Copy
Lebowski Publishers
Website | Blog | Agency | Podcast
Welkom in Round-Up #137. Ga zitten, doe je schoenen uit.

Vrienden en vriendinnen van de literatuur!


Voel je dat kleine rukje achter je navel, alsof je in een achtbaan zit? Dat is de opwinding omdat een nieuwe Lebowski Round-Up op je digitale deurmat valt. Als je de envelop vol digitale traktaties oppakt (de hond springt tegen de deur aan om de virtuele postbode in zijn vingers te bijten: kansloos) barst die uit zijn voegen en spat in je handen uiteen, als een Trojaans paard op een geïnfiltreerde computer.

Boeken! Podcasts! Video's! Films! Blogs! 

Dan: leesbril op en over de lancering van Robert Vuijsjes nieuwe roman Salomons oordeel lezen (vier sterren in NRC!), oordoppen in en naar de podcast met Samuel Vermeulen luisteren, oogbollen in en kijken naar twee waanzinnig goed besproken nieuwe films van Lebowski-auteurs Willem Bosch en Tim Kamps.

In je zetel zakken, een glaasje inschenken. Weekend. Amusez-vous!
Verschenen:
Salomons oordeel van Robert Vuijsje

'Ik heet Salomon, en dan ook nog Cohen?' vraagt hij aan zijn ouders. 'Wat denk je dat mijn vrienden daarvan vinden?' Max en Alissa denken dat ze alle moderne valkuilen van racisme en antiracisme hebben doorstaan. Hij is een jood uit Amsterdam-Zuid, zij is zwart en komt uit de Bijlmer. Maar zij kunnen dit gewoon: samen aan het Vondelpark wonen. 

Tien jaar na Alleen maar nette mensen verschijnt Salomons oordeel: een opvolger, of zoals NRC dit in hun uitstekende ****-recensie van de nieuwe roman noemt: een 'herneming'. NRC schrijft: 'Een prikkelende weergave van het debat over racisme... Vuijsje grossiert in zulke harde identiteitsgrappen, waarmee Salomons oordeel vaak De luizenmoeder naar de kroon steekt.' Lees de ronkende recensie hier.
Vuijsje
schreef in de Volkskrant zelf een stuk over zijn boek waarin hij de dilemma's rondom kleur en racisme toelicht. Ook schoof hij deze week samen met zijn vriendin Lynn Spier aan bij Jinek.
Zondag verschijnt onze podcast met Robert Vuijsje, en we verklappen al: die is bijzonder de moeite waard. Stay tuned en lees dat boek!
Heuglijk. 't Hooge Nest van Roxane van Iperen is de snelste stijger in de Bestseller60

Al veertien weken in de bestsellerlijst, en de reacties van lezers blijven binnenstromen. 't Hooge Nest gaat door merg en been, én door het dak. Op 15 in de de Bestseller60, op 6 in de NRC Boeken Top 10, op 4 bij Libris en Blz (in de nonfictie top 10) én op 10 bij de Bruna. Vijfde druk is in de maak, en binnenkort meer nieuws over buitenlandse deals. Go, Rox!
Geen boeken, maar films van Lebowski-auteurs

Deze week stoften we onze beamer weer af, want twee gloednieuwe telefilms van Lebowski-auteurs beleefden hun première op tv.

Willem Bosch regisseerde de ontroerende film Hiernamaals, een familiefilm over sterfelijkheid en de prijs van geluk. 'Vrolijkheid, levenslust en droefenis dooreen, maar het tragisch levensgevoel overheerst', aldus De Groene Amsterdammer. 'De film heeft mijn hart al wel tien keer in duizend stukken gebroken, maar ook met de sterkste lijm weer aan elkaar geplakt', schreef Willems vriendin Sarah Sluimer. Kijk Hiernamaals 
hier terug.

Tim Kamps (die bij ons debuteerde met
De verschrikkelijke jaren tachtig) schreef de geestige en absurdistische film Het irritante eiland. Twee apenonderzoekers worden in de geestige telefilm naar een eiland gestuurd om te onderzoeken waarom de bewoners toch zo irritant zijn. 'Mogelijk de meest absurde en anarchistische Nederlandse komedie sinds Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium', vindt de Volkskrant.  Only  75 minuten, kijk hier terug.
Podcast:
Lopen met Lebowski #13. Samuel Vermeulen 


"Mijn ouders zijn nooit echt bij elkaar geweest. Er heerste in de Bhagwangemeenschap open en vrije liefde"

Auteur Samuel Vermeulen loopt met zijn redacteur Roel van Diepen door het Amsterdamse stadsdeel Gein, aan de zuidelijke eindhalte van metrolijn 50. Daar groeide Samuel in de jaren negentig op toen hij met zijn ouders terugkwam uit de Bhagwancommune in India. Hij woonde in Gein bij zijn vader en diens aan heroïne verslaafde nieuwe vriendin Tina, nadat zijn moeder in een inrichting opgenomen werd. Hier opent ook Samuels boek Prins van Liefde, een bijzonder ongewoon coming-of-ageverhaal over een eeuwige zoektocht naar geluk, aandacht en liefde. Amusez-vous!

