Copy
Lebowski Publishers
Website | Blog | Agency | Podcast
De uitgeefbaas zei dat hij zou afreizen naar een wifiloos eiland in de zon, maar volgens ons stuurde hij toch echt net een foto van een oud-Hollandse kaasstengelfabriek. 

Vrienden en vriendinnen van de literatuur!


Lieve mensen, het leven gaat niet altijd over rozen. Geliefde dichters blijken niet onsterflijk en dat is niet fraai. Dat is eigenlijk heel erg lelijk. Gelukkig staan daar ook veel leuke en onverwachte zaken tegenover: de uitgeefbaas die een foto van een kaasstengelfabriek stuurt bijvoorbeeld, of auteur Jerry Goossens die uitgenodigd wordt voor een geheel verzorgde reis naar Qatar om voor te komen lezen uit zijn roman Tot bloed op het droge - een vrij onalledaags verzoek. Ook blij zijn we met twee nieuwe, veelbelovende powervrouwen die zich aansluiten bij Lebowski: Anne Moraal en Emily Reekers. Amusez-vous!

Nieuwe schrijvers, verse inkt 


WELKOM BIJ DE CLUB -  Deze week konden de kaasstengels weer op tafel: twee nieuwe schrijvers sloten zich aan bij Lebowski. 

We zijn trots te vermelden dat Anne Moraal (30, bovenste GIF'je), die u misschien kent als eindredacteur van Nooit meer slapen, of om zeer uiteenlopende andere redenen, haar debuut bij ons zal uitbrengen. Een lekker feitje over Anne is dat ze een A+ haalde aan de Creative Writing Summer School aan de New York University als enige niet-Engelstalige student.

Redacteur Jasper Henderson: ‘Het komt niet vaak voor dat je bij een debuut het gevoel hebt dat de auteur zo goed weet wat hij of zij doet. Anne is anders.’
Lees meer over de deal met Anne 
ici.

Houd u ook Emily Reekers (25, onderste GIF'je) in de gaten, die een Talent Pool-intentiecontract bij ons tekende. Emily, opgeleid tot scenarioschrijfster, wordt vertegenwoordigd door Henneman Agency en gaat werken aan een roman over seksuele (on)schuld.

Redacteur Saskia Veen: ‘Emily praat over haar personages alsof ze hen al jaren kent en weet precies hoe ze scène voor scène de onderlinge verhoudingen in een gezin kan ontwrichten op papier. De lezer kijkt ongemakkelijk toe.’

Hoera!

F. Starik: goed met de dood


VERDWIJNKUNSTENAAR - Dichter F. Starik (Apeldoorn, 1 juli 1958 – Amsterdam, 16 maart 2018) is er niet meer. Zelf schreef hij in dit gedicht dat hij goed is met de dood. 

Een mens moet ook niet alles willen weten


PRESENTATIE - Woensdag presenteerden wij in kleine kring de bundel Een mens moet ook niet alles willen weten van nog zo'n veel te vroeg overleden dichter, Giovanni della Chiusa. Zijn vriend Arnon Grunberg schreef het voorwoord, nu te lezen op het Lebowski Blog, waarin hij toelicht hoe de bundel tot stand is gekomen. Blijkbaar wilde Della Chiusa als nalatenschap niet alleen zijn gedichten maar ook een nest jonge katjes aan onze redacteur Jasper Henderson toevertrouwen. Die weigerde, 'volgens hem was een redacteur niet verantwoordelijk voor het welzijn van de huisdieren van auteurs, dood of levend.'   

Op de presentatie, met als decor de klanken van een ietwat zwaarmoedige
Italiaanse playlist, las huisdichter Erik Jan Harmens de postume poëzie voor. De erven Della Chiusa bezorgden ons een brief die redacteur Jasper Henderson ten gehore bracht. Een fragment daarvan willen we u niet onthouden: 

 
Eigenlijk willen wij niets te maken hebben met dit boekje, daarom zijn we ook niet aanwezig.
We moesten deze poëzie ook allemaal later lezen, zelf heeft Giovanni er nooit met een woord over gerept. Hij was nogal op zichzelf, kennelijk kon hij wel alles aan het papier toevertrouwen.
Moet dit écht allemaal met de wereld worden gedeeld?
Goed, alleen omdat Jasper Henderson zo’n aardige meneer was – afgezien van het feit dat wij door zijn toedoen zaten opgescheept met die katten – hebben we ingestemd met deze uitgave. Toen meneer Henderson op een gegeven moment in een restaurant in tranen uitbarstte, werden we toegeeflijk; we wilden niet dat zo’n goedlachse man moest huilen.

