Copy
Lebowski Publishers
Website | Blog | Agency | Podcast

Vrienden en vriendinnen van de literatuur!


Verrast door het geluidje van uw email? Bloemetjes aan het plukken in de bergen van Tirol of spiesjes aan het draaien in uw blote bast? Maakt u zich geen zorgen, vandaag in de nieuwsbrief geen zware kost. Wel veel rauwkost. Vooral komkommers. Amusez-vous!

Zomerleestips van Overamstel uitgevers
 

HET GRAS BIJ DE BUREN – Sommigen van jullie weten misschien dat Lebowski Publishers onderdeel is van Overamstel uitgevers, en dat we ons pand delen met de uitgeverijen Voetbal Inside, Moon, Hollands Diep, The House of Books en Carrera Culinair. In de praktijk merken jullie daar weinig van, terwijl wij wel de hele dag de deur bij elkaar platlopen. Daarom gingen we uit onze comfortzone (en die van jullie) en vroegen we voor deze nieuwsbrief onze buurtjes om zomerleestips van hun eigen uitgeverij. Inclusief kiekjes van hen waar ze absoluut niet op voorbereid waren. Enjoy!Uitgever Arjan Weenink en redacteur Marieke Dijkman van culinaire uitgeverij Carrera Culinair tippen kookboek Mari plukt de dag van Mari Maris

Mari eet met de seizoenen mee. Arjan: 'Los van het feit dat Mari de Ottolenghi van Nederland is laat ze in
Mari plukt de dag zien dat haar dagboekfragmenten van erg hoog niveau zijn.'Redacteur Noor Houtakkers van The House of Books tipt thrilller Cody van Bernice Berkleef

Noor: 'Doorgaans wekken de daden van onoplettende ouders een hoop woede en afkeuring op, maar ook de vraag: welke ouder vergeet zijn kind nu in de auto? Deze vraag wordt ook gesteld in 
Cody, het spannende debuut van onze nieuwste thrillerauteur Bernice Berkleef. Cody grijpt je op de eerste pagina al bij de keel en laat je vervolgens niet meer los.'Uitgever Marieke Derksen van sportboekenuitgeverij Voetbal Inside tipt Inside van Michel van Egmond en Jan Hillenius


Marieke over Inside, de opvolger van Topshow: 'Een onthullende blik achter de schermen van RTL en VI'.Redacteur Elco Lenstra van uitgeverij voor literaire fictie en non-fictie Hollands Diep tipt Ontwenning van Leslie Jamison


Elco: 'Ontwenning is een caleidoscopische blik op verslaving en de nasleep daarvan. Jamison schrijft niet alleen over haar eigen worsteling met alcohol maar ook over die van literaire grootheden als Raymond Carver en Charles Jackson. Een boek met zoveel lagen dat het nog lang nagalmt nadat je de laatste bladzijde hebt gelezen.'Redacteur Nynke de Groot van uitgeverij voor kinderboeken en Young Adult Moon tipt The Hate U Give van Angie Thomas


Nynke: 'Uniek en onmisbaar Young Adult-boek geïnspireerd door de Black Lives Matter-beweging. Starr Carter ziet voor haar ogen haar onschuldige beste vriend, Khalil, doodgeschoten worden door een politieagent. Kiest ze ervoor om zichzelf te beschermen of komt ze op voor gerechtigheid? Nu ook genomineerd voor Beste Boek voor Jongeren 2018 én de Gouden Lijst 2018.'

Judas verschijnt in Groot-Brittannië en de VS


UPDATE – Stoked! De Engelse vertaling van Judas (Astrid Holleeder) komt 7 augustus uit in de USA en 9 augustus in de UK. De eerste drie recensies uit vermaarde vaktijdschriften Publishers Weekly, Kirkus Reviews en Booklist zijn al binnen: 

Kirkus Reviews: “Holleeder has written a harrowing, courageous account of murder and family loyalty while sacrificing her career and her identity in the process. A riveting, sensational, unforgettable autobiography.” 
Publishers Weekly: Written while awaiting her brother’s trial, Holleeder’s engrossing story reads like the last will and testament of a dead woman walking.”
Booklist: Especially recommended for fans of such TV shows as The Sopranos and Breaking Bad.” 

On a different note: 20 september gaat Judas in première
als theaterstuk, in de Meervaart. Reserveer een plek en heb plezier!

Happy komkommertijd
 

ACTIE Het is komkommertijd, dus de goede ideeën moeten weer uit ons eigen creatieve brein komen. Vandaar dat we deze week op Instagram opriepen om een komkommer langs te brengen in ruil voor een boek.
Daar is gehoor aan gegeven, soms wat besmuikt, maar ook zeer goedgemutst. Onze buurtgenoten van Reggs Design hadden zelfs hun wekker gezet om een komkommer te kopen voor werktijd en kwamen tijdens hun lunchpauze met zijn tienen langs voor een boek. De receptioniste schijnt ietwat paniekerig 'IS ER NOG IEMAND VAN LEBOWSKI IN HET PAND?' geroepen te hebben toen ze aanbelden, wat we wel begrijpen.

