Copy
Lebowski Publishers
Website | Blog | Agency | Podcast

Vrienden en vriendinnen van de literatuur!


Volgens onze uitgever Oscar van Gelderen zijn bepaalde woorden in het vak taboe. Zo zeg je niet dat een boek een 'kaft' heeft, maar is dit een 'omslag', en is het oneerbiedig om 'boekje' te zeggen, maar deed hij er zelf wel eentje open in de Volkskrant deze week - over zijn drankverslaving, waar hij tien jaar geleden mee afrekende. 

Verderrr verkochten twee toppers hun ziel aan Lebowski: Leon Verdonschot en Fenna Riethof; delen we het grafisch design van de waanzinnige Talent Pool-show van afgelopen zondag; presenteren we een knetterende podcast met Sarah Sluimer ("Wat is jouw favoriete oorlog?"); knutselden we wat augmented reality in elkaar en wat al niet meer.

En dan maken we ook nog boekjes - hó... Amusez-vous!
Illustratie: Astrid Anna van Rooij

Oscar van Gelderen: trending topic tegen wil en dank


DE QUEESTE NAAR DE KURK (TERUG) IN DE FLES - Deze week schreef onze uitgeefbaas een messcherp en openhartig essay in de Volkskrant over Ontwenning, een boek van Leslie Jameson over haar alcoholisme, en over zijn eigen ervaringen: hij is dit jaar tien jaar van de drank af. Het essay was twee dagen het best gelezen artikel van De Volkskrant en Oscar ontving veel warme reacties. Lees het stuk hier, en check in één moeite door even zijn nieuwe website.

Nieuwe podcast:
Lopen met Lebowski #7, met Sarah SluimerMaak je op voor een wandeling met auteur Sarah Sluimer en redacteur Jasper Henderson door de binnenstad van Amsterdam. We beginnen voor de etalage van Athenaeum Boekhandel op het Spui, waar Sarahs debuut Keizer uitgestald ligt: een droom die uitkomt. Daarna: gesprekken over afschrikwekkend theater, bloederige schilderijen met een afgehakt hoofd, schoenen kopen in de sales, hun favoriete oorlog, Oedipus alsook Thea Beckman, determinisme en de vraag of Sarah Sluimer, net als haar hoofdpersoon, een wreed karakter heeft. Eén ding is zeker: ze neemt geen blad voor de mond.

Amusez-vous!

Luisteren ~

Presentatie: Jasper Henderson | Edit: Saskia Veen | Intro: Erik Jan Harmens | Jingle: Angelo Boltini | Artwork: Riesenkind
Oh hai kijk, het zijn auteur Fenna Riethof (l.) en redacteur Saskia Veen (r.).

De Lebowski Talent Pool #2: recap


Lekker gewandeld dit weekend? Wij niet. Afgelopen zondag stonden we namelijk op het podium voor het tweede event van de Talent Pool, Lebowski's ontwikkelingstraject voor nieuwe schrijvers. Jilt Jorritsma, Emily Reekers, Anne Schepers, Linda van der Pol, Fenna Riethof en Anneleen van Offel lazen hun work-in-progress voor en beantwoordden moeilijke interviewvragen, als 'is het niet al tijd om met pensioen te gaan als iemand een dichtregel van je op haar lijf heeft getattoeëerd?'

Wil je alle foto's van het event terugzien, dan is dat absoluut mogelijk op een laagdrempelige manier, mits je in het bezit bent van een internetverbinding en een vinger en/of muis: hierJe kunt ook de optredens terugkijken.


Geinig: voor het event vragen we ook een talent op het gebied van grafisch design om een interpretatie te maken van de voorgelezen fragmenten. Dit keer maakte Floris Boersma (22), interactiedesigner en student Communicatie en Multimediadesign, tekeningen - zie hieronder. 

In het najaar volgt weer een nieuwe ronde van de Talent Pool, maar nu eerst sturen we de schrijvers weer terug in hun hok om te doen waar ze het beste in zijn: schrijven.
Illustratie: Floris Boersma voor Anne Schepers
Illustratie: Floris Boersma voor Fenna Riethof
Illustratie: Floris Boersma voor Jilt Jorritsma

Vers bloed! (1)


WERELDSTAD - Hatsekiedee! Leon Verdonschot, die deze week met zijn biografie van Rico Verhoeven de Helden Sportboek van het jaar 2018 won, gaat een boek schrijven over zijn geboortestad Geleen: Wereldstad. In een notendop: vroeger was het in Geleen beter. De grootste vraag die je daarbij kunt stellen: leg je je daar bij neer? En zo nee, wat maak je dan van het heden? Lees hier meer.

Najaar 2019 bij jouw favoriete sigarenmagazijn, dus rol die slaapzak maar vast uit.

Vers bloed! (2)


Fenna Riethof heeft ons haar ja-woord gegeven. Vorige week tekende ze haar intentiecontract bij Lebowski voor, zoals ze het zelf noemt, 'een kort verhaal van 60.000 woorden'. 

Je zou haar kunnen
volgen op Instagram, als dat je ding is. Of lees dit korte verhaal 'Chef Reiger' in Tijdschrift Ei.

Gespot op het World Wide Web

Deze week ontstond #ophef over het thema van de Boekenweek 2019, 'De moeder, de vrouw', dat de vrouw volgens critici oneigentijds met het moederschap identificiteert, en over het feit dat Boekenweekgeschenk en -essay wederom door twee mannen geschreven wordt. Er werd veel over geschreven, maar onze eigen Saskia Noort legt in dit interview uit waarom 'zeuren' wat haar betreft in dit geval nodig is.
Joost Vandecasteele had ook een leuke dag.
Verhip,
leeuw ontsnapt.

