Copy
Lebowski Publishers
Website | Blog | Agency
Lebowski

Vrienden en vriendinnen van de literatuur!


De verkiezingskermis is voorbij en het leven bleek weer een loterij. Van almachtsfantasieën tot de autistische geest: amusez-vous!

Voorbij de dijken


RADICAAL ZACHTMOEDIG – Johan Fretz sloot deze week tweemaal Pauw & Jinek af. Op de dag van de verkiezingen bracht hij een boodschap aan de kiezer. 'Met een vaardigheid waar Martin Luther King jaloers op zou zijn,' schreef Het Parool. Marianne Thieme gaf Fretz een staande ovatie.

De kermis houdt hier vanavond op, er is geen klok meer die aftelt. In alle hoeken van dit mooie vlakke land, vanaf nu heb jij het in de hand. Al staat Rotterdam in brand. Het is aan jou, welke kleur je ook omarmt. Of je fluistert, schreeuwt of lalt, autochtoon, gemengd, migrant. Straks is het rode potlood jouw stemband.

The day after maakte Johan de balans op met een akoestische versie van Springfield's For What It’s Worth: 'Misschien kunnen we erin slagen niet alleen dijken te bouwen, maar er ook overheen te kijken.'

Prijzencircus


LONGA LERTA –  Dat is Esperanto voor longlist. Het was tweemaal raak deze week. Patrick Pouw belandde met zijn debuut De terugkeerling op de longlist van de ANV Debutantenprijs, en Arnon Grunbergs Moedervlekken werd in België genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs (je weet wel, ooit fladderend door het leven als De Gouden Uil).

Op de planken: Ivo Victoria's debuut


WINNEN Deze week ging de toneelbewerking van Ivo Victoria’s debuut Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt) in première in het Vlaamse Aarschot, wie kent het niet.  

Animator en acteur Zeno De Ridder (22) voert, onder begeleiding van regisseur Filip Tielens, het verhaal op van de 35-jarige Ivo die terugkeert naar zijn geboortedorp. In het stuk wordt theater met animaties gecombineerd, wat nieuw was voor De Ridder, net als de vorm: een monoloog. 


Win hier kaartjes voor de voorstellingen in Leuven (21-04) of Antwerpen (28-04)!
Trailer: Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won en dat het me spijt. Naar het debuut van Ivo Victoria.
Ivo schrijft trouwens deze week elke dag een verhaaltje dat hij 'dankzij het wonder der telefonie' 's nachts voordraagt bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Afgelopen nacht: over the day after the night before, en een bloedmooie vrouw

Bloggen voor volwassenen
 

COLUMNS – Lees de citaten en vind uit Welk Blog Bij Je Past.

‘Ze zien graag het effect van een harde knal op de gerimpelde huid.’

-     Joost  Vandecasteele schreef een kort verhaal over een ouwe voetballer die wordt gescout.

De pers staat er veel te dicht bovenop en doet letterlijk verslag van de trampoline, het luchtkasteel, de paaseieren en het knutselwerk, terwijl een toenemend aantal mensen met open mond toekijkt en zich afvraagt: waar is hier de nooduitgang?
-    
(Tip!) Roxane van Iperen
vroeg zich in deze verkiezingstijd af: waar komt alle haat en verdeeldheid vandaan in Nederland?

Toen ik aan deze inval-columnreeks begon, dacht ik: binnen drie maanden is het ook vast goedgekomen. Dan zal de verdwenen liefde van man wel teruggekeerd zijn. Dat is gebeurd. Zijn liefde is teruggekeerd. Maar bij een ándere moeder met twee kinderen. 
-     Elke Geurts
liet een briefje achter voor de man in haar uiteenvallende gezin. 

'Ja, ik zou Erdogan het beste gunnen, ware het niet dat hij zich de streken van de elite eigen maakte die hij eerst fel bestreed. Enerzijds paait hij bergturken met vrome verhaaltjes, anderzijds wentelt hij zich in rijkdom en vervult hij zijn eigen almachtsfantasie.'
-    Bezorgde burgers van Steven de Jong
is actueler dan ooit over de lange arm van Ankara.

 Nederland gidsland. Zo heb ik uw mooie land 15 jaar geleden leren kennen.
-    De Vlaamse Ivo Victoria
gaf Nederland stemadvies en legde en passant uit hoe je frieten moet bakken.

Samuel is vooral eu, of eeeuuuu, of eeeeuuuuuuu. Dat is zijn woord, zijn klank. Kort uitgesproken, langgerekt, hard of zacht, al met een beginnend baardje in de keel. Aan de intonatie is af te leiden of hij boos is, blij of gewoon tevreden.
-    Willem Vissers
schrijft over zijn zoon Samuel, die een handicap heeft.

Als ze spreken, spreken ze over anderen.
Uit het niets zegt de een: ‘Ja, Appie is al heel lang dood, dertien jaar al.’
’Dertien jaar? Een half jaar pas.’
‘Oh, ik dacht dat hij al heel lang dood was.’

-   Jonah Falke schrijft een stukje om op te kauwen.

'Ik heb toch wel een bijzonder hoofd'


INTERVIEW  'Ik ben de autistische geest echt gaan beheersen', zo kopt Het Parool boven het interview met Erik Jan Harmens deze week. Harmens vertelt over het succes van Hallo muur, over zijn nieuwste roman Pauwl en over het schrijverschap. Lees het hele interview op Blendle.

Vaan is aan


VAANDRAGER PARTY  Remember het linkeromslag? Dan krijg je misschien trek in het rechter. Zaterdag om 17.00 uur is de presentatie van de boeken Vaan Nu en De Ramblers gaan uit vissen bij Boekhandel Van Gennep in Rotterdam, zondag optredens van door Vaan geïnspireerde auteurs om 17.00 uur in De Nieuwe Anita in Amsterdam. Klik hier als je erbij wil zijn.

Lees hier alvast een fragment uit De Ramblers gaan uit vissen, of luister naar de zoetgevooisde stem van Isis Vaandrager over haar vader bij VPRO's Nooit Meer Slapen.
Dit is Ruben. 'Ik ben bezorgd dat lichaamsbeweging niet genoeg aandacht krijgt.'
Begint het je ook te benauwen? Lees Bezorgde burgers van Steven de Jong.
Happy weekend!
(Ga er eens op uit: bezoek Jonah Falkes expo Dogs & Faces bij Galerie Bart in Amsterdam. The Wall Street International ging je al voor.)

Team Lebowski

Website | Blog
Copyright © 2016 Lebowski Publishers, alle rechten voorbehouden.

Overamstel Uitgevers
Paul van Vlissingenstraat 18 
1096 BK Amsterdam 


Als je wilt, kun je je uitschrijven van onze lijst.