Copy
Lebowski Publishers
Website | Blog | Agency

Vrienden en vriendinnen van de literatuur!


Een Round-Up in Comic Sans, really? Yes, we learned from the greatest - Trumps advocaat. Ty Cobb liet deze week in een formeel statement weten dat Trump onschuldig is in de zaak rondom Michael Flynn. Best wel een serieus dingetje, dat hij dus naar buiten bracht in het meest belachelijk gemaakte lettertype ter wereld. Het internet ging los, maar omdat we aannemen dat er goed over deze stap is nagedacht en wij ook graag willen dat onze statements serieus genomen worden, passen we onze Round-Up aan de status quo aan. Het is voor ons ook even wennen. Amusez-vous!

Marion Pauw schrijft tóch weer fictie


THE RETURN - We zijn heel blij en trots om te kunnen vermelden dat Marion Pauw bij ons heeft getekend voor een nieuwe roman. Dit ondanks haar oude voornemen om misschien wel helemaal geen fictie meer te schrijven. Medio 2019 ligt De experimenten in je plaatselijke sigarenmagazijn.

Nieuwe uitgeefassistent Soraya Riem serveerde tijdens dit feestelijke moment de cola koud. Dat kan de beste gebeuren: ze is nog niet op de hoogte van onze jarenlange traditie van 'kaasstengels en lauwe cola'.

Podcast Lopen met Lebowski marcheert


#PODCASTLAUNCH - Vorige week lanceerden we de literaire podcast Lopen met Lebowski. In de podcast gaat een redacteur van Lebowski aan de wandel met een auteur waarmee hij zojuist lange tijd heeft samengewerkt aan een boek. 

Boekblad belde afgelopen week om Saskia Veen, 'hoedster' van de podcast, te spreken over het nieuwe initiatief in hun Gesprek op Zondag: 'We hebben een schat aan verhalenvertellers in huis'. Ook Livre Magazine besteedde  aandacht aan onze podcast onder de noemer 'Literair luisteren'.

Ander nieuwtje: de gratis podcast, eerder al te beluisteren op
SoundCloud en iTunes, is nu ook te vinden op Podcastluisteren.nl en in de Android-vriendelijke podcast-app Stitcher. Luister en huiver.
Teaser! Luister hier de eerste 30 seconden van de podcast.

De beste boeken van 2017 volgens Bol.com

Wat ziet ons rondvormig oog? Elke Geurts op nummer 5 in de categorie literatuur!
Stokpaardje Matt Haig staat op nummer 1 (zegge: één) van 2017 in de categorie (literaire) fantasy.
Met onze hoofden in onze nek zien we nog net Leon Verdonschot torenhoog op nummer 4 in de categorie Muziek & cultuur met zijn biografie over Luc de Vos.

De volledige lijst vind je hier, al doen alle andere boeken er natuurlijk helemaal niet toe.

Gespot op het World Wide Web

Fascinerend, niet? Hooligans die onderling afspreken om te vechten in weilanden, bossen, enzovoort. Het gebeurt, getuige dit artikel van Nieuwsuur, op regelmatige basis in Nederland. Lees alles over deze wereld in de spijkerharde roman HOOL van Philipp Winkler, winnaar van de Deutscher Buchpreis en nu bewerkt tot toneelstuk in het Duitse theater.
Als deze Grote Drie zo doorgaan op Twitter kunnen we onze PR-afdeling wel op sabbatical sturen. Susan Smit tipte naast op Twitter De Walrus van Bregje Bleeker ook in haar boekenhoekje bij 5 Uur Live; klik op de afbeelding hieronder om het fragment terug te kijken.
Susan Smit over De Walrus van Bregje Bleeker bij 5 Uur Live: 'Hoofdpersoon Bibi ontwikkelt zich tot een soort Monic Hendrickx van Penoza.' O ja, en dit is Susan dus niet.
Aardige woorden over Ik nog wel van jou voor Elke, van Saskia.
Saskia Noort ontmoeten kan trouwens aanstaande woensdag, waar anders dan
in de Achterhoek.
Best lief, aldus de hoogsensitieven onder ons (iedereen behalve de uitgeefbaas). Onder de paramariboom verschijnt in januari.
Illustratie: Sabine van den Berg

Bloggen voor volwassenen


FAITS DIVERS – Lees de citaten en vind uit Welk Blog Bij Je Past.

'Waarom moeten we dit weten?'
-     In de klas van leraar Cor de Jong stak een leerling zijn vinger op om de beruchte waaromvraag te stellen. Cors pleidooi tegen de toepasbaarheid als uitgangspunt in het onderwijs lees je hier:
'De toepasbaarheidsdoctrine'.

'Een vleug heeft zijn haken in onze neus geslagen en trekt ons naar zich toe, er is niet aan te ontkomen, we moeten erheen, hoe sterker de lucht, des te onrustiger worden we: wáár ruikt het zo lekker?'

-    Sabine van den Berg blogt vanuit de grootste kunstenaarsgemeenschap van Noord-Nederland.

'De taxichauffeur en ik reden over een lege, nachtelijke snelweg.
Na een tijdje zei hij: “Ik ben een pleaser.”'

-     Elke Geurts
over haar taxichauffeur.

'De verveling mocht haar dan genadeloos hebben lastiggevallen die avond, het bloed en de tranen waren in ieder geval het bewijs van dat ze leefde en nooit met weinig genoegen nam.'
-      
De nieuwe van Jonah Falke. 

'We willen een fitte jongen en dat valt niet altijd mee zonder sportbeleving.'
-     Willem Vissers
schrijft over het leven met zijn gehandicapte zoon Samuel. 
Sinds vorig jaar new in town: literair tijdschrift PLUK. PLUK is een magazine voor aanstormend talent, vooral in de vorm van nieuwe vertalers. Vandaag lanceert het tijdschrift hun derde nummer. Nieuwe lezers worden met open armen ontvangen.

Blast from the podcast


Nieuw: ongevraagd advies in onze podcasttip-van-de-week. Deze week wijzen we je vriendelijk doch dringend op de Poëziepodcast van Daan Doesborgh. In deze aflevering maak je kennis met Simone Atangana Bekono, die live op de Nacht van de Poëzie een gedicht voorleest van de Amerikaanse dichteres Audre Lorde, en dan de draad kwijtraakt door onverwacht gezang. Het was immers al half elf en borreltjes werden niet gemeden.
 
Simones eigen bundel hoe de eerste vonken zichtbaar waren is nu verkrijgbaar
bij Wintertuin
Happy weekend!

Meedenken over deze nieuwsbrief? Ons met klem afraden ooit nog Comic Sans te gebruiken? We zoeken een stagiair(e) (bureau)redactie. 
 
Team Lebowski

Website | Blog
Copyright © 2017 Lebowski Publishers, alle rechten voorbehouden.

Overamstel Uitgevers
Paul van Vlissingenstraat 18 
1096 BK Amsterdam 


Als je wilt, kun je je uitschrijven van onze lijst.