Copy
Lebowski Publishers
Website | Blog | Agency | Podcast
Welkom in Round-Up #160.

Vrienden en vriendinnen van de literatuur!


Terwijl we vorige week nog collega's tegen de grond moesten werken omdat ze slippers naar kantoor droegen, is het deze week freezing cold. Niet alleen is de zon maar matig en waterig, ook hebben we deze week oog voor boeken met ijskoude titels: Doet sneeuw pijn en Het ijspaleis. Waarom? Lees de Round-Up nummertje 160.

Amusez-vous! 

 
Carolien Spaans met Doet sneeuw pijn op shortlist Hebban Debuutprijs 2019

THE NOMINEE - Het was een slopende week, want elke dag werd een shortlisttitel bekendgemaakt voor de Hebban Debuutprijs 2019, en elke dag zaten we dus in de spanning of we met een van onze debuten erop terecht waren gekomen. Vandaag werd de vijfde en daarmee laatste shortlisttitel bekendgemaakt en pfffieuw, weg stress, Carolien Spaans staat er hartstikke terecht op. Van harte, hoera! 
De lezersjury roemt Carolien om haar openhartigheid: 'Het is een heel aangrijpend verhaal. Ze geeft zich voor dit verhaal heel erg bloot en dat is heel moedig.'
Eind september horen we wie de winnaar van de
Hebban Debuutprijs 2019 is. Tot die tijd duimen we tot we blaren hebben.
Wat een luister!

HIIIGH - Voor de fans van speculatieve fictie: vorige week verscheen de trailer voor het vierde en laatste seizoen van de televisieserie The Man in the High Castle, gebaseerd op het gelijknamige boek van Philip K. Dick. Het is nog even wachten tot november voor dat seizoen verschijnt, maar tot die tijd kun je je geluk niet op met het audioboek van De man in het hoge kasteel. Ingesproken door Cees van Ede.
Philip K. Dick ken je natuurlijk als schrijver van romans en korte verhalen die zijn omgevormd tot films als
Blade Runner, Minority Report en Total Recall
SUPERHELDEN, JAWEL - Afgelopen weken verscheen exclusief op Storytel steeds een nieuwe aflevering van de audioserie Wraakengel. Alle zes afleveringen staan nu online - als je nog niet begonnen was, kun je dit weekend lekker bingen. Regen op je tentzeil, koptelefoon op en press play.
Geen luisteraar maar lezer? Op 20 augustus ligt 
deze nieuwe roman van Joost Vandecasteele ook gewoon in de winkel.
VPRO Podcastgids: de hoogzomer-toptien

ONVERDOOFD – Tien nieuwe podcasttips van de redactie van de VPRO Gids, voor in de auto, het vliegtuig, op het strand of in bed. Met in deze top tien Lebowski-auteur Erik Jan Harmens met zijn podcast: Onverdoofd."Zijn boek Hallo muur werd in 2015 een groot succes. Daarin schreef Erik Jan Harmens over hoe hij zijn alcoholverslaving overwon. Een van zijn drankbuddies was Ilja Leonard Pfeijffer, die er ook niet in spuugde. Totdat ook hij stopte met drinken.

Harmens praat in Onverdoofd met mensen die net als hij besloten hebben 'zich niet langer te bedwelmen'. Hij neemt alle tijd en hoewel elk verslavingsverhaal anders is, begrijpt hij heel goed waar zijn gasten het over hebben. In de tweede aflevering vertelt Ilja hoe hij zich schaamde toen hij voor het eerst op zijn favoriete terrasje in Genua zat met een icetea. Zijn identiteit was volledig verweven geraakt met de drank.
Er staan nu vier afleveringen online. De eerste drie gaan over drank, in de vierde vertelt Sonja Silva over haar eetverslaving."
Klik hier voor de volledige top tien van de VPRO.
 
Hete zomertips van Lebowski
ICE ICE BABY - O, wat smelten we van de roman Het ijspaleis en alle reacties die binnenstromen. Deze maand is het zelfs uitverkoren als Boek van de maand bij Paagman. 
 
'Vesaas schrijft in beknopt, poëtisch proza een huiveringwekkend verhaal over verlies. Tijdloos en sfeervol met een hoofdrol voor de natuur'
Het Boek van de maand-team van Paagman

 
ZOMER?? - Toch een beetje zomer door Zomergasten. De eerste gast was John van den Heuvel, over o.a. Mocro Maffia, het omstreden interview dat Sonja Barend in 1985 maakte met topcrimineel Stanley Hillis en de verfilming van de bestseller Judas van Astrid Holleeder.

Deze week is Hanna Bervoets te gast. Vinden we ook leuk. Voor ons
magazine 2.3.74 schreef ze twee verhalen in het speculatievefictiegenre: A Modern Desire en Day 1851.

Gespot op het World Wide Web

Deze week in de Volkskrant tips van bestsellerauteur Esther Verhoef, met aandacht voor: Kind van Ibiza van Esther J. Ending. 
We kennen Simon natuurlijk als scenarist, maar hij blijkt ook gewoon acteur huh!
Een tweetje (of een een-tweetje?) tussen twee Lebowski-auteurs
Bloggen voor volwassenen

FAITS DIVERS – Minder blogs, want zomertijd! Dat betekent ook dat er ruimte is voor experiment. Zie jij iets in de actualiteit waarover je wil schrijven, heb je een gedicht, column of kort verhaal liggen dat erom schreeuwt om ergens gepubliceerd te worden? Mail ons dan, en wie weet plaatsen we jouw werk.

Sabine van den Berg: Berichten uit de Biotoop: Dozen | Jonah Falke: Jonah Falke loopt stage. De derde aflevering: stagelopen bij een rijschool in Drempt. | Ko van 't Hek: Het is je niet aan te zien #8. Bad trip (in het Stedelijk).
Happy weekend!Team Lebowski

Website | Blog
Podcast | Magazine 2.3.74
Copyright © 2019 Lebowski Publishers, alle rechten voorbehouden.

Overamstel Uitgevers
Paul van Vlissingenstraat 18 
1096 BK Amsterdam 


Als je wilt, kun je je uitschrijven van onze lijst.