Copy
Lebowski Publishers
Website | Blog | Agency | Podcast

Vrienden en vriendinnen van de literatuur!


Taart, biertjes en rollen koekjes om de uitgever te overtuigen om een manuscript uit te geven: wij kijken nergens meer van op. Gister kwam bovenstaand prachtexemplaar binnen bij onze collegaatjes van The House of Books. In deze nieuwsbrief verzamelen we nog meer unieke ofwel ludieke baksels uit het verleden, omringd door keihard breaking nieuws uiteraard. Luister in dat kader vooral even naar onze nieuwste podcastproductie: Lopen met Lebowski #8, waarin voor het eerst Erik Jan Harmens zichzelf aankondigt. Hij doet dat inderdaad met: Amusez-vous!
Achteraf (belangeloos) bedanken dat een manuscript is uitgegeven kan ook. Steven de Jong gaf ons een taart van de beroemde bakker Holtkamp toen zijn debuut Bezorgde burgers net was verschenen.
Foto: Margi Geerlink

Triest nieuws: Joke Borst, moeder van Hugo, overleden

 
ACH, MOEDERTJE - Joke Borst is overleden. Hugo schreef nog een ‘laatste’ column in het Algemeen Dagblad over zijn moeder, over wie hij de boeken Ma en Ach, moedertje schreef: ‘In ma's oor fluister ik weer: “Ga maar, ma. Ik hou van je. Het is mooi geweest zo. Dit is geen leven meer. Het is klaar. Laat het los. Ga maar naar Henk”.’

Erik Jan Harmens gaat door het licht

 
ALARM - Er zijn nog maar vijf kaarten voor de boekpresentatie van Erik Jan Harmens, 31 augustus bij de Roode Bioscoop. En daar wil je bij zijn, aangezien het hier volgens NRC om een boek gaat waar EJ zijn 'ziel en zaligheid open en bloot op tafel' legt; Knack Focus het vier sterren toebedeelt ('Meermaals zit je bij het lezen van Door het licht luidop te lachen, maar achter alle humor steekt ook heel veel tragiek'); en het Vlaamse Feeling het een boek vol mooie, moedige confrontaties met het nuchtere bestaan noemt.

Meer weten over dit verrukk'lijke boek? Luister hieronder onze kersverse zelfgebakken podcast met Erik Jan:

Lopen met Lebowski #8:
Erik Jan Harmens

 

Hoewel Erik Jan Harmens voor íedere aflevering van Lopen met Lebowski de intro inspreekt ("Amusez-vous!"), is dat nu voor het eerst om zichzelf aan te kondigen. Onze nieuwste podcast gaat namelijk over zijn roman Door het licht:

"Vrienden en vriendinnen van de literatuur! Vandaag gaat redacteur Jasper Henderson aan de wandel met Erik Jan Harmens, dat ben ik, om te spreken over mijn nieuwe roman Door het licht. Een gesprek over vrijwillige en minder vrijwillige herinneringen, prikkels, liedjes en reclamejingles in mijn hoofd; over hoe je tijd kunt verkwisten zonder het gevoel te hebben dat je dood wil; over kleine dingen groot maken en grote dingen klein; over angstbeelden en wensbeelden; over het hebben van ‘het’ en over de entree van de liefde. Amusez-vous!"

 

Verschenen: Doet sneeuw pijn, het debuut van Carolien Spaans

 
NON-FICTIE  Deze week stond Carolien Spaans op Lowlands, was ze te gast bij talkshow Laat op 1, moest ze een kies laten trekken, kreeg haar broer een kind, was het de trouwdag van haar en d'r verongelukte grote liefde Jean én presenteerde ze haar eerste boek over diezelfde liefde. We kunnen alleen maar een diepe buiging voor Carolien maken en hopen dat Doet sneeuw pijn vanaf nu zijn weg vindt naar de lezers. De eerste voortekenen zijn gunstig: in boekhandel H. De Vries, waar we haar boek gister lanceerden onder goedkeurende blik van vrienden en familie, staat Doet sneeuw pijn al in de top tien.

Tip: hou morgen het Volkskrant Magazine en Telegraaf Vrouw in de gaten als je meer wil weten (maar je kunt die stap ook overslaan en het boek gewoon meteen
bestellen hoor).
Als enige boekhandel in Nederland heeft The American Book Center op het Spui te Amsterdam twee doosjes met door Astrid Holleeder gesigneerde Amerikaanse 'Judassen' in de aanbieding. Weet dus waar je moet zijn voor een unieke Engelstalige editie met zwierige krabbel.

