Copy
23 december 2020
 
Beste lezer,
 
U leest Nieuwsbrief nummer 46
onderstreepte teksten verwijzen naar een weblink

75 jaar Vrijheid
 
Zoals u gewend bent kijken we in december terug op het afgelopen jaar.
2020 stond in het teken van onze vrijheid, 75 jaar geleden zwaar bevochten, doch werd beperkt door het Covid-19 virus. In mei vervielen veel geplande evenementen. 
 
Indrukwekkend was de Nationale Herdenking van 4 mei 2020 toen de Koning sprak vanaf een verlaten Dam. 
Daardoor denken we met nog meer trots terug aan vorig jaar, met de kranslegging voor de ‘Burgerslachtoffers Europa’ tijdens de Nationale Herdenking, die mede gelegd werd om alle slachtoffers van de schietpartij te herdenken en na afloop een besloten samenzijn in de Koninklijke IGC, met o.a. de koning en koningin die ons boek ‘Drama op de Dam - 7 mei 1945’ overhandigd kregen.

 
Foto: collectie Marco Hogenkamp, een feestelijk uitgedost draaiorgel ’t Snotneusje in de Kalverstraat, datering op of na 7 mei 1945
Foto: collectie Marco Hogenkamp, een feestelijk uitgedost draaiorgel ’t Snotneusje in de Kalverstraat, datering op of na 7 mei 1945

Toch was het onderwerp ‘Drama op de Dam 7 mei 1945’ in het nieuws, met in de hoofdrol het draaiorgel ’t Snotneusje. Met afsluitend een mooi ‘dankjewel’ van Job Cohen voor ons onderzoek.
Dit jaar konden er toch nog nieuwe getuigen worden toegevoegd zoals Cor Perlee; Wim Willems en het onderzoek dat we deden naar de kogel die hij nog in bezit heeft. Er werden nieuwe feiten ontdekt over de maker van het geschilderde portret van slachtoffer Han Hutjes, welk schilderij aan ons is geschonken, en wij bij een museum willen onderbrengen.
 
Memorial Damslachtoffers
Bij herstel in mei zijn enkele naamstenen vervangen. De familie van Dien Buddingh-van der Flier en Jan Goede hebben gebruik gemaakt van het aanbod om de oude naamsteen bij het graf te plaatsen. (Van de 32 Damslachtoffers zijn nog 11 graven bewaard gebleven.) Wij vinden het erg mooi geworden.
 
Stichting in 2021 
Het is nog onbekend welke activiteiten of mogelijkheden er zijn voor mei 2021.
Er zal aandacht blijven voor de slachtoffers op onze Facebookpagina.
We blijven verder onderzoek doen naar de omstandigheden van de beschieting en naar personen, zoals de gewondenlijst en koppeling van personen die op foto’s worden herkend. Kent of herkent u iemand op een foto in het boek of op de website, wilt u dat dan aan ons doorgeven?
Bij het lijstje met namen van ‘mogelijke slachtoffers in onderzoek’ blijft het een uitdaging om nabestaanden te vinden en daarbij overheid en instanties ervan te overtuigen dat een medisch archief eveneens een mogelijk antwoord kan bevatten, waarbij regels van privacy of medisch beroepsgeheim ondergeschikt zijn aan het ‘uitzonderlijk belang’ om de persoon als mogelijk oorlogsslachtoffer te bevestigen.
 
Ons boek ‘Drama op de Dam – 7 mei 1945’ is uitsluitend via onze website met korting te bestellen, (20 euro ipv 24,95) met gratis verzending, en naar wens te voorzien van een geschreven opdracht. 
 
Dringende oproep
Er is geweldig goed gereageerd op onze oproep en we zijn de gulle gevers meer dan dankbaar voor de ontvangen bedragen. Heel, heel hartelijk dank! We willen nog eens herhalen: De Stichting kan uitsluitend bestaan door uw giften en dit blijft nodig voor verder onderzoek, en het in stand houden en verder ontwikkelen van de website. De jaarlijkse vaste lasten bedragen ca 1000 euro. 
Zonder giften is het voortbestaan van de website niet mogelijk. Uw financiële bijdrage is van harte welkom op rekeningnummer NL10 INGB 0008 136685 ten name van Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945 en is fiscaal aftrekbaar omdat wij een Algemeen Nut Beogende Instelling zijn.
 
Helaas kregen we ook dit jaar weer bericht van ziekte en overlijden van contactpersonen. We zijn dankbaar dat we hun verhaal nog konden vastleggen. 
In gedachten zijn we bij hen die gemist worden.
 
Wij realiseren ons dat voor velen van u dit moeilijke dagen zijn, met nare herinneringen. Toch proberen we vooruit te kijken en de vrijheid te vieren. 
Het bestuur wenst u en uw naasten veel gezondheid en geluk voor 2021.U mag ons altijd mailen dam07051945@gmail.com

Dank u wel,
Het bestuur
 
 


Links
website stichting
plaatseensteen
facebookpagina stichting
twitter stichting

Het memorial voor Damslachtoffers werd mede mogelijk gemaakt door vele particuliere donaties,  Yip Group, Mondriaan Fonds, AFK, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Amsterdam, Amsterdams Comité 4 en 5 mei, Tours & Tickets, Koninklijke Industrieele Groote Club, Rabobank Amsterdam, Madame Tussauds, Gassan, NH collection Grand Hotel Krasnapolsky, De Roode Leeuw, Stadsarchief Amsterdam, Rode Kruis, NIOD, NIMH, Nederlands Fotomuseum, Nationaal Archief, Mijn Genea, Condomerie, de Bijenkorf, ABN AMRO N.V, Erfgoed Logies, Maison de Bonneterie, 123inkt, StamboomVragenForum, Centraal Bureau voor Genealogie CBG, De Jonggroep, Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Copyright © 2020 Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp