Copy
Nieuwsbrief januari 2019:
'Edelstenen uit de hemel' - Doesburg

In deze brief:

1- 'Edelstenen uit de hemel' - Doesburg
2- Tip vd Maand
 

Wanneer?

Verschijnt 1x per maand
Overzicht Nieuwsbrieven? Klik op link

Deel Nieuwsbrief!

Twitter

'Edelstenen uit de hemel'

Marc Chagall van 8 juli 2018 tot 23 juni 2019 – Doesburg
 
De tentoonstelling 'Edelstenen uit de Hemel' over Marc Chagall is de moeite van een bezoek zonder meer waard. Het Lalique Museum in de oude Hanzestad Doesburg bestaat uit twee gebouwen uit de 15de eeuw. Knus, met vriendelijke vrijwilligers en een inrichting van ‘kruip door sluip door’.  De teksten zijn wat moeilijk te lezen doordat ze op de zijwanden van de vitrines staan.
 
Stroming of op zichzelf staande stijl?
‘Bovennatuurlijk’ luidde Apollinaires oordeel over Chagalls beeldenwereld die hij later surrealistisch zou noemen. Chagall zelf hierover: “Ik herinner me het eerste bezoek van Apollinaire aan mijn atelier in ‘La Rache’. Voor mijn doeken uit de jaren 1908 tot 1912 gebruikte hij de term ‘surnaturalisme’. Ik kon niet vermoeden dat later de surrealistische stroming van zich zou doen spreken in de schilderkunst.”
De toelichtende tekst in de tentoonstelling hierover: ‘Omdat veel kenmerken van zijn werk aan verschillende stromingen zijn toe te schrijven, past zijn werk niet in een enkele stroming. Zijn stijl is eigen, dromerig, fantasievol en levenslustig van de innerlijke impuls en niet naar weloverwogen methodisch kleur- en/of vormgebruik’.

Is het schilderkunst of de poëzie verbeelden?
Schilder van de stille droom wordt Chagall wel genoemd. Velen menen dat zijn werk verwant is aan het expressionisme en surrealisme. Het suggereert de herinnering aan fantasieën, de menselijke droom. De luisterrijke kleur, het ritme en harmonie verlenen zijn werk een eigen karakter. Kortom, een kunstenaar met een eigen stijl die niet bang is voor nieuwe experimenten en materialen.
“Wanneer Chagall schildert weet je niet of hij wakker is of slaapt. Ergens in zijn hoofd moet een engel wonen” - Pablo Picasso.


De  Franse  Rivièra  inspireerde  Chagall  tot  La  Baie  des  Anges.  De  eerste  litho  met  deze  titel  verscheen  in 1960. Vervolgens  verscheen  er  elk  jaar  een  serie  waarmee  Chagall  zijn  enthousiasme  voor dit gebied toonde.  Die  van  1967  had  als ondertitel  bouquet  de roses. Een baai met huisjes, een boeket rozen  met  een  vrouw  in  kleurstelling van roze tegen blauw. Niet voor niets heeft de curator Renate van de Weijer dit beeld gekozen voor de aankondiging.

Een optimist ondanks teleurstellingen en droeve gebeurtenissen in zijn leven. Teleurgesteld in Russische vertaling van de idealen van de revolutie die geen socialisme opleverden maar communistisch Stalinisme. Door  zijn  Joodse  afkomst  moest Chagall  vaak verhuizen  voor  zijn  veiligheid. Alhoewel hij in 1919 nog deelnam aan de eerste officiële tentoonstelling van de kunst van de revolutie en de regering 12 werken van hem kocht, verlaat hij 3 jaar later Rusland. Zijn droefheid is enorm als in 1944 zijn vrouw en muze Bella overlijdt.

Het schilderij “Ik en het dorp” maakte Chagall in 1911. Bijzonder is dat hij in 1911 al het expressionisme met het kubisme combineerde in één schilderij. Men zegt wel dat Chagall het kubisme kleur heeft gegeven. Toch is hij geen klassieke kubist.
Chagall creëerde een eigen stijl waarin hij dierfiguren gebruikte, vol met symboliek en Bijbelse thema’s. Chagall is dan ook moeilijk in te delen bij één enkele kunststroming.
 
“In de kunst en in het leven is alles mogelijk, als het op de liefde gebaseerd is”. - Marc Chagall

De tentoonstelling “Edelstenen uit de hemel” is tot 23 juni 2019 – Doesburg, curator Renate van de Weijer
 
Kees Looijesteijn

Tip van de Maand: Erwin Olaf

Erwin Olafs 60ste verjaardag wordt groots gevierd. Tot 12 mei is er in het Haags Gemeentemuseum en het Fotomuseum Den Haag een overzicht van zijn werk te zien. Deze zomer is in het Rijksmuseum in Amsterdam een vergelijking te zien tussen het werk van de fotograaf en schilderijen van zijn voorbeelden, zoals Rembrandt en Vermeer.

KopGroep Bibliotheken organiseert een lezing over de fotograaf. In de lezing geeft kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin een overzicht van het oeuvre van Erwin Olaf. Wanneer: woensdag 17 april 2019, Hoe laat: 19:30, Locatie: School 7 Den Helder.
Copyright © 2019 Looijesteijn - Photo, All rights reserved.


Wil je de voorkeur wijzigen over de e-mails die je ontvangt?
Veranderen kan met: update your preferences of uitschrijven via: unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp