Copy
Senaste nytt från Lesscarbs
Se mejlet i webbläsaren
Hej från Fanny

Lesscarbs nyhetsbrev #15

Hallå där :)

Hoppas att du haft en underbar sommar. För mig innebär det grill, bad, utflykter, tid med familj och vänner. Och att plocka blåbär och svamp. Även att få extra mycket tid till sådant jag annars prioriterar ner, som rensning av skåp och lådor till exempel. Och allt det har jag fått uppleva så jag är full av energi!

 

I detta nyhetsbrev kan du läsa om:

 • Min mixer, månadens tips!
 • Undvik Citronsyra E330
 • Älskad råvara: Zucchini
 • Tips och kostråd: Våga säga till!
 • Produkt i fokus: Sesammjöl
 • Lesscarbs på jakt
 • Bakom kulisserna de senaste veckorna
 • Till sist: Inspo från Instagram

Trevlig läsning!
/Fanny

 
Betty Mixar

Min mixer, månadens tips!


Du kanske såg att jag fick en fråga på bloggen om vilken mixer jag använder. Det är en av de vanligaste frågor jag får alla kategorier. Roligt att kunna underlätta andras vardag med bra grejer som jag själv använder. Har du någon fråga om någon grej jag använder, tveka inte att höra av dig!
Se inlägget om min mixer här >>

Undvik citronsyra E 330


Jag brinner för ren och naturlig mat och tänkte att jag kan dela med mig av mina kunskaper i det här ämnet. Vi börjar med den jag verkligen ogillar mest. Citronsyra, E330.

Citronsyra är en helt biokemisk produkt som inte har något med saften från citroner att göra. Framställs genom att svampar och mögel, bland annat svartmögel Aspergillus Niger matas med en sockerlösning, ofta framställt av majs. När svamparna och möglet “äter” sockret produceras bland annat citronsyra.

Det verkar som att industriellt framställd citronsyra skapar korsreaktioner med andra ämnen och eldar på andra allergier som pollen- och pälsdjursallergi, men även eksem och andra hudproblem.

Många vittnar genom egna upplevelser att de blivit sympotomfria från sina allergier om de uteslutit citronsyra. Dessa personer har alltså inte allergi mot riktiga citroner. Kemisk citronsyra finns i mängder av produkter några exempel:

 
 • Kryddblandningar
 • Ketchup/senap/dressingar/färdiga såser
 • Krossade tomater/tomatpuré
 • Buljong
 • De flesta hud och hårvårdsprodukter
 • Städprodukter
 • Tvätt- och sköljmedel
 • Kosttillskott och mediciner
No Thanks

Älskade zucchini

Zucchinapasta med tonfisksås
Nu börjar våra egenodlade zucchini komma upp! Därför är det på plats med ett gäng smarriga zucchinirecept som alla är mejerifria och ett är helt vego.

Tips och råd från kostrådgivaren

Den här gången vill jag påminna om att stå för det man gör.

Många tycker att det är jobbigt att vara besvärlig. När man är borta eller äter ute. När man är hos släkt och vänner måste man säga till innan, så man inte blir bjuden på en lasagne som kanske är det värsta tänkbara i just det avseendet. Erbjud att ta med något.

Är man ute är det en helt annan sak tycker jag. Då betalar du för maten. Du har rätt att modifiera en meny om du ska betala, annars är det inte värt att äta där. Här är två exempel från veckan.

1. Jag var på café, men eftersom jag inte tål räkor (verkar det som) bad jag att få byta räkorna mot kyckling och sedan var det sweet chili i såsen så då bytte jag den mot vanlig majonäs. Hur gott som helst. Biträdet bjöd på kaffe eftersom det var "årets roligaste beställning".

2. Vi var på Skansen och besökte Barnens allsång. Innan det gick vi till Wild Man´s deli (Wild chips stånd på Skansen) #Hett tips. Jag tog deras smarriga korv, älggkött och fick lite sallad i botten och persilja på toppen. Så goda korvar!

Min erfarenhet är att personalen tycker det är roligt när man "gör om" lite, de är vana att göra allt på rutin så när det blir en specialare blir det samtidigt kul för dem. Tänk så om du skäms för att säga till. Det är verkligen inget att skämmas för!