Bloggen voor volwassenen


FAITS DIVERS – Lees de citaten en vind uit Welk Blog Bij Je Past.
 

Soms spoedt deze stralende engel zich overdag stiekem naar haar oude huis om de hoek. Iets doen. Een boek ophalen. Belangrijk, houdt ze zichzelf voor. Kan echt niet wachten.
-    Elke Geurts kan, als ze haar best doet, haar kinderen vanaf haar logeeradres horen lachen.

Aan het einde van de carport hangt een gordijn met een Japans teken, zoals je ze bij restaurants hier ook ziet, en ernaast blinkt een neonbord: ‘Open’.
-    Altijd al eens aangestaard willen worden door president Reagan en zijn vrouw in de sauna? Dat kan in Japan! Mick Johan weet er alles van.

En de titel van Nirvana’s grootste hit, ‘Smells Like Teen Spirit’, was ook al ontleend aan een geurtje: Teen Spirit is een deodorantmerk.
-   De fascinatie van Kurt Cobain voor een Duitse roman over een achttiende-eeuwse parfumeur lijkt in eerste instantie niet voor de hand liggend. Cor de Jong
onderzoekt in deze editie van Pop en Literatuur wat Das Parfum en de grungeband-voorman met elkaar gemeen hebben.

ik pas precies onder de vleugels van de opgezette vogel in de gang
de stoomfunctie van mijn strijkijzer maakt hetzelfde geluid als een mens dat uitademt

-     Willemijn Kranendonk is de negende schrijver van De Selectie, eentje die niet terugschrikt voor bloed, milieubescherming of een paar tepels in haar gedichten.

‘Maar er is toch wel iets wat je mooi lijkt?’
‘Nee.’

-    Jonah Falke  sprak met een radioloog over ziekte, het leven en dromen. De man was een onmiskenbare laatbloeier.

‘Ze zouden hier een vette Xbox moeten neerzetten en een tv, of iedereen een Ipad moeten geven,’ zegt hij. Maar hij heeft pech. Hier wordt niet gegamed.
-    Sabine van den Berg geeft een middagje schrijfles op een BSO in de Biotoop - de kunstenaarsgemeenschap waar zij woont. De kinderen maken stuk voor stuk prachtige ‘elfjes’, maar de generatiekloof blijkt voelbaar.

(Op de hoogte blijven? Like het Lebowski Blog ook op Facebook.)

Kort! Anders duurt het zo lang!

 
  • Barry Smit is met Ondijk/Punt genomineerd voor de Victoriefonds Cultuurprijs 2018 in de categorie Letteren. Uit het juryrapport: "Barry Smit beheerst het misdaadgenre inmiddels tot in de puntjes en weet het naar een hoog literair niveau te tillen." 
  • Je kunt je nu opgeven voor Camp Cushy, dé literaire bootcamp met vijf intensieve trainingsdagen, geleid door bekende literaire performers en schrijvers uit binnen- en buitenland, waaronder Erik Jan Harmens.
  • Vertaler Martin de Haan, die als de goden ons gunstig gezind zijn volgend jaar de vertaling van En ménage van Joris-Karl Huysman zal verzorgen, wint de Elly Jaffé Prijs. Zijn dankwoord is te lezen op Tzum.
  • Vertalers Josephine Rijnaarts (Duits) en Robbert-Jan Henkes (Engels) staan met respectievelijk hun vertalingen van Wedervaring door Bodo Kirchhoff en Dag der zielen door Mike McCormack op de longlist voor de Europese Literatuurprijs - een prijs voor schrijvers en vertalers. A.s. donderdag 28 juni weten we of beide boeken ook de shortlist halen.
Het boekenvak vernieuwen, het doet wat met je. Deze aftermovie van de literaire hackathon* bij het Letterenfonds biedt een ideale kans om Talent Pool-auteur Anneleen van Offel en redacteur Saskia Veen licht psychotisch/psychopatisch - doch zeer enthousiast - uit hun ogen te zien kijken na twee dagen fulltime werken aan een literair augmented reality-concept** (lange zin, lees hem nog eens na).

* Hackathon = meerdaagse sessie brainstormen en marathonprogrammeren, waar aan het eind een prototype uitrolt.
** Augmented Reality = het zusje van Virtual Reality maar dan zonder bril, maar op je telefoon. Je weet wel, zoals bij Pokémon Go. 

Suzanne Meeuwissen van het Letterenfonds schreef
een recap over deze marathon-brainstormsessie. "We hadden ze van tevoren nauwelijks ingelicht over wat er stond te gebeuren. Hackathons, een samentrekking van hacken en marathon, werken nu eenmaal het best als de deelnemers er onbevangen invliegen."
Happy weekend!

N.B.: misschien vraag je je af wat het assortiment van een bekende snackbarketen bovenaan deze nieuwsbrief doet. Dat weten wij eigenlijk ook niet.
Team Lebowski

Website | Blog
Podcast
Copyright © 2018 Lebowski Publishers, alle rechten voorbehouden.

Overamstel Uitgevers
Paul van Vlissingenstraat 18 
1096 BK Amsterdam 


Als je wilt, kun je je uitschrijven van onze lijst.