, uitsluitend via onze website met korting,
  (20 euro ipv 24,95) incl gratis verzending, en naar wens te voorzien van een geschreven opdracht. 
 
Dringende oproep
Er is geweldig goed gereageerd op onze oproep en we zijn de gulle gevers meer dan dankbaar voor de ontvangen bedragen. Heel, heel hartelijk dank! We kunnen weer even vooruit, even geen zorg, maar toch willen we nog eens herhalen:
De Stichting kan uitsluitend bestaan door uw giften en dit blijft nodig voor verder onderzoek, en het in stand houden en verder ontwikkelen van de website. De jaarlijkse vaste lasten bedragen ca €1000,-. 
Zonder giften is het voortbestaan van de website niet mogelijk. Uw financiële bijdrage is van harte welkom op rekeningnummer NL10 INGB 0008 136685 ten name van Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945 en is fiscaal aftrekbaar omdat wij een Algemeen Nut Beogende Instelling zijn.
 
Wij realiseren ons dat voor velen van u dit moeilijke dagen zijn, met nare herinneringen. Toch proberen we vooruit te kijken en de vrijheid te vieren. Wij wensen u alle goeds.

U mag ons altijd mailen dam07051945@gmail.com

Dank u wel,
Het bestuur
 
 


Links
website stichting
plaatseensteen
facebookpagina stichting
twitter stichting

Het memorial voor Damslachtoffers werd mede mogelijk gemaakt door vele particuliere donaties,  Yip Group, Mondriaan Fonds, AFK, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Amsterdam, Amsterdams Comité 4 en 5 mei, Tours & Tickets, Koninklijke Industrieele Groote Club, Rabobank Amsterdam, Madame Tussauds, Gassan, NH collection Grand Hotel Krasnapolsky, De Roode Leeuw, Stadsarchief Amsterdam, Rode Kruis, NIOD, NIMH, Nederlands Fotomuseum, Nationaal Archief, Mijn Genea, Condomerie, de Bijenkorf, ABN AMRO N.V, Erfgoed Logies, Maison de Bonneterie, 123inkt, StamboomVragenForum, Centraal Bureau voor Genealogie CBG, De Jonggroep, Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Copyright © 2020 Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp
Copyright © 2020 Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp