Copy
Lebowski Publishers
Website | Blog | Agency
Lebowski

Vrienden en vriendinnen van de literatuur!

 
In alle tumult rondom stakende schrijvers zou je bijna die uit deze round-up vergeten: de hoopvolle schrijvers, klagende schrijvers, helende schrijvers, onnavolgbare schrijvers, bejubelde schrijvers, treurende schrijvers, adviserende schrijvers, visionaire schrijvers en al die anderen die je deze zomer in je hart wilt sluiten. Amusez-vous!
© An-Sofie Kesteleyn

Nooit Meer Slapen met Erik Jan Harmens


RADIO – Deze week is Erik Jan gastschrijver voor het VPRO-radioprogramma Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Vijf nachten op rij leest hij net na de klok van 01.00 uur een nieuwe column over de voorbije dag. Lees over de to-do-lijst van een werkloze (maandag), beffen als een koning (dinsdag), stakende schrijvers (woensdag), willen mogen geloven (donderdag), of luister vannacht naar zijn laatste verhaal.
Op dinsdag 29 augustus zet literaire organisatie Watershed een tot mislukken gedoemde literaire theateravond op touw over het taboe op ontevredenheid. Erik Jan Harmens is een van de literaire klagers in het Parktheater in Eindhoven, samen met Selin Kusçu (oud-Lebowski-stagiaire!), Arjen Lubach, Hans Bogaert, Lotte Lentes, Buddy Wakefield en David O’Dowda. Schrijfster en columnist Elfie Tromp leidt dit therapeutisch feest van het onvermogen, met voordrachten, interviews en live muziek. Earlybirds kopen hier een ticket. Muggenziften over het programma of mekkeren over de prijs is toegestaan.

Bloggen voor volwassenen

 
FAITS DIVERS – Lees de citaten en vind uit Welk Blog Bij Je Past.


We zaten tegenover elkaar in het kleine lokaal, ik keek op mijn wekkertje en Carina kneep in haar handen. Ze deed me aan mezelf denken, twintig jaar geleden, toen ik een schrijfopleiding volgde en raadselachtige werelden beschreef, die voor mij dan wel glashelder waren, maar voor ieder ander onnavolgbaar bleken.
-     Elke Geurts schrijft normaalgesproken over haar scheiding, maar in de zomer pakt ze de pen op over andere thema's. Deze week deel één van dit uitstapje:
over een slechtnieuwsgesprek op de Schrijversvakschool.

'Ik heb een boek gevonden, en sinds ik dat las weet ik wat ik moet doen. Ik ben hypersensitief, alles valt nu op z’n plek.'

-     Jonah Falke dacht na over depressie, gevoeligheid en werken om jezelf te vergeten.

Samuel remt onze behoefte om groots en meeslepend te leven af. Door de bank genomen laten we het leven lekker kabbelen. Het wandelt keurig aan Samuels handje mee, op weg naar de toekomst. Dat rustige tempo past hem het best, en ons dus ook.
-     Willem Vissers 
schrijft iedere woensdag over het leven met de gehandicapte Samuel, de middelste van zijn drie zonen.

Ik zag onlangs op school een kindje van de trap vallen. Van vijf treden hoog keihard met zijn achterhoofd op de grond. Hij krabbelde op, greep in volledige stilte naar zijn knar en dat was het. Ik had nog nooit zoiets gezien. Het was even fascinerend als griezelig.
-    
Expatwife Mick Johan emigreerde naar Japan en schrijft elke week een stukje voor ons. Vandaag Tokyo Expatwife #7,
over Japanse kindjes en opgespaarde woede.

'Ik gunde Amsterdam een Nouri'


COLUMN – James Worthy schreef in Het Parool over de koning van Geuzenveld.

Maar toen was daar die vriendschappelijke wedstrijd. Die vriendschappelijke wedstrijd die ons liet zien hoe onvriendelijk het leven kan zijn. Een jongen van twintig. De trots van een buurt. De toekomst van een stad. Liggend in het gras. Zo veel talent, zo weinig tijd.  Onrecht heeft het leven aan een touwtje.

'Nachtmerries bloeien op onder Trump'


RECENSIE – Sinds de verkiezing van Donald Trump doet één genre het opvallend goed in de VS: de dystopische roman. Onder het mom 'grensoverschrijdende fictie' verschenen deze maand drie door Lebowski heruitgegeven 'what-if'-romans, die de soms verbijsterend echt door de realiteit lijken te worden ingehaald. Het Parool recenseerde de vergeten klassiekers Dat gebeurt hier niet van Sinclair Lewis ('een knap en gedetailleerd opgebouwde visionaire dystopie' ****), Fahrenheit 451 van Ray Bradbury ('een indringende metafoor' ****) en High-Rise van J.G. Ballard  (***).

Welke titels kun je de komende tijd verwachten?
Klik hier.

Gespot op het World Wide Web

'Nu kunnen we rustig sterven,' stuurde onze uitgever naar biograaf Sander Donkers toen hij dit bericht in het AD onder ogen kreeg.