Wie weet wilt u de bundel wel lezen, het zou u kunnen opvrolijken.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen


LEBOWSKI TALENT POOL - Grote schrijfplannen, maar daarbij behoefte aan redactionele begeleiding? Wil je van onze redactie en van ervaren auteurs leren en je work-in-progress voordragen op een podium? De deadline voor het insturen voor de tweede ronde van de Lebowski Talent Pool is 16 april.

Zoals schrijver Roman Helinski al zei: 'Kan een mooie springplank vormen, en het kan in elk geval geen kwaad.'

Lees
hier meer info en voorwaarden.

Gespot op het World Wide Web

Wij willen de maker van deze foto vragen om een paar auteursfoto's voor ons te maken, kent iemand hem misschien? Of heeft iemand anders even het nummer van Zlatan? Geef dan even een gil.
De BNO: Association of Dutch Designers zette het design van Het boek Joan (Lidia Yuknavitch) deze week in de spotlights. We zijn nog steeds zeer in onze nopjes met het omslag, ontworpen door Dog & Pony.
Schrijfworkshop van Susan Smit volgen, bij haar thuis aan de keukentafel? Misschien is dit ene plekje al vergeven als je dit leest, maar je kunt haar altijd mailen om het te proberen. Ook als je geïnteresseerd bent in een volgende editie.

Bloggen voor volwassenen


FAITS DIVERS – Lees de citaten en vind uit Welk Blog Bij Je Past.

'Er is geen onzichtbaar lijntje meer dat trekt. Aan hoeveel onzichtbare lijntjes zitten we vast?'
- Net toen Elke Geurts dacht dat in haar leven alles opgehelderd was, wandelde de echtgenoot van de andere vrouw het verhaal nog in. Boekhandels en andere (literaire) instituten: Elke gaat op tour en is voor april te boeken.

Wie een nummer schrijft met de titel ‘Troy’ ontketent onvermijdelijk een lawine aan intertekstuele resonanties, die strekt van Homerus tot Brad Pitt en van Vergilius tot Luv’. 
-  Iedere dinsdag zoekt Cor de Jong de connectie tussen popmuziek en literatuur.
Vandaag deel 3, over het verband tussen Sinéad O'Connor en William Butler Yeats.


waar omheen ik ben gegroeid
de leegte, die tegelijk
de kern is van mijn leven

 Sabine van den Berg schrijft normaalgesproken proza, maar voor het Lebowski-blog voor het eerst ook gedichten.

Bij haar aan de keukentafel wilde ik allesbehalve weg. Haast was ik vergeten hoe het voelt om op je gemak te zijn.'
-    Jonah Falke schreef een
prachtige column over zijn bezoek aan Avignon en een gastvrouw met zachte handen. 

Zand naar de woestijn brengen


JERRY IN QATAR – Het leven van een auteur gaat soms wél over rozen. Jerry Goossens, auteur van omgekeerde migratieroman Tot bloed op het droge, werd uitgenodigd om te komen voorlezen in Qatar, of all places, want ook daar was het bij de Nederlandse gemeenschap Boekenweek - en zijn boek gaat immers over kaaskoppen in de woestijn. Hij schreef een stukje over zijn voyage extraordinaire.
Happy weekend!


Als je nog een baan als fulltime Flügel-eend (40 uur, m/v) ambieert:

your dream can become your destiny in Capelle a/d IJssel.

In de vacature waarschuwt het bedrijf met de kekke roze drankjes wel voor eenzaamheid, ondanks dat de eend altijd omringd is met mensen. Dat kan, zo ervaren wij dat ook weleens hier op kantoor. O ja, je moet altijd oproepbaar zijn, ook 's nachts, en op de hoogte blijven van de nieuwste danstrends.

Wat leuk zeg, echt leuk.


Team Lebowski

Website | Blog
Podcast
Copyright © 2018 Lebowski Publishers, alle rechten voorbehouden.

Overamstel Uitgevers
Paul van Vlissingenstraat 18 
1096 BK Amsterdam 


Als je wilt, kun je je uitschrijven van onze lijst.