Copy
Lebowski Publishers
Website | Blog | Agency | Podcast
Welkom in Round-Up #156

Vrienden en vriendinnen van de literatuur!


Vandaag verschijnt Familiegeheimen, het derde deel in de trilogie van Astrid Holleeder; vertellen we meer over onze samenwerking met de toekomstdenkers van FreedomLab; tonen we de nieuwe covers van nieuwe edities van Stromboli (Saskia Noort) en De monnik van Mokka (Dave Eggers); luister je naar de nieuwe podcast MENS van Sander Pleij (over mens, natuur, technologie en de toekomst); lees je het winnende verhaal van WriteNow! 2019 van de 23-jarige Francis Nagy, en leven we nog lang en gelukkig. Amusez-vous!
Vandaag verschijnt Familiegeheimen van Astrid Holleeder, een openhartig, meeslepend én humoristisch boek waarin Astrid vertelt over de band met haar dochter Miljuschka, haar liefde voor honden en waarom ze kiest voor de liefde en niet voor de haat

De ongezonde manier waarop wij van jongs af aan getraind waren in het bewaken van geheimen, vormde de vruchtbare grond voor ons leven na dat met mijn vader. 

In Familiegeheimen vertelt Astrid Holleeder openhartig en meeslepend over het leven dat zij en de andere leden van de familie - moeder Stien, dochter Miljuschka, zus Sonja en haar kinderen Richie en Francis - leiden, voor en tijdens het proces tegen Willem Holleeder. Maar vooral is er ruimte om na te denken over een leven daarna.
Hoe neem je afscheid van een gezinslid? Hoe leef je met gevoelens van schuld, angst en verraad; hoe verhoud je je in een nieuwe gezinsformatie tot elkaar en tot de buitenwereld, en hoe kijk je naar de toekomst? 
In gesprekken met haar therapeute geeft Astrid Holleeder volledige openheid over haar diepste zielenroerselen, en zijn we getuige van de hernieuwde band met haar dochter Miljuschka, over wie ze nog niet eerder schreef. 

Splitsen komt doordat je niet geleerd hebt een mens in zijn totaal te ervaren, met zijn goede en zijn slechte kanten, en toch het vertrouwen te behouden. 

Familiegeheimen -
het slot van een trilogie, samen met Judas en Dagboek van een getuige - is een pleidooi voor een bestaan dat niet bepaald wordt door anderen. Een leven waarin Astrid Holleeder het heft in eigen hand neemt, en kiest voor de liefde en niet voor de haat. 

'Wat ga je nu doen?' 
'Even naar Mil. Ik moet haar een vraag stellen, die ik haar nog niet heb durven stellen. En dan kan ik verder met mijn leven.'
De nieuwe 2.3.74 ontstaat in samenwerking met denkers over de toekomst

TOEKOMSTVERHALEN - Afgelopen donderdag vond in innovatiehuis FreedomLab een denktank plaats met als doel vijf Lebowski-auteurs te koppelen aan denkers over de toekomst. Het idee is dat de auteurs extreme toekomstscenario’s omzetten in een literair verhaal voor 2.3.74, ons online literair tijdschrift voor Grounded SF.

Drie scenario’s werden geschetst aan auteurs Anne Moraal, Anne Eekhout, Anne Schepers, Ivo Victoria en Bertram Koeleman: ‘Een wereld zonder taal’, ‘Het einde van de geschiedenis?’ en 'De culturele spanningen en ziektebeelden van toekomstige generaties’. De onderzoekers vanuit FreedomLab waren Sjoerd Bakker, Jessica van der Schalk, Pim Korsten, Sebastiaan Crul en de sessie werd gefaciliteerd door Eva Wubbe. 

