Copy
Lebowski Publishers
Website | Blog | Agency | Podcast
Kies titel:
A. Dreamteam
B. Nerdalert
C. Lekker met Lebowski eten
D. Eigen invulling, namelijk: [mail en win niks]

Vrienden en vriendinnen van de literatuur!


'Vooruitkijken betekent deels ook terugblikken', zo mijmerde redacteur Roel van Diepen wijs toen team Lebowski tezamen kwam om onder het genot van een natje en een droogje het jaar te evalueren. Het terugblikken bewaren we voor een andere keer, want in deze Round-Up kijken we stiekem al vooruit: 'Voorwaarts!', zo sluit uitgever Oscar van Gelderen immers graag zijn visionaire e-mails af. 'Een goed idee is nog geen verhaal', weet redacteur Jasper Henderson dan weer de sfeer te bederven, dus in deze Round-Up bespreken we een aantal ideeën die het wél tot sterke verhalen hebben geschopt. We kijken uit naar 2019, met nieuwe titels van o.a. Marion Pauw, Robert Vuijsje, Sander Pleij en Samuel Vermeulen binnen armlengte. 'Niet bang', zou redacteur Maaike Pleging opmerken, terwijl uitgeefassistent Soraya Riem haar vuist uitsteekt voor een 'boks': 'Lekker gewerkt!'. Wat redacteur Saskia Veen de neutrale kijker toefluistert? 'Amusez-vous!'
Verwacht: 14 februari 2019.
Zien we nu al een omslagentrend voor 2019 en laten wij ons inner paardenmeisje op jullie los? Feit is: dit zijn twee Knallbonbons uit 2019, met op links: Explicador van Sander Pleij (8 februari 2019), en op rechts: De experimenten van Marion Pauw (23 januari 2019).
The future is bright, the future heeft deze boeken in petto

KNI-KNA-KNALLEN - Mocht je met kerst in een existentiële crisis belanden (wie zijn wij en waar gaan we met z'n allen naartoe), twijfel dan niet langer het vooruitzicht op deze boeken is voldoende om weer zin in de toekomst te krijgen.

'Ik heb op dit moment niet iets wat ik moet vertellen. Ik ga pas weer schrijven op het moment dat ik echt denk dat iets geschreven moet worden', aldus Marion Pauw in 2015. Nu is het moment daar: Marion heeft  een nieuwe roman geschreven, getiteld
De experimenten (verwacht: 23 januari 2019). Daarin staat de vraag centraal: kan een gruwelijke getuigenis een levenslange verwijdering overbruggen? Lees hier meer.

Sander Pleij, journalist bij Vrij Nederland, werkte tien jaar aan zijn ambitieuze debuut Explicador (verwacht: 8 februari 2019). Zelden lazen we een roman die op zo'n meeslepende wijze voortdurend uitnodigt tot nadenken over wat de mens kan zijn en wat de mens wil zijn. Net als Sanders hoofdpersonage ervaart de lezer het geheim van het leven met zijn vingertoppen aan te kunnen raken. Echt iets voor een donkere wintermaanden, dunkt ons. Lees hier meer.

Het duurt nog even, maar we kijken ernaar uit: Robert Vuijsje schrijft met Salomons oordeel (verwacht: 14 februari 2019) de langverwachte opvolger van Alleen maar nette mensen
Stukkie uit de flaptekst: Hij is een jood uit Amsterdam-Zuid, zij is zwart en komt uit de Bijlmer. Maar zij kunnen dit gewoon: samen aan het Vondelpark wonen. 
Hun zoon Salomon is 17 jaar oud en wil rapper worden. Op school staat hij voor de keuze: hoor ik bij de mensen die op mijn vader lijken of hoor ik bij de kinderen die zwart zijn, net als ik?
 (...)
In Salomons oordeel wordt de lezer gedwongen om kleur te bekennen. Aan welke kant sta ik nu echt, door welke bril kijk ik naar de wereld? Het bij uitgeverijen geliefde predicaat 'uiterst actueel' lijkt voor dit boek gemaakt te zijn. Lees hier meer.