De vraag is nu: wie wil er een komkommer (of tien) ruilen tegen een tomaat? Dan kunnen we een salade maken.

Oscar van Gelderen ging een broodje eten met Mizzi van der Pluijm en kwam terug met een three book deal


BOEKJES SCHRIJVEN Uitgever Oscar van Gelderen blijft verbazen. Deze week kwam het nieuws naar buiten dat hij drie non-fictieboeken gaat schrijven bij Uitgeverij Pluim, het nieuwe geesteskind van Mizzi van der Pluijm, voormalig directeur-uitgever bij Atlas Contact. Hij was bij Pluim uitgenodigd vanwege zijn essay over Leslie Jamisons Ontwenning in de Volkskrant, waarin hij ook zijn eigen vroegere alcoholverslaving betrok. Op het stuk kwamen vele reacties en het was twee dagen het best gelezen stuk van de krant. 

Meer over deze boekendeal vind je in dit persbericht. Tijdschrift voor het boekenvak Boekblad belde Oscar op voor tekst en uitleg.

Gespot op het World Wide Web

Tof compliment.
De credits gaan naar Pete Adlington, senior designer bij Canongate Books (
Het eeuwige leven), Bas van Vuurde (De vogels) en Bart Heideman (Hallo Amerika).
Thank you, thank you very very much, Lily Allen.
Adventures with Poochie is een Instagramaccount van een hond die reviews schrijft over boeken, jawel. Ook over Ik zal verdwijnen in het donker:

While this is true crime (well-written, non-exploitative true crime!), it’s also a memoir and a testament to the author’s tenacity. The Golden State Killer case is a chilling puzzle that remains unsolved, which is exactly why it makes for such compelling reading. A month later and I still cannot stop thinking about this book! 

Een andere hond, Kai.the.golden.retriever, reageert onder de post met "Wow , I’ll have to check it out!".
Als jullie nu niet overtuigd zijn om dit boek te lezen proberen we volgende week een wandelende tak.

Anneke Claus op de Nacht van de Poëzie


TIP DU JOUR  Kaartjes voor de fameuze Nacht van de Poëzie in Utrecht zijn nu te koop en deze week kwam er een extra reden bij om tot aanschaf over te gaan. Bekend werd namelijk dat onze Anneke Claus, o.a. van de bundel Begrafenis van de mannen, acte de présence zal maken. De Nacht van de Poëzie, georganiseerd door Het Literatuurhuis in TivoliVredenburg, heeft altijd een bijzonder sfeertje  mede omdat hij dus echt doorgaat tot ongeveer 03.00 uur in de morgen. 

Bloggen voor volwassenen


FAITS DIVERS – Lees de citaten en vind uit Welk Blog Bij Je Past.

Dames en heren, het is op het blog even zen. Elke Geurts heeft zomerstop, De Selectie is voorbij, Mick Johan is even in Nederland in plaats van in Tokio en heeft dus weer een veel te normaal leven om over te schrijven, Sabine van den Berg schreef nog een laatste column over de Biotoop en houdt dan ook een maand rust. We zijn druk busy met het smeden van nieuwe plannen, maar deze week lezen we met extra aandacht de blogs van de lui met de grootste arbeidsethos: dat zijn Cor de Jong, Jonah Falke en (voor het laatst dus deze maand) Sabine van den Berg.

‘Of course I've had it in the ear before/ ‘Cause of a lust for life’ is opnieuw een mysterieuze zinsnede. Is het een verwijzing naar Vincent van Gogh, die in een aanval van waanzin zijn eigen oor afsneed (en over wie een roman werd geschreven met de titel Lust for life?).
-    Als een stoomtrein maakt Cor de Jong al twintig afleveringen lang met veel oog voor detail de connectie tussen pop(tekst) en literatuur.
Deze week over niemand minder dan 'bazen' William S. Burroughs en Iggy Pop.

Er begon ook een man naast me te huilen, uit het niets, terwijl we keken naar een klosje van een pij van Franciscus. Ik dacht echt even: ik laat alles achter en koop me een pij.
-   Jonah Falke
besprak een lege fles afwasmiddel, maar ook de heilige Sint Fransiscus, zomaar aan de keukentafel.

‘Kan ik wel meedoen?’ vroeg ik van tevoren. ‘Ik ken alleen het verschil tussen een naaktslak en een huisjesslak.’
-    Sabine van den Berg had een bijzondere dag 
met een paar slakkenaficionado's.


(Op de hoogte blijven? Like het Lebowski Blog ook op Facebook.)
Happy weekend!

Psst.. bent u een noorderling?
Saskia Noort treedt zaterdagmiddag op in Assen én in Drachten.
Team Lebowski

Website | Blog
Podcast
Copyright © 2018 Lebowski Publishers, alle rechten voorbehouden.

Overamstel Uitgevers
Paul van Vlissingenstraat 18 
1096 BK Amsterdam 


Als je wilt, kun je je uitschrijven van onze lijst.