Copy
Nieuwsbrief januari 2019:
'Evoking Reality'  bij DAC-Berlijn

In deze brief:

1- ''Evoking Reality'  Berlijn
2- Tip vd Maand
 

Wanneer?

Verschijnt 1x per maand
Overzicht Nieuwsbrieven? Klik op link

Deel Nieuwsbrief!

Twitter

'Evoking Reality'


Om de expositie „Evoking Reality“ te bezoeken, hoeft men slechts op de deurbel van de Alte Potsdammerstrasse 6 te drukken. Direct zwaait de met koper beslagen deur open. Automatisch word je naar de lift geleid die je naar de vierde verdieping brengt. Je wordt er vriendelijk ontvangen. De tentoonstelling toont fotografie en videokunst uit de Daimler Art Collectie (DAC)  in Berlijn. Het betreffen concepten die de huidige werkelijkheid verbeelden aan de hand  van afbeeldingen uit de collectie. Begin jaren 90 werd de DAC-focus uitgebreid naar nieuwe media: fotografie, video, object kunst en installatie werk.Tegenwoordig bevat de collectie werken, die de hedendaagse uitzichten op mondiale kwesties en politieke conflicten visualiseren.
 
Wat wordt er zoal getoond? Er exposeren 16 kunstenaars uit 10 landen. Enkele meest boeiende vond ik:

Pieter Hugo,Portrait #12 Rwanda 2015
Pieter Hugo (1976, Zuid-Afrika)
De kinderen op de foto's van Hugo krijgen een nummer, locatie en datum. Hun identiteit wordt niet gevormd door wie ze zijn, maar door waar en wanneer ze zijn geboren. De fotograaf vertelt niet hun namen. De kinderen in Rwanda dragen kleding van diverse maten te groot, geschonken uit Europa. De geschiedenis van thuislanden van deze jonge mensen zal hen nog lang volgen.

Guy Tillim (1962, Zuid-Afrika)
De serie van Tillim heeft een precisie die emotie oproept. Hij stelt zich de vraag hoe de politiek de realiteit van het individu beïnvloeden. Maar ook welke drijfveren de politieke betrokkenheid van het individu sturen. Tillim vangt de utopische maar mogelijk futiele impulsen van een potentiële democratische toekomst op foto's van openbare bijeenkomsten en demonstraties.

Guy Tillim, Serie Congo Democratic, 2006

Viviane Sassen, Etan & Me
Viviane Sassen (1972, Nederland)
Als kind leefde ze in Kenya. Ze werkt nog vaak in Afrika. Ze studeerde mode aan de Academie voor Beeldende Kunst (Arnhem) maar richtte zich al snel op fotografie.
Connotaties en historische referenties zijn terug te vinden in haar reeks abstracte (zelf)portretten, getiteld Etan & Me. In de serie wordt de huidskleur een reflecterend oppervlak voor vragen over zelfperceptie en die van anderen. De transformatie van het gereflecteerde beeld stelt ook de vraag hoe 'een helder beeld' van iemand of van zichzelf zelfs zou kunnen worden gedefinieerd.

De curator Renate Wiehager vertelt in haar introductie: De expositie is gewijd aan strategieën die afstand nemen van de gevestigde fotojournalistiek. De kunstenaars streven daarbij naar een open afbeelding van de realiteit. Hierbij gaat men uit van een kritisch bewustzijn van de kijker. Dus geen belerende mediabemiddeling, waarmee ons oog al heel lang naar beelden van lijden en geweld wordt geleid. Het concept van de tentoonstelling baseert zich daarbij op de publicatie “Kijken Naar De Pijn Van Anderen" van Susan Sontag. De toeschouwer wordt door de verstrengeling van fictie, enscenering, constructie en realiteit in verwarring gebracht. Tegelijkertijd ervaart hij deze vervreemding als middel dat een nieuwe realiteit schept. Zowel prikkelen de kijker om de gebeurtenissen te reflecteren maar ook om zijn eerdere reflectie erop te herzien. Zodoende wordt de realiteit ervaren als een wankele constructie die vanuit verschillende perspectieven steeds van vorm verandert. De werken roepen een realiteit op van onze wereldwijde werkelijkheid van het leven dat weliswaar binnen handbereik is maar door onduidelijkheid, inconsistentie, interconnectiviteit haar relativiteit toont.
Kees Looijesteijn

Evoking Reality“ Nov 24, 2018 – May 5, 2019 Daimler Contemporary, Berlin"
Curated by Renate Wiehager and Nadine Isabelle Henrich

Tip van de Maand: Bloemen als inspiratiebron


Rond het Muiderslot liggen kasteeltuinen die werden aangelegd in de 17e eeuw. Met de opbrengst zijn eeuwenlang in de keuken van het kasteel de heerlijkste maaltijden bereid. En nog steeds leveren de tuinen een rijke oogst op: groente, fruit, kruiden, planten en natuurlijk bloemen.Het werk is geïnspireerd op de Hollandse bloemstillevens uit de Gouden Eeuw; het zit vol symboliek en verwijzingen naar de rijke geschiedenis van het kasteel.

Waar: Muiderslot, Herengracht 1, 1398 AA Muiden
Wanneer: 22 december 2018 - 12 mei 2019
Meer Info: www.muiderslot.nl
Copyright © 2019 Looijesteijn - Photo, All rights reserved.


Wil je de voorkeur wijzigen over de e-mails die je ontvangt?
Veranderen kan met: update your preferences of uitschrijven via: unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp