Copy
Lebowski Publishers
Website | Blog | Agency | PodcastVrienden en vriendinnen van de literatuur!
 

Sta je nét een vrolijke driekleur te schminken voor de vrijmarkt, openen wij weer met een huiveringwekkend bericht:

de
Golden
State
Killer
is
gister
gepakt.

Geen nood, je hoeft The New York Times er niet bij te pakken. We hebben namelijk net dé true crime-bestseller van deze zomer over dit onderwerp aangekocht: I'll Be Gone in the Dark, van Michelle McNamara, vervolmaakt door haar man Patton Oswalt vanwege haar onverwachte vroege overlijden. Krankzinnig verhaal, meer uitleg hieronder. Knusser nieuws: we lanceren De Selectie, een nieuwe blogserie van frisse en ongepubliceerde auteurs; de debuten van Elly Biesters en Antoinette Beumer staan op de shortlist van de Hebban Debuutprijs en Stromboli van Saskia Noort komt binnen in de top 3 van de bestsellerlijst. Lang leve de koning, en amusez-vous!

Lebowski acquireert sensationeel boek van Michelle McNamara over The Golden State Killer: 'I'll Be Gone in the Dark'


SIKED - Lebowski Publishers heeft een sensationeel boek geäcquireerd van Michelle McNamara over de Golden State Killer, die in de jaren zeventig en tachtig huishield in Californië. De auteur overleed in 2016, na vijf jaar aan het boek te hebben gewerkt. Het verscheen postuum in februari 2018. Gister werd de dader gearresteerd.

Het true crime-boek, door Lebowski aangekocht op de London Book Fair, gaat over een van de beroemdste cold cases in Amerika: de nooit gepakte verkrachter en moordenaar die huishield tussen 1974 en 1986 in Californië en die als East Area Rapist te boek stond.

Auteur Michelle McNamara startte in 2006 de website truecrimediary.com, waar ze aandacht vroeg voor nooit opgeloste misdaden. Ze raakte gefascineerd door de EAR, die ze de bijnaam Golden State Killer gaf. Vijf jaar lang werkte ze dag en nacht aan de zaak, die voor haar een obsessie werd. Ze bracht het onderzoek nooit tot een einde: ze stierf in 2016, aan hartfalen. McNamara’s echtgenoot, komiek en acteur Patton Oswalt, vroeg na de dood van zijn echtgenote aan schrijver Billy Jensen en researcher Paul Haynes (die McNamara tijdens het schrijven al bijstond) het boek af te maken. 

Lees
hier de rest van het persbericht, en een fragment uit de brief aan de moordenaar die de auteur schreef voor haar dood.

Elly Biesters en Antoinette Beumer
op shortlist Hebban Debuutprijs 2018

 
STOLZ - Stralend nieuws. Op de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2018 prijken onze klasbakken en oogappeltjes Elly Biesters (met Ongemakkelijke mensen) en Antoinette Beumer (met Mijn vader is een vliegtuig)

Next level nomineren: de shortlist
is bepaald op basis van de statistische gegevens op Hebban.nl. 
Hierbij wordt ondermeer gekeken naar de ‘lezersactiveit’ van de boeken (de boekenplanken), de beoordelingen (recensies en sterren) en de populariteit van de boeken op basis van de historische gegevens van de Hebban Ranking. Lezers kregen ook de mogelijkheid om hun favoriete debuut van het afgelopen jaar te nomineren. Deze lezersstem is meegewogen bij de bepaling van de shortlist. 

Wij presenteren: De Selectie

 
Nieuw op het Lebowski Blog: De Selectie.

De komende tijd gaat Lebowski in rap tempo 11 jonge schrijvers op u afvuren. Iedere week een. Wat ze kenmerkt is talent, veelzijdigheid en een frisse blik. Elke woensdag wordt van een van de schrijvers uit de selectie poëzie, een kort verhaal of een essay op de stip gelegd. Nog ongepubliceerd, dus u krijgt telkens een primeur!

Vandaag bijt Merit Vessies het spits af met een fragment uit haar multidisciplinaire werk ‘Aquarium’. Hierin combineert ze proza, poëzie en fotobeschrijvingen.
Lees het hier!

De Selectie is een initiatief van superstagiair Lot Veelenturf.
Saskia Noort met dochter Julia Schellekens op de Stromboli Party. Foto: Geert Snoeijer

Saskia Noort scoort


STROMBOLI - Na weken opbouw van de pret ligt Stromboli van Saskia Noort nu in de winkel. Vrijdag werd Saskia op haar Stromboli Party aan de tand gevoeld door Corine Koole (kijk het interview hieronder terug), waarna we samen onze haren los konden gooien bij DJ Joost van Bellen (bekijk ook de foto's van de party). Ook Het Parool was bij de presentatie en deed uitgebreid verslag van de levensademsessie van de 'goeroe', die leuk was voor de toeschouwer, maar tijdens welke ook heuse emoties loskwamen bij de deelnemers.

Nu is het aan de lezers, en die zijn vooralsnog heel enthousiast: met luttele verkoopdagen achter de rug kwam Stromboli al binnen
op nummer 3 in de bestsellerlijst. Meer lezen? Saskia is auteur van de maand bij Bol.com, en zij maakten een pagina met recensie, preview, interview met schrijvers Simone van der Vlugt en Henk Rijks over Saskia, een videoboodschap en Saskia's favorites. Daarnaast was Saskia een uur te gast bij Kunststof, en gaf ze onder meer interviews aan het Algemeen Dagblad. Meer interviews volgen; alle informatie rondom Saskia en Stromboli lees je op saskianoort.nl.

