Copy
Lebowski Publishers
Website | Blog | Agency | Podcast

Vrienden en vriendinnen van de literatuur!


We weten niet precies waarom Google ons vandaag feliciteert (zie afbeelding). Niemand van ons is jarig, de uitgeverij bestond vorig najaar al tien jaar, en boeken in de bestsellerlijst (Ik zal verdwijnen in het donker komt binnen op 51! Stromboli still going strong op nummer 14, Judas komt weer terug in de lijst na aandacht van Amerika tot Nieuw-Zeeland!) zijn geen curiositeit. Maar meestal weet Google meer over jou dan jijzelf, dus we gaan er maar van uit dat we iets te vieren hebben. Wat, daar komen we nog wel achter, maar sturen jullie vast presentjes op? Dan trakteren wij op een nieuwsbrief. Amusez-vous!

Simone Atangana Bekono wint de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2018


HOERA - We zijn heel trots op Simone Atangana Bekono, die de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2018 heeft gewonnen met haar bundel hoe de eerste vonken zichtbaar waren (haar afstudeerwerk nota bene). Uit het juryrapport: “Bekono’s woede is precies en terecht. Ze schrijft over racisme en identiteit, over schuld en onrecht. Haar gedichten zijn zwart, grimmig, surrealistisch, maar niet zonder hoop en licht.” 

Simones reactie op onze felicitatie: “Dikke vette joepie!”

Verwacht: Door het licht van Erik Jan Harmens


HALLO MUUR 2 O NEE DAT MOGEN WE NIET ZEGGEN  Op 31 augustus 2018 vieren we de verschijning van Door het licht, de nieuwe roman van Erik Jan Harmens, in De Roode Bioscoop in Amsterdam. 

Erik Jan nodigt jullie uit: "Er zijn sprekers en boeken en er is Fanta of iets sterkers om mee te proosten.
Toegang € 15,- inclusief boek, zeer beperkt aantal kaarten beschikbaar. Wie weet tot daar." En zo is het. 


Hebban publiceerde al het eerste hoofdstuk en morgen volgt een fragment op Athenaeum.nl.

Gespot op het World Wide Web

Deze week: twee scharrelschrijvers voor de prijs van een spoken word-artiest.
Oké, dit zou best wel eens een beetje onleesbaar klein kunnen zijn, maar Claudia de Breij maakte een leuk grapje en toen nog een leuk grapje en toen maakte Thomas Acda ook een leuk grapje.

Je kunt inzoomen.
Deze week verscheen Judas in Amerika en Engeland, en we herhalen het gewoon nog een keer: artikelen over Astrid Holleeder werden gepubliceerd door onder meer The New Yorker, The New York Times, The Telegraph, The Washington Post en het Nieuw-Zeelandse NZ Herald.
Fans van auteur Matt Haig kunnen 20 september in de Melkweg Amsterdam naar zijn teksten... luisteren. De Britse multi-instrumentalist Andy Burrows speelt met zijn band teksten uit Redenen om te blijven leven. Luister Reasons to Stay Alive maar eens op Spotify om een idee te krijgen.

Het nieuwe boek van Matt Haig over ons leven vol prikkels, hier vertaald als
Planeet Paranoia, staat trouwens al vijf weken (!) op één in de Engelse bestsellerlijst.
Erik Jan Harmens maakt ook weleens inside jokes voor zijn fans.

In de bestsellerlijst:
Ik zal verdwijnen in het donker 


TRUE CRIME  Wij zijn blij, want Michelle McNamara's Ik zal verdwijnen in het donker is niet verdwenen in het donker, maar komt de bestsellerlijst binnen. Na NRC (vijf ballen) recenseerde ook Hebban het boek uiterst goed ('Angstaanjagend en fascinerend; McNamara schreef een boek dat kan uitgroeien tot een klassieker binnen het True Crime genre'); Saskia Noort is het op dit moment aan het lezen en noemt het nu al 'knetterspannend'. Om dat te vieren plonsden we in de Amstel (zie hieronder) en gaven we op Instagram het boek van McNamara én Stromboli van Saskia Noort weg. De winnaar is Linda Geijtenbeek, gefeliciteerd! Stuur ons even een mailtje met je adres.

Lebowski op Lowlands: we hebben er zin an


A CAMPINGFLIGHT TO LEBOWSKI/LOWLANDS PARADIZE - Nieuwe toevoeging aan het affiche van Lowlands, aanstaande week: Mick Johan. Wat hij gaat doen? Ja gewoon, een bingo met vieze zinnetjes uit een raamvertelling over een slot waar een groep mannen zich overgeeft aan veelsoortige seksuele, met name sadistische, perversies.

Verder kijken we erg uit naar de programma's van Carolien Spaans, Erik Jan Harmens, Heleen van Royen, Saskia Noort, Stefano Keizers en Simone Atangana Bekono. Check het hele Lebowski-programma
hier, en als je er bent: kom dan gerust even hallo (muur) zeggen.

Heleen van Royen bij Dit is M: stel je vragen


MARGRIET VAN DER LINDEN - Vrienden en vriendinnen van de seks(literatuur), heb je vragen over Sexdagboek voor Heleen van Royen? Eind augustus zit ze in de studio van Dit is M om ze te beantwoorden.

Bloggen voor volwassenen


ZOMERSTOP - Behalve voor Cor de Jong en Jonah Falke, die beuken lekker door:
  • Bewust kiezen voor naïviteit: het is meer escapisme dan idealisme.
    Iedere dinsdag zoekt Cor de Jong de connectie tussen popmuziek en literatuur. Deze week deel 23, 
    over Melanie (Safka) en A.A. Milne.
  • Vroeger kwam het gevaar van zee maar die dag niet. 
    Jonah Falke
    was in Griekenland, op de plek waar vier maanden later een bosbrand negentig mensen doodde. 
Happy weekend!

Inzake de prijsvraag van vorige week. Nieuwsbrieflezeres Willine Schipper had het helemaal goed: collega Soraya bouwt aan een minibieb. Zoals beloofd wint Willine een spijker. Eén spijker maakt nog geen zomer, dus vooruit: de verhalenbundel Dons (samengesteld door Wim Spijkers, snap je hem? snap je hem?) deden we erbij.


 
Team Lebowski

Website | Blog
Podcast
Copyright © 2018 Lebowski Publishers, alle rechten voorbehouden.

Overamstel Uitgevers
Paul van Vlissingenstraat 18 
1096 BK Amsterdam 


Als je wilt, kun je je uitschrijven van onze lijst.