Wil jij ook eens lekker cultureel onverantwoord doen?
Lees dan HAY, de biografie van neerlands grootste rockster Barry Hay.
Fahrenheit 541 'behoort tot de allergrootsten onder de klassieke dystopieën,' schreef Hebban-recensent Anne-Claire. 'Een hartstochtelijk pleidooi voor het bewaren en lezen van goede boeken, voor goed onderwijs, voor zelf nadenken en jezelf ontwikkelen en voor contact met de natuur en de buitenwereld.' ****
Wiebren Rijkeboer (Tzum) over High-Rise van J.G. Ballard: 'Als Ballards roman iets is, dan is het wel een beangstigende toekomstroman waarvan niemand wil dat het werkelijkheid wordt, maar dat er wel het besef is dat het angstig dichtbij komt. Dit is naar ik meen de grote kracht van zijn visionaire werk.'
Een paar keer per jaar organiseert onze huischocolatier Marc Vandenbussche een leesclub en gaat hij voor de gelegenheid helemaal los op de bijbehorende cover. Deze week las hij de classic Naar de haaien van Erich Kästner. Na afloop schreef Marc ons: 'Het was een heel leuke leesclub met heel interessante invalshoeken maar iedereen was het er unaniem over eens: het is een prachtboek!'
Jeroen Weghs (Zondag met Lubach, TIJM Magazine) las Ondijk/Punt van Barry Smit en vond er wat van.
Onze redacteur Stijn geeft een gratis tip weg op editio.nl: 'Als redacteur ben ik natuurlijk enthousiast over elk boek dat we publiceren bij Lebowski, maar dit jaar steekt Zama (Antonio di Benedetto) er wat mij betreft met kop en schouders bovenuit.'

De kinderen van Pim op longlist Prinsjesboekenprijs 2017


NOMINATIE – De kinderen van Pim, het boek waarin politiek verslaggever Joost Vullings samen met oud LPF’ers terugblikt op de opkomst en ondergang van de partij, maakt kans op de Prinsjesboekenprijs: de prijs voor het beste non-fictie boek over een Nederlands politiek onderwerp. De winnaar wordt op vrijdag 15 september bekendgemaakt op het Binnenhof in Den Haag.

De meisjes van Tarantino


FILM – De legendarische regisseur Quentin Tarantino (Pulp Fiction, Kill Bill, Inglourious Bastards, Django Unchained, je kent ze wel) werkt aan een film rondom de Manson-sekte, een groep jonge vrouwen die in het Californië van de jaren zestig onder leiding van de charismatische leider Charles Manson gruwelijke moorden beging.

Wat dreef deze jonge meiden – afkomstig uit relatief 'normale' gezinnen – ertoe zich aan te sluiten bij een van de meest geweldadigde communes uit de Amerikaanse geschiedenis? Precies daarover gaat het debuut van Emma Cline, die voor
De meisjes in het hoofd kroop van de veertienjarige Evie, en ons niet alleen toont hoe macht werkt, maar bovenal hoe het is als meisje op te groeien. Leestip van de week.
In april verscheen Hotel Hartzeer van Susan Smit en Marion Pauwhet handboek voor iedereen die weet wat voor slagveld de liefde kan zijn. Hier een bericht aan iedereen die al maandenlang huilend onder de dekens ligt met 'Everybody Hurts' van REM door de speakers: weet dat de dames ook online voor je klaarstaan.

Dus, moet jou iets van het hart? Een onoplosbaar verdriet, een onbestemd schuldgevoel, een vurige tirade over je ex?  In de
behandelkamer van Hotelhartzeer.nl kun je terecht voor een luisterend oor en wijze raad van Susan, Marion en andere hartzeeroverlevenden. Je verhaal liever anoniem insturen? Stuur een PM naar onze Hartzeer-facebookpagina of mail hartzeer@overamstel.com.

Liefdesverdrietigen Nancy en Anneke (in de video hieronder) gingen je voor.
Liefdesverdrietige Anneke bracht een bezoek aan Hotel Hartzeer en liet zich voor de gelegenheid hypnotiseren door Zack Zackaria.

Vriendelijk Doch Dringend Advies


Welke films ontroeren tot op het bot? Deze week in Vriendelijk Doch Dringend Advies: Simon de Waal over zijn liefde voor acteur Casey Affleck. 

'Ik heb tot drie keer toe tranen in mijn ogen gehad bij het zien van Manchester by the Sea (2016). Ver voor die tijd, in 2007, was Casey Affleck al mijn held in The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. En dit jaar verschijnt A Ghost Story, door Variety nu al uitgeroepen tot de beste film van 2017.

Djeeezz, wat heb ik een zin in die film. Kijk naar Afflecks spel, zie wat een verhaal dit gaat worden. Alles ademt genialiteit. Het formaat van de film, met afgeronde hoeken: alsof het een met liefde gekoesterde foto is. Jaloersmakend mooi. Qua verhaal, qua script, qua regie, qua acteerwerk, qua muziek. Zo moet je films maken.

Mijn advies? Ga A Ghost Story zien zodra hij hier in de bioscoop draait (ik gok eind augustus). En als je Afflecks vorige films nog niet gezien hebt: schaam je. Maar wees blij dat je nog zoveel moois tegoed hebt.'
Happy weekend!

Altijd al met een hakbijl tekeer willen gaan als figurant in een Brabantse Vikingfilm? Dit is je kans.

Team Lebowski

Website | Blog
Copyright © 2016 Lebowski Publishers, alle rechten voorbehouden.

Overamstel Uitgevers
Paul van Vlissingenstraat 18 
1096 BK Amsterdam 


Als je wilt, kun je je uitschrijven van onze lijst.