We zijn erg nieuwsgierig wat deze uitwisseling tussen literair auteurs en denkers aan toekomstverhalen gaat opleveren. In oktober kun je het resultaat lezen én beluisteren in de nieuwe 2.3.74, die in tekst en audiovorm verschijnt. De laatste editie lees je
hier.
Twee nieuwe edities:
Stromboli en De monnik van Mokka

NIEUWE EDITIES - Zelfde inhoud, nieuw omslag, kleinere prijs. Stromboli van Saskia Noort en De monnik van Mokka van Dave Eggers zijn nu verschenen in midprices.
MENS van Sander Pleij (podcast)

PODCAST - Sander Pleij lanceert een nieuwe podcast: MENS. "Ik word horendol van de stofzuigers met wifi en bbq’s met een app. Omdat ik beter wilde nadenken over wie we zijn en wie we worden, schreef ik Explicador en ga ik door met dat project: Wie Worden We? Hoe vinden schrijvers, filosofen, kunstenaars, wetenschappers dat de techniek óns moet dienen, in plaats van andersom? Daarvoor moeten ze een mensbeeld hebben." 

Over mens & technologie, natuur & de toekomst gaat Sanders nieuwe podcastserie MENS, i.s.m. Vrij Nederland. De eerste aflevering is een gesprek met Koert van Mensvoort. Voor hem is het onderscheid tussen natuur en techniek simpel: dat is er niet. 
Francis Nagy wint dit jaar schrijfwedstrijd WriteNow!. Hier lees je haar verhaal

SCHRIJFWEDSTRIJD - De 23-jarige Francis Nagy uit Arnhem wint met haar verhaal 'Vruchtval' schrijfwedstrijd WriteNow! 2019, zo werd zondag bekend. De jury loofde de “uiterst zorgvuldig gecomponeerde tekst”, die “uitnodigt en meeneemt [en] onmiddellijk klaar [is] voor publicatie.”

Lees
hier haar winnende verhaal.
Vacature:
PR/marketing-stagiair(e) Overamstel uitgevers

STAGE - Onze collega's bij de PR/marketing zoeken een PR/MARKETING-STAGIAIR(E), die werkzaam zal zijn voor heel Overamstel Uitgevers: dat wil zeggen voor imprints The House of Books, Hollands Diep, Inside, Moon, Horizon, Carrera Culinair en Lebowski Publishers. Per direct of per september, 4 of 5 dagen per week, met een stageduur van 5-6 maanden. Check alle facts & figures hier, en spread the word.

Gespot op het World Wide Web

Jij bedankt, James Worthy.
John van den Heuvel is de eerste gast die door Janine Abbring wordt ontvangen in VPRO Zomergasten, op 28 juli. De misdaadjournalist schreef meerdere boeken over misdaadbestrijding en de onderwereld, als Kogels voor de kroongetuige en De spiegel van het recht.

Auteur Hanna Bervoets is de tweede gast bij Zomergasten. Van haar hand kun je in tijdschrift 2.3.74 bijvoorbeeld
dit verhaal lezen of luisteren, over een persoonlijke zorgrobot die voor een onmogelijke keuze komt te staan wanneer zijn eigenaar het leven moe is.
Het ijspaleis van de Noorse Tarjei Vesaas, mensen. Iedereen die het leest is er weg van, net als bij zijn vorige opnieuw vertaalde boek De vogels. Zet hem bovenaan je leeslijst deze zomer en vertel ons wat je ervan vindt.
De opa van Jonah Falke liet een boekje na waarin hij uitlegde hoe hij een gewelddadige man was geworden. Jonah mocht er niet uit publiceren. Lees zijn Verhaal van de Dag bij Vrij Nederland, waarin hij uitzoekt hoe gebrek aan liefde een hele familie ontwricht.
Happy weekend!

Team Lebowski

Website | Blog
Podcast | Magazine 2.3.74
Copyright © 2019 Lebowski Publishers, alle rechten voorbehouden.

Overamstel Uitgevers
Paul van Vlissingenstraat 18 
1096 BK Amsterdam 


Als je wilt, kun je je uitschrijven van onze lijst.