Wij verheugen ons zeer.

Vers van de pers! 

ÓÓK VERWACHT - Samuel Vermeulen kwam langs om al een exemplaar van zijn autobiografische debuut Prins van liefde op te halen: 31 januari bij je lokale sigarenboer. 

What's it all about?

De ouders van Samuel zijn sannyasins, volgelingen van de Indiase goeroe Osho, beter bekend als Bhagwan, en verblijven regelmatig met hem in een ashram in Poona, India. 
Na de dood van Bhagwan in 1990 (Samuel is dan vier jaar) valt het gezin razendsnel uit elkaar. Zijn moeder wordt opgenomen in een inrichting en uit de ouderlijke macht gezet, zijn vader raakt in zijn zoektocht naar geluk en liefde verstrikt in een wereld van prostituees en harddrugs. 
Samuel komt in een pleeggezin terecht waar hij tot zijn achttiende wordt opgevoed in een ijzeren regime. Onderwijl draagt hij de zorg voor zijn hevig verwarde moeder en moet meer dan eens de confrontatie aangaan met zijn vader, die steeds meer van de werkelijkheid vervreemd raakt. Eenmaal volwassen worstelt Samuel met de vraag of hij na zijn liefdeloze jeugd nog wel in staat is om gelukkige relaties te onderhouden.

In
Prins van liefde beschrijft hij in een nuchtere, registrerende en daardoor ook humoristische stijl zijn bijzonder ongewone coming-of-ageverhaal.
Samuel als student bij zijn moeder thuis (met foto van Osho a.k.a. de Bhagwan) in 2004
Help, Stefano Keizers heeft een luisterboek ingesproken

LUISTERBOEK - Het luisterboek van Stefano Keizers is twee dagen uit en houdt nu al de gemoederen bezig. 'Leuke vent die Stefano Keizers, dit is natuurlijk een hele goede en originele grap, maar denk toch dat mensen afhaken als hij het hele colofon voorleest?', ontvingen we per mail. 'Heb je hem ook horen typen? En slapen?' stuurde iemand anders. 
Geheimtipp voor wie woedend is: skip naar 4min56 voor een conventioneler begin van je luistergenot. 

Hoe kom je aan zoiets als een luisterboek, eigenlijk? Download
hier het luisterboek van Twee Luitenanten via Luisterrijk, of stream hem via de Spotify-voor-luisterboeken Storytel. Er is trouwens ook een giftcard voor een tijdelijk Storytel-abonnement verkrijgbaar: leuk kerstcadeautje? (Deze tip is niet gesponsord, we gunnen jullie het lezen in alle vormen.)

Meer Stefano Keizers? Vorige week gaf hij
een interview in NRC (“Feit en fictie lopen bij Gover Meit/Stefano Keizers door elkaar, dat zal best. Maar de overheersende emotie na lezing is toch: deze man heeft grote psychische problemen en is op z’n minst verslaafd. Die heeft hulp nodig”).

Gespot op het World Wide Web

Zomaar een greep uit de waanzinnige reacties op het boek van Roxane van Iperen, 't Hooge Nest.
De vogels van Tarjei Vesaas: echt wat voor jou.
Peter Middendorp wil na het lezen van het beklemmende De reiziger van Ulrich A. Boschwitz meteen de fiets op stappen om al zijn boeken te kopen, schrijft hij in de Volkskrant. Maar dat kan niet, er zijn nog geen andere boeken vertaald. Uitgeefbaas Oscar geeft hem goed nieuws: najaar 2019 verschijnt het debuut van Boschwitz, Menschen neben dem Leben, bij Lebowski.
Bloggen voor volwassenen

FAITS DIVERS – Lees de citaten en vind uit Welk Blog Bij Je Past. 

Is medelijden, May tot een arm vrouwtje reduceren, niet het bewijs van de ontkenning van haar macht en blijk van haar middelmatigheid?
-   Jonah Falke
wilde het eens even gezellig over de (Brexit-)politiek hebben in zijn column.
 