Ander leuk nieuwtje: het luisterboek van Stromboli verschijnt 23 mei en wordt NU ingesproken door (stem)actrice Marjolein Algera. Funfact: zij was ook de stem van Laa Laa in de Teletubbies en van Tante Petunia in de Harry Potter-films. Goud.
Check het uit: Corine Koole voelt Saskia Noort aan de tand (we kunnen het niet anders noemen) op de boekpresentatie van Stromboli.

In wezen is dit ontzettend leuk, maar er wordt weer te weinig aan verwachtingsmanagement gedaan


- Redacteur Jasper Henderson is het zonnetje in huis

Dirk Polak in het theater


“Gewoon laten lullen die Polak, op papier, op straat, in de speeltuin van het leven, laat hem maar praten, zo half gebogen over je heen, als een experimenteel balletdanser, met die onmiskenbare stem, gewoon, omdat het soms heerlijk is als mensen mateloos zijn, hun kinderlijk enthousiasme met je delen, met iedereen delen, zonder onderscheid, geen rang of stand (je bent communist of je bent het niet), omdat ze niet anders kunnen, dat is waarvoor ze leven, delen, delen, delen, zichzelf, hun kennis, hun liefde voor de liefde, zo valt alles samen, verband of niet, met iedereen, groot en klein.” – Oscar van Gelderen

Het zal je maar gezegd worden. Wil je met eigen oren testen of onze uitgeefbaas hier middenin de roos schiet of toch misschien met de jaren wat sentimenteel wordt? Deze kunstenaar, schrijver, muzikant én rasverteller staat 3 mei in Theater de Bres in Leeuwarden met zijn platencollectie en kleurrijke anekdotes, en neemt je mee op een muzikale reis. Van David Bowie en Lou Reed tot Stevie Wonder en Dusty Springfield.

Gespot op het World Wide Web

Zonder toelichting.
oranjeboven#
Heleen van Royen en onze eigen hoofdredacteur Jasper Henderson op de presentatie van Saskia Noort. Jasper met een klein blosje. Zou te maken kunnen hebben met het Sexdagboek van Heleen dat 1 juni verschijnt.

Bloggen voor volwassenen


FAITS DIVERS – Lees de citaten en vind uit Welk Blog Bij Je Past.

Deze week was Erik Jan Harmens gastschrijver bij VPRO's Nooit meer slapen
Gordijntje open, stond ik oog in oog met de man die toen nog de bondcoach was van het Nederlands Elftal.
-   Lees zijn columns
hier terug.


Vanwege het voorlopige gebrek aan sensatie stelde ik vorig jaar voor: ‘Je kunt me ook tien jaar volgen.’
-    Jonah Falke 
laat zich al vijf jaar (sporadisch) volgen door een documentairemaker. Wat zou er gebeuren in een film over úw leven? 


“Misschien krijg je dit jaar twéé feestjes!” meldde ik vast voorzichtig.
“Ik nodig papa gewoon uit op mijn grotemensenfeest hoor!” zei ze meteen. “Ik mag zelf weten wie ik uitnodig.”

-    De jongste dochter van Elke Geurts is bijna jarig.

Het gaat misschien te ver om The Moz een literaire kleptomaan te noemen, maar veel scheelt het niet.
-   Cor de Jong 
onderzoekt de hypocrisie van Morrisey en vergelijkt zijn liefdesverdriet in ‘Well I wonder’ met dat van Elizabeth Smarts ‘By Grand Central Station I Sat Down and Wept’.

Ik heb zelfs mijn oorringetjes uitgepeuterd omdat je volgens het protocol geen metaal aan of op je lichaam mag dragen.
Sabine van den Berg
ging langs bij de zwaarst bewaakte TBS-kliniek van Nederland.

Aan zijn kin groeiden best lange haren. Het was een vreemd gezicht. Samuel, qua geestelijke ontwikkeling maximaal een reuzenpeuter te noemen, krijgt kort voor zijn 17de verjaardag een snorretje en een baard.
-   To scheer, or not to scheer.
Dat is de vraag in de nieuwe column van Willem Vissers. 
Blast from the podcast

In deze rubriek tippen we podcasts. Soms hebben we die zelf gemaakt.


*

Vandaag is de podcast 'Fahrenheit 451 - Een licht ontvlambare ontmoeting' verschenen, van Peter de Ruiter (Luisterdoc). Hij komt uit ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Persvrijheid, op 3 mei. Het boek Fahrenheit 451 van Ray Bradbury uit 1953 speelt in een tijd waarin boeken verboden zijn. Ze worden verbrand - door de brandweer. In de huidige tijd waarin machthebbers de waarheid naar hun willen zetten, of buitensluiten, is dit verhaal uiterst relevant. 

Luister naar hoe in de podcast acteurs een aantal sleutelscènes tot leven brengen en hoe daartussen lezers discussiëren over de huidige betekenis van Ray Bradbury's geesteskind uit 1953.

De podcast van Peter de Ruiter luister je
hier.
Hier lees je meer over Fahrenheit 451.
Happy weekend!

Zelf aan het schrijven en inspiratie nodig?
De BBC
heeft nu 16.000 geluidsfragmenten online gezet die je gratis kunt beluisteren en downloaden. Samen geven de beschrijvingen van de geluiden een zekere voldoening:


"Tropical forest, West Afrika at night."
"Tropical forest, West Afrika at dawn."
"Bangkok Riverside atmosphere, with sounds of various small boats passing , waves against banks & tubular chimes."

"Angry shouting."


Poëzie, je gaat het pas zien als je het doorhebt.
Team Lebowski

Website | Blog
Podcast
Copyright © 2018 Lebowski Publishers, alle rechten voorbehouden.

Overamstel Uitgevers
Paul van Vlissingenstraat 18 
1096 BK Amsterdam 


Als je wilt, kun je je uitschrijven van onze lijst.