Copy
Zomer 2016 [ouders & kinderen]
Toon deze nieuwsbrief in de browser

Een nieuwe zomernieuwsbrief!

Ook dit jaar is er weer een Zomernieuwsbrief voor alle ouders en kinderen die het KBC-Dyslexie bezoeken. Natuurlijk zijn er ook tips voor leerkrachten. Deze brief staat boordevol tips, trucs, inspiratie en anti-verveel-tips om de zomer én de zomervakantie goed door te komen. Want ook deze zomer is het motto: Dyslexie…? Je kunt er ver mee komen! In de vakantie soms zelfs letterlijk! 

Een zomerdip, wat betekent dat...? Als je in de zomerperiode veel minder boeken leest of oefent met schrijven, kan dat wat je met héél hard werken geleerd hebt, best snel weer 'wegzakken'....  Voorkom de zomerdip door in de vakantie vooral op een leuke, plezierige en motiverende manier bezig te zijn met boeken, schrijven en lezen. Géén saaie woordrijtjes lezen of suffe teksten (gelukkig doen we dat normaal gesproken óók nooit!), maar alléén leuke tijdschriften, grappige moppenboeken, spannende boeken, hilarische schrijfspelletjes! Doe je ook mee met de zomerwedstrijd van het KBC-Dyslexie? Er zijn weer leuke prijzen te winnen!

Wij wensen jullie veel leesplezier en natuurlijk een superfijne zomervakantie!
    
Zonnige zomergroeten van het hele team van het KBC-Dyslexie!

Renske van der Stege en Esther Molema (praktijkhouders KBC-Dyslexie), Anouk Kamp, Janita Klep, Jenneke Mensink, Marieke Luten, Suzanne Melenhorst, Evelien Veldman, Saskia Stastra (logopedist-dyslexiespecialisten), Annemieke van Boven (orthopedagoog), Daniëlle Mollink (orthopedagoog-generalist) Hanneke Bloem en Barbara Stobbink (secretariaat)

Luisterlezen

In de vakantie kun je lezen en luisterlezen lekker afwisselen. Zo kom je vlot door je boeken heen en wordt het lezen echt leuk! We hebben veel luister-cd's van de nieuwste jeugdboeken. Vraag jouw dyslexiejuf ernaar en kies je favoriete luisterboeken uit om lekker te luisteren in de tent of op de achterbank van de auto!

Superboek en Daisylezer

Ken je de site van Superboek al? Maak een gratis account aan en zet nog vóór de vakantie je favoriete boeken op je digitale boekenplank. Als je een Ipad of Tablet hebt, kun je ook de App Daisylezer downloaden. De boeken die op je digitale boekenplank van Superboek staan, kun je dan ook via de App beluisteren. Let op: je hebt wel Wifi nodig om ze te kunnen beluisteren. 

Yoleo 

Wil je graag luisteren en tegelijkertijd meelezen en -kijken in het boek? Dan is de App van Yoleo echt iets voor jou! De App is gratis, de boeken kosten tussen de 3,50 en 6 euro. Via het KBC-Dyslexie kun je extra voordelig boeken lezen. Vraag of jouw dyslexiebehandelaar een demo kan geven. En... ook de boeken die je leest met Yoleo, tellen mee voor je leeslogboek en de leeskanjermedailles!

Vakantiebieb-App

Deze zomer kun je boeken digitaal lezen (e-books) op een tablet of smartphone met de VakantieBieb-app. Jij, maar ook je ouders kunnen vanaf 1 juni (je ouders vanaf 1 juli) gratis boeken lezen. Probeer het eens uit! Je kunt ook meedoen aan de winactie van de Bieb. Download vanaf de App en maak kans op een iPad mini! 

Zomerwedstrijd

Ook dit jaar kun je weer meedoen aan de zomerwedstrijd. Dit keer krijg je van je behandelaar materiaal en (knutsel)tips mee om een vakantieverhaal te schrijven. Maak een foto van jezelf en knip die uit. Plak de foto in het mandje van de luchtballon, in de zeepbel, op de rug van de zeeschildpad of ... hangend aan een Zeppelin! Hoe kijk je van daaruit terug op je vakantie..? Gebruik je fantasie voor de foto én voor het verhaal. 
Je krijgt er ook een vakantie-woordenlijst bij, zodat je kan spieken hoe je sommige moeilijke woorden schrijft. Zo weet je na de vakantie ook hoe je moeilijke woorden zoals barbecue, caravan, camping, zonnebrandcrème of waterscooter schrijft! 

We zijn heel benieuwd naar alle inzendingen! Alle verhalen krijgen een ereplek op het KBC-Dyslexie. De 10 mooiste, origineelste of grappigste komen ook op onze website en krijgen een leuke prijs! 

 

Lezen = samen leuke dingen doen!