Judas in het theater

 
EEN VALSE HOND SLUIT JE OP IN EEN HOK, OF LAAT JE INSLAPEN - Op 20 september gaat in De Meervaart in Amsterdam het toneelstuk Judas in première, naar het gelijknamige boek van Astrid Holleeder over haar broer Willem. NRC schreef deze week een verslag van een repetitie tussen achttien doodskisten. 

Heleen van Royen in de Lowlands Show

 
ONLINE TV - Heleen van Royen was te gast bij de immer opgewekte Tim den Besten in de Lowlands Show om te praten over... seks. Heleen en Tim maakten zelfs een uitstapje naar het Love Hotel om Heleens Sexdagboek aan te bieden aan het eerste stel dat uit de sekscabines kwam gekropen... Zie hierboven hoe dat afloopt!
Saskia Noort rockte met haar angels op sexy, scherpe en humoristische wijze de Sexyland-tent op Lowlands. v.l.n.r. aan de signeertafel: Elfie Tromp, Saskia Noort, Laura van der Haar en Stella Bergsma.
Chocolatier Marc Vandenbussche maakt voor zijn leesclub steevast de covers na van de boeken die ze gaan bespreken, en stuurt ons helaas alleen... een foto. Hier een prachtige eetbare versie van Naar de haaien van de onvolprezen Erich Kästner.

Big in America:
Find Me Gone van Sarah Meuleman

 
SOON - We zijn weer ietwat trots. Het eerste boek van Sarah Meuleman, Wat ik je niet vertel, is vertaald als Find Me Gone en zal 23 oktober bij Harper Collins in Amerika verschijnen. De eerste reacties, van o.a. Tatiana de Rosnay (auteur van Haar naam was Sarah) en Tess Gerritsen zijn très great.

26 oktober hosten we een event bij The American Book Center voor geïnteresseerden: Nina Siegal zal Sarah aan de tand voelen over haar nakende Amerikaanse debuut. Meer info volgt.

Gespot op het World Wide Web

Planeet Paranoia van Matt Haig staat al zeven weken op nummer één in Engeland, en deze week sluipt ook 'voorloper' Redenen om te blijven leven uit 2015 terug in de top tien. Haig weet met zijn boeken over mentale weerbaarheid duidelijk een gevoelige snaar te raken. Tip voor iedereen die zich soms overweldigd voelt door de prikkels in deze wereld (van smartphones tot Trump).
Eén van de paradoxale effecten van de oorlog in Jemen is dat er in het Westen hernieuwde aandacht is voor de eeuwenoude koffiecultuur in dit land. Nederland heeft een dubieuze rol in de verspreiding van deze koffie. Een artikel met prachtige foto's van de koffieplantages in Jemen, afkomstig uit de collectie van Mokhtar Alkhanshali, hoofdpersoon van Dave Eggers' De monnik van Mokka.
Bakkers klaar: bakken maar! De laatste covertaartkunst van vandaag is van Matt Haigs Het eeuwige leven. Cheers.

Bloggen voor volwassenen


ZOMERSTOP - Behalve voor Cor de Jong en Jonah Falke, die beuken lekker door:
  • Vormen en kleuren lopen in elkaar over, de paarden lijken plotseling wel kamelen met twee bulten (een pleonasme?) of eenhoorns.
    Iedere dinsdag zoekt Cor de Jong de connectie tussen popmuziek en literatuur. Deze week deel 25,
    over Sonic Youth en Sylvia Plath.
  • De vrijheid van burgers zo lang mogelijk beschermen lijkt me nog altijd de belangrijkste taak van de overheid.
    Jonah Falke was weekschrijver bij VPRO's culturele radioprogramma Nooit meer slapen, en schreef iedere dag een stukje over de actualiteit.
    Op het Lebowski Blog kun je alle columns teruglezen.
Happy weekend!

Hoe gaat dat eigenlijk, een boekomslag ontwerpen? En gaat dat altijd in één keer goed? Janet Hansen, de New Yorkse designer die ook de cover voor Stromboli van Saskia Noort ontwierp, neemt je in dit artikel  op Literary Hub mee in het proces van een coverdesign.
Team Lebowski

Website | Blog
Podcast
Copyright © 2018 Lebowski Publishers, alle rechten voorbehouden.

Overamstel Uitgevers
Paul van Vlissingenstraat 18 
1096 BK Amsterdam 


Als je wilt, kun je je uitschrijven van onze lijst.