Luister hier Lopen met Lebowski #13, met Samuel Vermeulen.
(Duur video: 15.00 min)

Prof. dr. Mark Kramer over vooruitgang op de presentatie van Explicador van Sander Pleij

Prof. dr. Mark Kramer (VUmc) sprak Sander Pleij toe bij de presentatie van Explicador. Over vooruitgang, de zin van het leven, kunstmatige intelligentie vs het mensenlichaam en hoe de tijd schreeuwt om 'Probemenschen'.

Sander zakte ervan door zijn stoel; ook dat is gewoon exclusief te zien in deze video.
'Wettelijk en overtuigend bewezen': nieuwe blogserie van Steven de Jong

BLOG - Steven de Jong beschrijft de mensen die voor het hekje komen. Sommigen voor het eerst, anderen voor de zoveelste keer. Waar ging het mis? Verhalen vanuit de rechtbank.

“De kermis in Hoogwoud, altijd gezellig.” Het lijkt een aanbeveling, maar uit de mond van de Alkmaarse rechter klinkt het sarcastisch. Voor haar zit de potige wasmachinemonteur Maarten S. (29) uit Opmeer, in een bevlekt overall. Hij wordt ervan verdacht een plaatsgenoot op 24 juni 2018 zwaar mishandeld te hebben. “Kan het zijn dat u hem met een schilderij op zijn hoofd heeft geslagen?” vraagt de rechter. Lees verder.

Gespot op het World Wide Web

Snode plannen worden gesmeed. Barry Smits knaller van een nieuwe roman Bloedwonder verschijnt 15 mei!
Grapjes uitleggen is nooit erg leuk, maar voor we van pervers surfgedrag beticht worden: de auteur van dit boek is dus Philip K. Dick.
Sarah Sluimer trad de afgelopen maanden op met De Indië Monologen. ‘Ik dacht dat ik na deze tournee eindelijk alles zou begrijpen over de Indische identiteit, maar ik bleek alles al te weten. Het zit in me, onuitgesproken.’
Terapie alternative per famiglie disperate. Mooie taal eigenlijk, dat Italiaans. Mooi omslag ook. Ja. Ja. Ook in het Nederlands een steengoede roman, Moedervlekken.

Op deze verjaardag van Arnon Grunberg komen we gelijk met goed nieuws. Dit najaar nog verschijnt er een nieuwe roman van Grunberg bij ons: Bezette gebieden! Tipje van de sluier: het is voor het eerst dat een personage van Grunberg terugkeert in een nieuw boek. Na het verlaten van de laatste pagina van Moedervlekken reist Otto Kadoke in Bezette Gebieden naar de Westbank .
Bloggen voor volwassenen

FAITS DIVERS – Lees De Titels En Vind Uit Welk Blog Bij Je Past. 

Elke Geurts - Waarom laat mijn dertienjarige dochter zich uitschelden door wildvreemden? | Maartje WortelEen ode aan de verhalen van Lucia Berlin  | Cor de Jong - Pop en Literatuur (49): Titus Andronicus en Walt Whitman | Annemarie Haverkamp - Ik heb geleefd #13. Tjeerd (62): Mijn tumor stopte ineens met groeien, geen dokter die het snapt | Jeroen Blankert - Grot | Jonah Falke - Rembrandt | Mick JohanOntmoetingsplaats/Knooppunt
 

Voor de mensen die nog altijd hun ziel & privacy aan Facebook verkopen (net als wij): mis geen enkel blog door de Lebowski-Blog-Facebookpagina te volgen.

Ben jij een winnaar?

Antoon van Horrik en Lies de Kimpe zijn winnaars. Zij hebben ieder een exemplaar van Salomons oordeel gewonnen door mee te doen aan de winactie op social media, congrats! Stuur even een reply op deze mail met je adres, en de kakelverse roman van Robert Vuijsje komt naar jullie toe.
Happy weekend!

Psst... Johan Fretz is met Onder de paramariboom genomineerd voor de Boekhandelsprijs. Donderdag a.s. weten we of hij wint, nog even duimen dus. Athenaeum plaatste ter gelegenheid van de nominatie een leesfragment.

Team Lebowski

Website | Blog
Podcast | Magazine 2.3.74
Copyright © 2018 Lebowski Publishers, alle rechten voorbehouden.

Overamstel Uitgevers
Paul van Vlissingenstraat 18 
1096 BK Amsterdam 


Als je wilt, kun je je uitschrijven van onze lijst.