Lezen wordt leuk als het gekoppeld is aan een gezellige activiteit. Denk eens aan:
  • Een aftelkaart maken voor leuke leesactiviteiten. Kaart vol = beloning!
  • Neem (met een vriend of vriendin) een Boekenbabbel op, een filmpje van 1 minuut over jouw favoriete boek
  • Een picknick voorbereiden met een receptenboek en dan lekker picknicken!
  • Een recept lezen, samen maken én opeten! (sorbet, vakantietaart, barbecue enz).
  • Samen de ondertiteling lezen van een animatiefilm (eerst NL-NL en dan eens EN-NL)
  • De spelregels van een (nieuw) spel lezen en dan met het hele gezin spelen
  • Een Vlog of Blog voorbereiden (op papier) en dan maken & publiceren
  • Een boek lezen en dan als beloning naar de bioscoopfilm kijken
  • Een uitje naar de dierentuin of (attractie)park voorbereiden door de folder of site te lezen
  • We hebben nog een paar superleuke doe-eens-iets-anders-met-een-boek-dingen. Vraag je dyslexiejuf ernaar!

Spelling = samen leuke dingen doen!

Koppel schrijven en spelling aan een leuke activiteit. Kies maar uit!

Tofste boeken voor jongens

De serie van de Boomhut is al een tijdje één van de favoriete boeken in onze praktijk. De boeken zijn prettig geschreven, de bladspiegel is overzichtelijke en er zijn veel plaatjes. Ook leuk zijn de informatieve boeken van dezelfde schrijvers: Het waanzinnige boek over het menselijk lichaam en het waanzinnige boek over prehistorische dieren. 
Ook de serie van Dummie de Mummie is razend populair. Er is net weer een nieuw deel uit: Dummie de Mummie & de drums van Massoeba. Kijk ook eens op de site van Dummie de Mummie. Je vindt er allerlei leuke knutselideeën. Of doe mee aan de wedstrijd: Maak een slagzin af en win een reis naar Oostenrijk! 
Enzo Knol is een populaire Vlogger. Hij heeft nu ook een boek geschreven: Knolpower! Je vindt er een snelcursus Vloggen, stripverhalen, interviews en nog veel meer. Natuurlijk kun je ook zelf een vakantie-Vlog maken als je het boek hebt gelezen. Ennuh.... dit boek is zeker ook leuk voor meiden! Veel lees-, kijk- en vlogplezier!
In de serie van Het Leven van een Loser is ook een nieuw deel uitgekomen. De titel past goed bij de vakantie: FF offline! Je kunt ook je eigen vakantie-dagboek maken met het boek 'mijn Leven als Loser'. Wij hebben ook verschillende luisterbestanden van de serie. Vraag je dyslexiejuf ernaar! 

Tofste boeken voor meiden

Voor de jongere lezers zijn de leesboeken (AVI E3-E4) en prentenboeken super leuk. De Smoezels wonen op de vuilnisbelt van Stinkstad en beleven doldwaze avonturen met hun huisdraak 'Vuurkontje'. De boeken staan vol met grappige uitdrukkingen als 'Slijmerig Slijk en Tenenkaas'! Met deze boeken wordt lezen pas echt leuk! We hebben nog een paar gratis prentenboekjes op voorraad. Vraag je dyslexiejuf ernaar.   
De serie van de Muffin-Club heeft lekker grote letters en weinig tekst op één bladzijde. Het motto van de meiden van de Muffin-Club is KSC: Keigoed, Superslim en Cool... Lees eerst het boek en bak dan lekker muffins met je vriendinnen! Deel je lekkerste recept, mét een foto met ons. Natuurlijk willen we ook jouw zelfgemaakte muffins proeven tijdens de eerste dyslexieles na de zomervakantie! 
Ken je dit boek van Jochem Myjer al..? Jochem is cabaretier en schrijft zijn eigen one-man-shows, maar nu is ook zijn eerste boek verschenen. Het is een verhaal vol humor en spanning en het is erg leuk geschreven. Is het voor jou een boek met iets teveel tekst? Wissel lezen en luisteren dan af met de App van Daisylezer of de site van Superboek. Sinds kort is er ook een luisterversie van het boek, door Jochem zelf ingesproken!!
Een leuke serie met veel plaatjes en weinig tekst. Ben je fan van boeken zoals het Leven van een Loser? Dan vindt je deze serie ook leuk. Een echt meidenboek! Speciaal voor de vakantie: Lotte Wirwar en de dolle reis door Zweden. Inmiddels zijn er al meer dan 6 boekjes verschenen. Dus als je fan bent..., kom je deze vakantie wel door!
 

Het team van het KBC-Dyslexie wenst iedereen een hele fijne zomer & vakantie!

Copyright © KBC Dyslexie 


Ons e-mailadres is:
info@kbc-dyslexie.nl 

afmelden    mijn gegevens aanpassen 

Email Marketing Powered by MailChimp