Als je nu nog herinneringen moet maken, ben je gewoon te laat.

-    Annemarie Haverkamp praat voor het AD wekelijks met mensen over hun leven en het einde dat nadert. Deze week is Paula (55) aan het woord.

Hoewel Atticus liever heeft dat zijn kinderen op blikjes schieten, vindt hij het jagen op de ene vogel anders dan op de andere vogel. 
-      Deze week vergelijkt Cor de Jong de Noisettes, met hun nummer ‘Atticus’, met het legendarische To Kill a Mockingbird van Harper Lee.

Er stonden die ochtend een reeks middernachtelijke berichten op mijn voicemail. Ik had de stem van de inspreker al bijna twintig jaar niet meer gehoord. 
-    De hele wereld wil iets van Elke Geurts, maar zij wil even niets.

Ook de langzaam gegaarde krantenartikelen in een bloemige lade-saus met rauwe putdeksels en fijngesnipperde stukjes boekenkast kunnen heel lekker zijn en zijn op de koop toe uitstekende vleesvervangers.
-    Jeroen Blankert laat elke week zijn gedachten ontsporen omtrent een (vrij onbelangrijk) nieuwsfeit. Vandaag: de barbecue hoeft in de winter echt de schuur niet in.

Voor de mensen die nog altijd hun ziel & privacy aan Facebook verkopen: mis geen enkel blog door de Lebowski-Blog-Facebookpagina te volgen.
Maarten Wendrich - Man met koelkast, 50x65 cm (edition of three)
Borst & Van Gelderen tonen werk van Lionel Plak en Maarten Wendrich op This Art Fair
 
ARTY - Coming up! Kunstduo Borst & Van Gelderen (juist, dat zijn Hugo Borst en uitgever Oscar van Gelderen) presenteren twee geweldige kunstenaars op This Art Fair (27-30 december in de Beurs van Berlage in Amsterdam): Rotterdammer Maarten Wendrich (linosnedes) en Lionel Plak (tekeningen).

Feitje: Lionel reist met zijn werk in een map altijd op en neer naar de zorginstelling waar hij overdag in werkt, vandaar dat de tekeningen vaak verweren en rafelig worden aan de randen (extra mooi, we zeggen het er maar even bij). Hij is gefascineerd door logo’s, landkaarten en schematische weergaven van bus- metro- en treinverbindingen. In kleurrijke lijsten benoemt hij graag alle haltes en stations van een route. Hij werkt die eerst uit in potlood, waarna hij de woorden overtrekt in aquarel-kleurpotlood of viltstift. Een proces dat per tekening makkelijk drie maanden in beslag neemt. Al die tijd draagt hij het werk mee om er op elk onbewaakt moment nog even aan te kunnen werken. Als de tekening voltooid is, heeft hij de route ook in zijn hoofd. Zo krijgt hij langzaam maar zeker het hele transportstelsel onder de knie.

Meer over de beurs, en de kunstenaars,
hier.
Meer over Borst & Van Gelderen
hier.
Lionel Plak, Untitled, 22x29 cm 

Lionel Plak neemt zijn werk overal mee naartoe in mappen, om er op onbewaakte ogenblikken altijd aan te kunnen werken. Langzaam maar zeker krijgt hij het hele transportstelsel onder de knie.
Happy weekend!

Opmerkelijk: onze geliefde redacteur Roel van Diepen heeft meer hobby's dan alleen lezen. Hij drumt in de band Kitty Hawk, en zaterdag is de release van hun EP 'Lines Of Flight'. Ga langs als je van 'math induced posthardcore with a pop attitude' houdt, of luister de EP 
hier als je ook niet snapt wat we net schreven.
Team Lebowski

Website | Blog
Podcast | Magazine 2.3.74
Copyright © 2018 Lebowski Publishers, alle rechten voorbehouden.

Overamstel Uitgevers
Paul van Vlissingenstraat 18 
1096 BK Amsterdam 


Als je wilt, kun je je uitschrijven van onze lijst.