 

PS. Skulle du behöva hjälp med kostrådgivning så kan du här läsa mer om mina tjänster inom kostrådgivning.
Sallad på stan
Lunch på skansen Wild Man Deli

Produkt i fokus: Sesammjöl

Sesammjöl
Det här är ett fettreducerat sesammjöl som passar dig som vill undvika nötter
 • Innehåller 15% fiber och 46% protein
 • Innehåller järn, magnesium och zink
 • Har en mild, nötaktig smak
Jag brukar använda det som vanligt mandelmjöl men lägga till lite mera vätska eftersom det är fettreducerat (torrare) och därmed suger mer vätska än exempelvis mandelmjöl.

Detta mjöl innehåller 6 kh/100 gram, vilket är mindre än nötmjöler. Det finns inte på någon mataffär jag varit i, utan du köper det enklast på nätet. Jag köper den hos nu3.

Spara pengar och få 10 % rabatt på ditt köp genom att ange "lesscarbs".

 
Se sesammjölet hos NU3.se »

Lesscarbs på jakt

Jag är på jakt. Inte på vildsvin eller så utan på en arbetsplats utanför hemmet. Jag behöver en stol och ett bord. Och ett gäng sköna människor omkring mig. Jag är extrem social, lätt att ha att göra med, anpassningsbar och rolig att jobba och äta lunch med. Jag är väldigt öppen för förslag, dock inte en källarlokal utan fönster. Den här magiska platsen bör finnas på söder eller i stan (Sthlm).

Har du några bra tips eller kontakter? Snälla hör av dig! Jag kommer att kunna vara väldigt mycket mer effektiv i mitt arbete om jag får lite social stimulans, så win, win för alla som gillar det jag gör!

 
Lesscarbs letar kontorsplats

Bakom kulisserna de senaste två veckorna

Betty och Jessica
Igår fick jag fin hjälp av Betty och Jessica Allen "Tjockkocken". Jessica var nog en smula förvånad över hur duktig Betty var i köket, hon kanske tror att jag överdriver när jag säger att barnen lagat maten. Haha, men de bevisade helt klart motsatsen. Vi hade för övrigt en supermysig kväll och jag tycker jättemycket om Jessica. <3
Halva-priset-kött
Du som följt mig länge vet att jag älskar extrapriser. Det är stor glädje när jag hittar allt detta kött till 50 % rabatt. Det är även riktigt bra för miljön. Och dessutom är det enklare att göra en matlista kommande vecka om man redan har saker att använda :)
Frukt och bär-bad
Sixten fyllde år för några veckor sedan och vi gjorde melontårtor med bär och några aprikoser (Sixtens önskemål) För att få bort kemikalier och besprutningar får mina grönsaker och frukter bada i en ho vatten, och ca 1 msk vinäger 30-60 minuter. Sedan sköljer man noga. Då tar det ingen smak av vinägern.
Pantsamlare
Min son Sixten är en pantsamlare. Det är ju kanon för miljö och plånbok. Om jag ser en pant tar jag hem den till honom och det är många gånger jag tänker "undrar vad en följare skulle tro om mig om han eller hon ser mig gå runt med ett gäng tomma colabrukar." Tror knappt någon känner igen mig live så jag behöver nog inte oroa mig ;)

Senaste inspon från Instagram

Instagrambilder
Se Lesscarbs på Instagram »
Här tar nyhetsbrevet slut - tack för din läsning!

Då var nyhetsbrevet slut för denna gång. Hoppas att du tyckte om det. Mer härlig matinstpiration och fler kostråd får du via min Instagram, Facebook-sida och på lesscarbs.se

Har du tips eller önskemål på sådant som du vill att jag skriver om i mina nyhetsbrev så skriv till mig på Lesscarbs Facebook-grupp.

Ha det bäst!
/Fanny


Fanny
Instagram
Instagram
Facebook
Facebook
Lesscarbs.se
Lesscarbs.se

Har du fått brevet av en vän och vill också prenumerera, eller läsa tidigare nyhetsbrev? Gör det här:
http://lesscarbs.se/nyhetsbrev

Boka mig som kostrådgivare
http://lesscarbs.se/kostradgivare-online/

Inte nöjd med nyhetsbrevet?
Avanmäl dig från nyhetsbrevet.

Kontakt:
hej@lesscarbs.se

© Lesscarbs Sverige

Email Marketing Powered by MailChimp