Copy
Lebowski Publishers
Website | Blog | Agency

Vrienden en vriendinnen van de literatuur!

 
Op de dag van vrijdag de 13e verheugen wij met some great news (it's true): de grootste Amerikaanse filmproducenten vochten om de rechten van Astrid Holleeders Judas (en Spielberg won), Roxane van Iperen ging er vandoor met de belangrijkste prijs voor internetjournalistiek, Mick Johan schittert in een Japanse commercial, onze prijswinnende Ierse vriend Mike McCormack komt bijna naar Nederland en we geven gratis boeken weg aan mensen met smerige gedachtes. Amusez-vous!

Judas wordt Amerikaanse tv-serie


#VEELHYGGE – Vanochtend ontplofte menig nieuwskanaal: op NOS.nl, de VolkskrantHet Parool, Nu.nl kon je lezen dat niemand minder dan Steven Spielberg (Amblin Television) en Atlas Entertainment (van de kaskraker Wonder Woman) een tv-serie gaan maken van Astrid Holleeders bestseller Judas

Er is flink gestreden om de filmrechten van het boek. Op
Deadline.com vertellen Charles Roven en Richard Suckle van Atlas Entertainment: ‘When we heard Astrid Holleeder’s story, we were floored, and immediately saw the potential for a great television show in her haunting, emotional and inspiring journey. We can’t wait to begin to work on this series with our friends at Amblin Televison.’ Dit voorjaar verschijnt de Engelse vertaling van het boek bij Little Brown. 
Uw favoriete uitgever is intussen op de Frankfurter Buchmesse, de grootste boekenbeurs van Europa. Een kleine impressie:
Zoals ieder jaar vertaalden we, in voorbereiding op de Buchmesse, talenten van Nederlandse bodem naar het Engels. Op de hoogte blijven van de laatste internationale deals? Check dan onze Lebowski Agency website.

Roxane van Iperen wint VOJN Award
 

STOLZ – Met deze gesproken column won onze Roxane van Iperen (auteur van Schuim der aarde) samen met Vrij Nederland-collega Mea Dols de Jong de VOJN Award in de categorie Beste Opinie. Luister hier zelf naar dit ijzersterk staaltje internetjournalistiek.
'Dit wordt de volgende financiële bubbel'

Bloggen voor volwassenen


FAITS DIVERS – Lees de citaten en vind uit Welk Blog Bij Je Past.

Op een facebookpost waarin ik meldde dat ik bezig was met het zoeken naar een leuk, gezellig en helemaal niet duur koop- of huurhuis, kreeg ik meteen een like van een vriend van ex. Dat wekte argwaan.
-     Elke Geurts
schrijft over haar scheiding.

Geknield veegde ik mijn haren bij elkaar. Het stonk en er werd gehuild bij de thuiskapper maar er was niks om bang voor te zijn.
-     
Jonah Falke geeft het toe: hij koestert weerzin tegen de kapper.

Op de deur hangt een poster van Arnold Schwarzenegger in zijn jonge jaren, hij staat in zijn zwembroek en toont zijn opgepompte spierbundels. Eronder staat: ‘To be the next Terminator’. 
-     Sabine van den Berg leeft met haar gezin in de grootste kunstenaarsgemeenschap van Noord-Nederland: De Biotoop in Haren.
Deze week bezocht ze zware jongens in Anco’s gym.


Humanistische idealen hebben met de genociden van de afgelopen eeuw onherstelbare schade opgelopen. Toch kost het ons moeite om de mensheid als ongedierte te zien.
-     Wat gebeurt er als we de ander - de vluchteling bijvoorbeeld - niet als lotgenoot, als bloedverwant, kunnen zien? Is de mensheid een plaag en sterven we uit? Een longread van Cor de Jong.

Samuel heeft traplooptherapie. Drie treden omhoog en drie omlaag. Dat is de doelstelling.
-     Willem Vissers schrijft wekelijks over het leven met zijn gehandicapte zoon Samuel

Maartje Laterveer over Vrouwen & seks

Tip voor alle vrouwen (en mannen) in Nederland en ver, ver daarbuiten: geef de essaybundel Vrouwen & seks van Maartje Laterveer aan al je kornuiten. In deze video vertelt Maartje waarom dit onderzoek er móest komen. Wat kunnen mannen van vrouwen leren, en andersom? En waar moeten vrouwen in bed echt meteen mee ophouden?

Leescht: Dag der zielen van Mike McCormack


VERSCHENEN – Deze week rolde  de Nederlandse vertaling van Solar Bones van de  drukker: Dag der zielen van de Ierse Mike McCormack. Deze roman in één zin (!) werd bekroond met de prestigieuze Goldsmiths Prize, uitgeroepen tot het belangrijkste Ierse boek van 2016 én haalde de longlist van de Man Booker Prize 2017. Feitje: luisterde McCormack tijdens het schrijven van zijn debuut naar Scandinavische metal; voor Dag der zielen was Hank Williams de soundtrack.
de klok 
de klok als 
de klok horen als 
de klok horen als ik hier sta 
de klok die wordt gehoord als ik hier sta 
hem horen slaan in het grijze licht van deze 
morgen, middag of avond 
god mag het weten 
deze grijze dag als ik hier sta en 
luister naar die klok midden op de dag, de midden op de dag-klok, de Angelusklok midden op de dag, luiden in het grijze licht naar 
hier 
als ik in de keuken sta 
deze klok hoor luiden 
die blijft haken in mijn hart en 
de hele wereld samentrekt 
tot het hier en nu 
bleek en buiten adem na van ver te zijn gekomen om in deze keuken te staan 
beduusd 
dat lijdt geen twijfel

...

Verder lezen? Dat kan op de website van Athenaeum Boekhandel. Mike McCormack in het echt zien? Bezoek dan 4 november Crossing Border in Den Haag of 5 november festival Words of Fire te Maastricht. 

Gespot op het World Wide Web

Het schrijversbestaan is geen vetpot, dat weet ook onze in Tokyo wonende expatwife Mick Johan (auteur van het spijkerharde debuut Totemdier Arafat). Dan mag je best je kroost inschakelen voor een Japanse commercial.
Laat die venti latte met sojamelk een keer staan en lees in plaats daarvan bijvoorbeeld Judas van Astrid Holleeder of Ach, moedertje van Hugo Borst. Grijp je kans, sla je slag.
Arnon Grunberg op zijn best.

"Een keer per maand uitgescholden worden door degene van wie je houdt of zegt te houden, is gezond. Wanneer mag u het doen? Als u in uw auto zit en verder niemand u hoort is schelden toegestaan. Scheld er dan rustig op los. In de trein kunt u playbacken, u scheldt zonder geluid te maken. Oefen eerst een paar keer voor de spiegel. Zeg zonder geluid te maken: 'Klootzak. Teringlijer. Krijg de kanker. Val dood, kutwijf.' Et cetera."

Gezien, gelezen, besproken: Zien Horen Zwijgen
 

RECENSIES – Deze week kwamen er twee verrukkelijke recensies binnen over Zien Horen Zwijgen, de trilogie van Sabine van den Berg.
 
'Een geslaagd drieluik dat de lezer getroebleerd en getoucheerd gaat achterlaten. Het benauwende gevoel waarmee je wordt opgezadeld zal maar langzaam vervliegen. Een strak gecomponeerde trilogie, waarin autoriteit, overtuiging en imaginatie een primordiale rol opeisen.'
–   
Guy Doms op Hebban

'Van den Berg slaagt er uitstekend in een kille, emotieloze en afgestompte kinderwereld te creëren waarin de getroffenen weinig leed meer voelen. [Ze] overtreft zichzelf na eerdere romans. Zien Horen Zwijgen is stilistisch en plottechnisch sterk en bevat, belangrijker nog, indrukwekkende, tragische verhalen.'
– 
Marloes Otten op Tzum

Niet verkeerd, lijkt ons.
Rampetamp & win

In De taal der liefde: Literair woordenboek van seks en erotiek verzamelde hoofdredacteur van de Dikke Van Dale Ton den Boon meer dan 2600 woorden over seks en erotiek, verlucht met 30 kaderteksten van Nederlandse schrijvers (o.a. Arnon Grunberg). Van 'afgelikte boterham' tot 'zinnendrift': stuur even een mailtje met zo veel mogelijk synoniemen voor 'rampetampen' als je dit literair woordenboek wil hebben, want we mogen er een paar vergeven.

Ondertussen, op de redactie:

Er is hier geen hond.
(Groetjes van hazewind Zorro.)
Happy weekend!
 


Team Lebowski

Website | Blog
Copyright © 2017 Lebowski Publishers, alle rechten voorbehouden.

Overamstel Uitgevers
Paul van Vlissingenstraat 18 
1096 BK Amsterdam 


Als je wilt, kun je je uitschrijven van onze lijst.